Siirry pääsisältöön

Osakekauppa heinäkuussa: Finnair nousi suositummaksi kuin koskaan

Outokummun osake oli heinäkuussa vaihdetuin osake jo kolmatta kuukautta putkeen. Sen sijaan ostetuimpien listalle se ei enää päätynyt touko-kesäkuun tapaan, vaan yhtiön kohdalla trendi kääntyi myyntiaalloksi. Tuloskatsauksen jälkeen piensijoittajien kiinnostus heinäkuun toiseksi vaihdetuinta osaketta, Nokiaa, kohtaan on kasvanut merkittävästi.

Yksityissijoittajien tavallisimmin käyttämien online-välittäjien (Nordnet, FIM, Nordea, Pohjola, UB) kautta tehtyjen osakekauppojen euromääräinen vaihto kasvoi heinäkuussa jopa 92,0 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Helsingin pörssin yhteenlaskettu vaihto nousi sekin 44,1 prosenttia vuodentakaisesta heinäkuusta.

Online-välittäjien kauppamäärät nousivat edelliskuusta euroissa mitattuna 57,3 prosenttia. Myös koko pörssin osalta kauppamäärät piristyivät euroissa 7,1 prosenttia.

Edellisvuoden vertailukaudesta koko pörssin kauppojen kappalemäärät kasvoivat 35,8 prosenttia. Yksityissijoittajien kauppoja toteutettiin 20,9 prosenttia viime vuoden heinäkuuta enemmän. Koko pörssin kappalemääräiset kaupat kohosivat viime kuusta 0,9 prosenttia. Yksityissijoittajilla kappalemääräisten kauppamäärien osalta tuli laskua kesäkuusta 2,0 prosenttia.

Tuloskaudella pettäjiksi leimattuja yhtiöitä tankattiin

Suomalaiset piensijoittajat ostivat heinäkuussa erityisesti tuloskatsauksistaan voimakkaasti laskeneiden, mutta perushyvän kannattavuuden omaavien yhtiöiden osakkeita. Laajalla rintamalla tankattiin varsinkin niitä osakkeita, joissa on tuntuva ulkomaisomistus ja merkittävä lyhyen aikavälin kurssiturbulenssi.

Piensijoittajat pyrkivät olemaan aavistuksen kärsivällisempiä kuin suuret instituutiot, joiden kytkinjalka toisinaan luistaa varsin herkästi suhteellisen pienistäkin tulospettymyksistä.

Finnair nousi ennennäkemättömästi neljänneksi vaihdetuimmaksi

Vastikään päättynyt toinen vuosineljännes oli Finnairin tuloksellisuuden osalta paras kvartaali pitkiin aikoihin. Kasvava määrä piensijoittajia on alkanut uskoa siihen, että kansallisen lentoyhtiön strategia toimii sittenkin Aasian-liikenteineen, uusine koneineen ja halventuvine polttoaineineen.

Yhdeksi osoitukseksi tästä on tulkittu myös Finnairin keväällä usean vuoden kuivan kauden jälkeen maksamaa osinkoa. Harva piensijoittaja haaveilee ainakaan ääneen minkäänlaisesta pikavoittoa tarjoavasta lentoalan yritysjärjestelystä, vaan tyytyväisiä ollaan Finnairin oman toiminnan tasonnostoon. Myös nopealiikkeinen osake on omiaan lietsomaan ostohaluja varsinkin uusien asiakkaiden keskuudessa.

Helsingin pörssillä hyvät saumat nousta ennätyslukemille loppuvuonna

Tuloslukujen valossa talouden piristymistä on havaittavissa. Ydinkysymys piensijoittajalle on nyt se, miten osakemarkkinoita viime vuosina tukeneet matalat korot kehittyvät jatkossa, jos talouskasvu alkaa aiheuttaa nousupaineita inflaatioon. Jos korot lähtevät selvään nousuun ja varovaisten korkosijoittajien luontainen koti palaa houkuttelevaksi, kurssinousun jatkumiseen tarvitaan vielä nykytahtiakin vauhdikkaampi tuloskasvun piristyminen.

