Osakesäästötili tulee, oletko valmis? Olen itsekin alkanut hiukan pohtimaan tätä osakesäästötiliasiaa. Osakesäästötili tulee käyttöön vuoden 2020 alussa, ja sen tavoitteena on saada lisää suomalaisia omistajiksi. Idea on, että saat sijoittaa sinne maksimissaan 50 000 euroa omaa rahaa, mutta sillä ei ole väliä, jos osakkeiden arvo nousee esimerkiksi sataan tonniin.
Osakkeita voi myös treidailla vapaasti osakesäästötilin sisällä: ostan 2000 eurolla osaketta ja myyn sen 4000 eurolla. Joudun maksamaan pääomaverot vasta kun nostan rahat pois osakesäästötilillä. Samalla lailla toimii myös osingot: saan osinkoa suomalaisesta yrityksestä 100 euroa. Rahat jäävät sellaisenaan osakesäästötilille, eikä minun tarvitse maksaa veroja ennen kuin nostan rahat pois tililtä.
Sopiiko osakesäästötili Osinkokuninkaalle?
Tämä skenaario sai minut miettimään, miten pystyisin itse hyödyntämään osakesäästötiliä optimaalisesti. Ensin aloin miettimään, jos alkaisi hiukan tekemään spekulointia osakkeiden hinnan nousuilla ja laskuilla. Osta tonnilla, myy puolellatoista – helppoa, eikö totta? Totuus voi olla tarua ihmeellisempää. Olen muutaman kerran onnistunut saamaan jonkun verran voittoa spekuloinnilla, mutta tämä vie paljon aikaa, kun pitää yrittää miettiä sopivaa nousijaa.
Siksi minulle onkin sopinut paremmin tasainen sijoittamisen palkkio, eli osinkosijoittaminen. Osingot kilahtavat tilille säännöllisesti – riippuen toki siitä, onko tehnyt hyvän valinnan yhtiön suhteen. Tärkeää olisi valita yhtiö, jossa näkee potentiaalia osinkojen korotukseen, eli liiketoiminnan tulee olla kunnossa. Suuresta osinkotuotosta ei ole hyötyä, jos yhtiö joutuu seuraavana vuonna leikkaamaan osinkoaan vaikkapa 90 prosentilla.
Siitä taas voi olla suurestikin hyötyä, jos yhtiö pystyy kasvattamaan liikevaihtoaan ja samalla osinkoaan 30 vuoden ajan keskimäärin 6 % vuodessa. Näin niin kuin esimerkkinä. Osakesäästötili mahdollistaa osinkojen uudelleensijoittamisen ilman tuota osinkoveroa, eli kotimaisista osingoista jäisi vähintään 25,5% enemmän sijoitettavaa, kun veroja ei tarvitse maksaa heti. Ulkomaisissa osingoissa tosin tulee huomioida lähdevero 15 %, joka jää maahan, johon yhtiö on rekisteröity. Tästä syystä voisi olla järkevämpää hankkia osakesäästötilille mieluummin suomalaisia osakkeita, jotta hyötyisi verohyödystä täysimääräisesti. Omasta salkusta nousisi esiin Sampo, joka onkin korottanut osinkoaan jo vuosikaudet.
30 vuodessa ero alkaa olla jo ihan huomattava, kun vertaa tilanteeseen, jossa osinkovero pitäisi maksaa heti. Sitten kun on 30 vuotta on kulunut, niin tuoton osuudesta tulisi maksaa pääomaveroa minimissään se 30 %. Osingot olisivat kerinneet kumuloitumaan mukavasti ilman veronmaksua, joka vähentäisi osinkojenuudelleensijoittamiseen käytettävissä olevia varoja.
Oma haasteeni osakesäästötilille sijoittamisessa tulee todennäköisesti olemaan pitkäjänteisyys. Mitä pidempään jaksaa pitää sijoituksiaan osakesäästötilillä ja sijoittaa osingot säännöllisesti, sitä suuremmaksi ero kasvaa osakesäästötilin ja tavallisen tilin välillä. Jos taas rahaa nostaa pois tililtä jo aiemmin, niin voi joutua jopa maksamaan enemmän veroa osingoista: vrt. 25,5% ja 30% sekä korkeammalla pääomatuloveroprosentilla 28,9% ja 34%.
Osakesäästötilille pitkän aikavälin osinkosijoituksia
Saatan käyttää osinkoja välillä elämisen kuluihin, joten yksi vaihtoehto olisi, että laitan sijoitussäästötilille vain pienen osan sijoituksista. Sellaisia yhtiöitä, joita tiedän pitäväni kauan ja joihin voisin uudelleensijoittaa osingot.
Osakesäästötili on hyvä kädenojennus hallitukselta meille yksityisomistajille. Toivottavasti tämä saisi yhä suuremman osan suomalaisista osakkeenomistajiksi. Nyt ollaan ainakin poistettu yksi mahdollinen sijoittamisen este, nimittäin verotus.
Lisätietoa osakesäästötilistä löytyy esimerkiksi Nordnetin sivuilta.
Kirjoittaja lähipiireineen omistaa tekstissä mainituista yhtiöistä kirjoitushetkellä Sammon osakkeita. Kirjoittaja ei sitoudu päivittämään tähän blogiin omistusmuutoksia tekstin julkaisun jälkeen. Teksti ei ota kantaa ajoitukseen eikä yksittäisiin sijoituskohteisiin, sijoitusstrategioiden paremmuuteen tai yksittäisiin yrityksiin. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia tai -kehotuksia taikka strategiaehdotuksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä, strategioista tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta tai strategiasta suositusta taikka tavoitehintaa. Tässä blogissa esitetyt ajatukset eivät ole sijoitusneuvoja. Kukaan ei voi antaa oikeita neuvoja tuntematta sijoittajan taloudellista tilannetta, sijoitushorisonttia, riskinsietokykyä tai muita hänen sijoitussuunnitelmansa yksityiskohtia. Pelkästään blogin välityksellä ei ole myöskään mahdollista käsitellä sijoituskohteita sillä tarkkuudella kuin jokaisen sijoittajan tulisi tehdä ennen sijoituspäätöksen tekoa. Sijoitustoiminta sisältää riskin menettää pääoma kokonaan, ja jokainen vastaa sijoituksistaan itse.
Onko joku tehnyt vertailulaskelmia arvo-osuustilin ja osakesäästötilin osalta niin, että tarkoituksena olisi elää osinkotuloilla esimerkiksi 20-30 vuoden päästä? Näin ollen pääomaa ei olisi tarkoitus ottaa pois, vaan pelkästään osingot. Tarkoituksena ei ole ottaa kantaa voiko 50k sijoitetulla pääomalla saada salkkua niin suureksi että osingoilla voisi elää vaan lisätä elementti näiden tilien vertailuihin.
Niin, mitä suomalainen ei tekisi, jotta voisi välttää veroja. Monet ovat jopa tosi halukkaita maksamaan moisesta “lystistä”.
Niin, jos tämä tulee täysin samoin ehdoin ja kustannuksin kuin esim NN arvo-osuustili ja säästää hyvin pitkällä horisontilla pelkästään suomalaisiin osakkeisiin tai treidaa niin tällä on potentiaalia. Se osinkokuninkaan mainitsema osinkoveron kasvaminen taas vaatisi vähintään 20 vuoden horisontin jotta tämä kannattaisi. Eli tällä lienee potentiaalia treidaajille sekä lapselle sijoittaville huoltajille. Mutta jos palveluntarjoaja yrittää pyytää tästä lisähintaa niin se saattaa tuhota siinä oman bisneksensä.
Suvi Tuppurainen taisi jossain välissä sanoa, että päätöstä sijoitussäästötilin hintaa eivät ole päättäneet. Tilin ylläpidosta aiheutuu kuitenkin kuluja ja pelkäävät, että porukat ostavat tilin täyteen osinkopapereita ja sitten vaan holdaavat 20 vuotta. Eikä ole reilua veloittaa kustannuksia aktiivisesti kauppaa käyviltä…
Tiedä sitten mitä NN miettii, mutta itse kuvittelisin että tämä on nimenomaan se tili, jolla käydään kauppaa. Normaali AOT on sen sijaan se holdailutili. Ja se johtuu puhtaasti siitä, että osakesäästötilillä ne tuotot saa verovapaasti kun taas AOT:lla joutuu maksamaan jokaisesta voitollisesta kaupasta verot. Tietty nyt tulee mieleeni esim joitakin vuosia sitten kovasti hypetetty eläkesäästötili vai mikä se nyt olikaan. Siinähän kulut söivät verovapauden lähes täysimääräisesti. Niin tai näin, kun ehdot selviävät niin otan excelin käteen ja arvioin tarkkaan että kannattaako vaiko eikö
Olen aina ihmetellyt miten ihmiset eivät yksinkertaisesti osaa ottaa Exceliä käyttöön ja todeta suoraan osakesäästötilin hyödyttömyys verrattuna normaaliin AO-tiliin. Ero pitkälläkin aikavälillä verojen jälkeen plus miinus nolla.
Itsekin huomasin saman pienen excel leikin jälkeen. Pääoma kyllä kasvaa tilin sisällä nopeammin kuin tavallisella arvotilillä, mutta kun tulee aika kotiuttaa rahat, on verokertymä sen verran iso että ero kaventuu. Vaatisi keskimääräistä parempaa osakkeiden vuosituotoa että saisi hyötyä. Treidaajilla paremmat mahdollisuudet hyötyä kuin osinkosijoittajilla, osinko ja pääomaveron erosta johtuen. Voisi toimia jos saisi siirtää perintönä jälkipolville hyvin pienellä veroseuraamuksella. Harmi sinänsä. Ajatuksena hyvä mutta näyttää jäävän torsoksi. Valtio ja palveluntarjoajat hyötyjiä.