Osakesijoittamisen perimmäinen järki?

Osaketta ostava tai myyvä sijoittaja harvoin miettii, mitä kansantaloudellista logiikkaa yksinkertaisen toimeksiannon takana on.

Laajat sfäärit

 

Yksittäinen osake on osuus yhtiötä, joka taas on osa pörssiä, joka taas on keskeinen osa yhteiskuntaa. Tiedämme, että kaiken yritystoiminnan ensisijaisena tavoitteena ja päämääränä on tuottaa voittoa ja jaettavaa omistajilleen.  Jos tätä tavoitetta ei ole, joutuu yritys ennemmin tai myöhemmin suuriin vaikeuksiin.

Yksityissijoittaja voi ajatella asiaa siten, että omistamalla osakkeita hän ostaa ikäänkuin tiketin yhtiön tuleviin tuottoihin. Samalla sijoittaja varaa myös eturivinpaikan yhteiskunnan seuraamiseen ja siihen, miten yritys pärjää muuttuvissa haasteissa ja kovissa markkinaväännöissä.

Tästä etuoikeudesta ei kannata hevin luopua, sillä niin mielenkiintoisia ja vaihtelevia ovat talouselämän näytännöt. Mikä tunne onkaan ostaa lähikaupasta esimerkiksi Olvin olutta, tietäen itse olevansa yhtiön ylpeä pienosakas!

Sijoittaja on puutarhuri!

 

Aika ajoin osakemarkkinoilla puhaltaa kylmä tuuli. Eturiviltä seuratessa sijoittajaa kylmää ja Olvin olut jäätyy huulille…

Tällöin sijoitusmarkkinoilla on talvi, joka jäädyttää tuotot ja moni sijoittaja on heti valmis myymään osakkeensa pois. Yhtä varmasti kuin talven puhuri tuivertaa sijoittajan puutarhassa, tulee aika myös keväälle ja viimein lämpimälle kesälle, jolloin tuotot ovat parhaimmillaan.

Se, joka kestää talven yli kevääseen ja kesään, palkitaan aina. Puutarha sykkii väriloistossa ja tuotot ovat hyvät. Sijoittajan puutarhaan ja talouden sykleihin kuuluvat myös syksy hiipuvine tuottoineen ja viimein taas uuden talven saapuminen.

Aivan kuten puutarhurikin hyväksyy vuodenkierron eri vaiheet mukisematta, tulee sijoittajankin hyväksyä yhtiöiden ”vuodenajan vaihtelut”.  Puutarhurikin ymmärtää, että tuottoja ei voi olla ilman riskejä.

Osakesijoittamisen perimmäinen järki onkin ”oman puutarhan” kärsivällinen rakentaminen ja muokkaaminen aika ajoin. Sitkeä puutarhanhoito palkitaan lopulta aina.
Petre Pomell, www.valistunutsijoittaja.com

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit