Osakemarkkinoilla poikkeuksellisen paljon epävarmuutta

Osakemarkkinoilla toimivat sijoittajat ovat joutuneet elämään viimeisen puolentoista vuoden aikana poikkeuksellisen epävarmuuden keskellä. Euro-alueen velkakriisi, Yhdysvaltojen aneeminen kasvu ja poliittiset ongelmat sekä Kiinan odotuksia heikompi talousdata ovat kaikki johtaneet tilanteeseen, jossa markkinoiden riskipreemiot ovat todella korkealla tasolla.

Rakenteelliset ongelmat ovat todella syviä ja niiden vakavuudesta kertovat keskuspankkien poikkeuksellisen rajut toimet. FED otti käyttöönsä hyvin rajut ja poikkeukselliset keinot, kun se ilmoitti kolmannesta valtionvelkakirjojen osto-ohjelmastaan. Ohjelmasta tekee poikkeuksellisen se, että sille ei annettu rahamäärällistä ylärajaa tai aikarajaa, vaan se sidottiin työttömyysasteeseen. FEDin voikin todeta monella tapaa olevan tällä hetkellä ”all-in”, sillä ohjauskorko on jo käytännössä nollassa, ”operaatio twistillä” pyritään painamaan pitkiä korkoja entistä alemmas ja velkakirjoja voidaan ostaa nyt käytännössä rajattomasti. Myös EKP on ottanut poikkeuksellisia toimia käyttöönsä julkistamalla noin vuosi sitten 1000 miljardin euron pankkien pitkä-aikaisen rahoitusohjelman (LTRO), jolla pyritään takaamaan pankeille likviditeettiä seuraavan parin vuoden ajaksi. Lisäksi Italian ja Espanjan velkakirjojen osto-ohjelmat siirtävät EKP:n entistä lähemmäs rahan painamista. Tällä hetkellä EKP pyrkii vielä steriloimaan velkakirjaostonsa myymällä taseestaan muita velkakirjoja, mutta pian myös EKP on tilanteessa, jossa sen tase koostuu pääasiassa kriisimaiden velkakirjoista ja näin ollen sen on pakko alkaa painamaan rahaa.

Keskuspankkien toimet eivät todellakaan ratkaise talouden rakenteellisia ongelmia, mutta ne tarjoavat niiden kanssa painiville maille lisäaikaa ratkaista ongelmansa. Tämä on heijastunut myös riskipreemioihin, jotka ovat supistuneet hieman, mutta ovat edelleen poikkeuksellisen korkealla tasolla. Markkinoiden uittaminen likviditeetillä pitää kuitenkin huolen siitä, ettei vuoden 2008 kaltainen pankkijärjestelmän jäätyminen ja likviditeetin kuivuminen ei ole mahdollista.

Euroopan pörssit liikkuvat tällä hetkellä selvästi alle pitkän aikavälin keskiarvojensa. Esimerkiksi Helsingin pörssistä löytyy useita vakaita yhtiöitä, joiden P/E tälle ja ensi vuodelle on noin 10x ja osinkotuotot ovat moninkertaiset suhteessa riskittömiin korkoihin. Tällaisia yhtiöitä ovat mm. Sanoma, Fortum, Sampo, Metso ja YIT. Monilla yhtiöillä nykyisiin osakekursseihin on leivottu sisään jo melko raju tulospudotus. Mikäli globaali taantuma vältetään ja Euro-alueen taantuma ei syvene merkittävästi nykyisestä, tarjoaisi useiden yhtiöiden hinnoittelu merkittävää nousuvaraa jo pelkästään riskipreemioiden supistumisen myötä.

Näkemyksemme mukaan sijoittajien kannattaa tällä hetkellä kiinnittää erityistä huomiota yhtiövalinnoissaan yhtiöiden laatuun. Heikko taloustilanne pistää yhtiöiden kilpailuedun koetukselle ja vain laadukkailla yhtiöillä on realistiset mahdollisuudet kasvattaa tulostaan nykyisessä taloustilanteessa. Olemme omassa salkussamme painottaneet myös defensiivisiä laatuyhtiöitä ja olemme pitäneet syklisten osakkeiden painon tarkoituksella verrattain matalana.

Omistamme osakkeita Metsossa, Fortumissa ja Sammossa.

-Inderes

Photo credit: LaPrimaDonna / Foter / CC BY

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit