Siirry pääsisältöön

Osakelainoista kurssivaikutusta?

Olemme koemielessä viimeisen puolen vuoden aikana antaneet lainaksi sellaisia osakkeita joilla emme käy aktiivisesti kauppaa, jotta voisimme tällä tavalla saada hieman lisätuottoa. Tarkoituksenamme on myöhemmin pohtia minkälaisia kokemuksia olemme saaneet tästä toiminnasta ja sen perusteella päättää jatkosta. Verotuksen vuoksi tällainen osakkeiden antolainaus on mahdollinen vain yhteisöille eli meidän tapauksessamme Cardia Investille.

Viime viikon tiistaina meille ilmoitettiin, että lainaksi antamamme osakkeet palautetaan. Se, että osakkeita palautetaan, on pelkkää rutiinia, jolla ei pitäisi olla minkäänlaista kurssivaikutusta. Sanoman tapauksessa osake nousi puolessa tunnissa 4,60 euron tasosta 4,70 euroon. Tietysti on mahdollista, että nämä kaksi toisistaan riippumatonta tapahtumaa esiintyivät peräkkäin. Seuraavina päivinä kurssi vielä kaiken lisäksi laski jyrkästi.

Kiinnostavammaksi tämän tekee se, että muistikuvamme mukaan Konecranesin kurssi käyttäytyi vastaavalla tavalla sen jälkeen kun saimme ilmoituksen näiden osakkeiden palauttamisesta. Emme pysty tarkastamaan kurssireaktiota, koska meillä ei ole enää käytettävissämme kyseisen päivämäärän päivänsisäisiä kurssimuutoksia. Molemmissa tapauksissa osake palautui lähtökohtaan muutamassa tunnissa.

Meillä ei ole mitään hyvää selitystä kurssin käyttäytymiselle. Tietysti on mahdollista, että osakkeet lainannut taho ei vielä omistanut tarpeeksi osakkeita ja joutui ostamaan viimeiset osakkeet markkinoilta, mikä nosti kurssia. Jos me olisimme ottaneet osakkeita lainaksi, emme todellakaan haluaisi kertoa markkinoille mitä aiomme tehdä. Tästä syystä ostaisimme ensin osakkeet markkinoilta ja vasta sen jälkeen ilmoittaisimme, että aiomme palauttaa osakkeet.

On tietysti myös mahdollista, että joku saatuaan ilmoituksen osakkeiden palauttamisesta alkaa itse ostaa saman yhtiön osakkeita siinä toivossa, että muutkin osakkeita lainanneet tahot alkavat palauttaa niitä. Jos yhä useampi alkaa palauttaa osakkeita, tukisi tämä osakekurssia suuremman ostokiinnostuksen myötä. Jos tämä on syy kurssinousuun, ihmettelemme miksi ostaja tyytyisi nostamaan kurssia pari prosenttia, minkä jälkeen hän lopettaisi ostotoiminnan.

On toki mahdollista, että kyse on pelkästä sattumasta. Tulemme kuitenkin seuraamaan jatkossa aiempaa tarkemmin miten kurssit käyttäytyvät, kun saamme ilmoituksen, että osakkeita palautetaan.

Omistamme Sanoman ja Konecranesin osakkeita.

Tom Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
2 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
01.12.2015 17:43

Minkälaista tuottoa olette saaneet lainaamalla osakkeita? Puhutaanko ihan muutamasta prosentin kymmenyksestä per vuosi, millä pystytte nostamaan koko salkkunne tuottoa?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
02.12.2015 00:09

Hei,

Olemme saaneet vuositasolla noin kaksi prosenttia ylimääräistä tuottoa lainaksi annetuille osakkeille.

Parhaimmillaan saimme 3,5 prosenttin preemion antamalla lainaksi Outotecin osakkeita kun taas matalimman 0,75 prosenttia preemion saimme antamalla lainaksi Huhtamäen osakkeita.

Olen huomannut, että jos lainaksiottaja on valmis maksamaan kovaa preemiota, laskee osake suurella todennäköisyydellä lyhyellä aikavälillä. Esimerkiksi antaessamme Sanoman osakkeita lainaksi, osake painettiin parissa päivässä 3,50 euron tasolta 3,20 euron tasolle.

Terveisin, Tom