Puolestaan tilanteessa, jossa tuloskasvu alkaisi vauhdittua korkojen pysyessä edelleen matalina, mahdollistuisi Helsingin pörssissä OMX Helsinki cap -indeksitason ennätystehtailu loppuvuonna.

 

Online-välittäjien 10 ostetuinta ja myydyintä osaketta – heinäkuu 2017 (*

Ostetuimmat osakkeet   Myydyimmät osakkeet
Yhtiö Netto-ostoarvo (EUR)   Yhtiö Nettomyyntiarvo (EUR)
Huhtamäki 12 604 411 Amer Sports -14 697 718
Kone 12 286 042 Finnair -9 312 242
Nordea 11 267 406 Stora Enso R -6 545 793
Tieto 3 466 084 Nokian Renkaat -5 576 982
Caverion 2 391 973 SSAB B -5 160 754
Sanoma 2 112 810 Outokumpu -4 533 434
Wärtsilä 2 024 465 Cargotec -3 558 033
YIT 1 938 434 Orion A -3 370 890
Oriola 1 893 060 Metsä Board B -2 567 067
Outotec 1 829 683 Ramirent -2 098 575

 

Lähde: Nordnetin oma kaupankäyntistatistiikka

(* ei sisällä suurten ja OMXH25-indeksiin kuuluvien yhtiöiden osakkeiden kauppoja FIMin osalta 24.3.2014 lähtien

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
6 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
05.08.2017 08:41

Ihmeellistä että vaikka Helsingin pörssi on pelkkä karpasen pieru maailmanmarkkinoihin verrattuna, niin silti suomalaiset sijoittajat ostavat vain kotimaisia osakkeita.

Hajautus on hyvin kunnossa.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
07.08.2017 09:36

Se on totta, mutta kansainvälisten osakekauppojen osuus kasvaa meillä koko ajan. Yhä suurempi määrä sijoittajia ‘uskaltaa’ jo sijoittaa Suomen ulkopuolelle. Osa tekee sijoituksensa ETF:ien muodossa.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
07.08.2017 23:06

Ulkomaisten suorien osakkeiden ostamista helpottaisi se, että kaupankäynti kulut eivät olisi niin raskaat. Syy, miksi nordnetin kautta ostetaan kotimaista on matalat välityskulut Helsingin pörssiin. Kuukausisäästämisessä toki on halpaa ostaa etf-rahastoja ulkomailta, mutta suorat ostot vaativat tuhansien eurojen kertasijoituksen jotta kulut pysyvät prosentuaalisesti
kohtuullisina.

Kiitos nordnetille tästä alle 200€ pikkukauppakampanjasta sekä ilmaisesta arvo-osuustilistä ja arvopapereiden säilyttämisestä. Kun tuo pikkukaupat jatkuisi ja laajentuisi myös ulkomaille, varmasti rahaa alkaisi valua ulkomaisiinkin osakkeisiin paremmalla tahdilla. Ja uskon, että teidän liikevaihtonne itse asiassa kasvaisi myös.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
08.08.2017 08:45

Kiitos viestistäsi Tuulipukusijoittaja. Koska meillä ei peritä säilytys- tai kk-palkkioita millään markkinalla, niin kansainvälisen kaupankäynnin kuluja on aika mahdoton saada kotimaan tasolle. Kiva että olet hyödyntänyt pikkukauppatarjousta!

Nimetön
Nimetön
05.08.2017 18:37

Abbott Laboratories, Alio Gold, Angler Gaming, Asiakastieto, AssaAbloy, Betsson, BOFI, Colgate-Palmolive, Eldorado Gold, eQ, Ferratum Finland, Fiskars, Fortum, First Internet Bancorp, Huhtamäki, Kambi, Kimberly-Clark, Kindred, Kone, Konecranes, Metso, Metsä Board, Neste, NetEnt, Next Games, Nixu, Nokia, Nokian Renkaat, Nordea, Novo Nordisk, Outokumpu, Outotec, Pepsico, Procter & Gamble, Ramirent, Remedy, Revenio, Robit, SRV, Telia, TerraNet, The Priceline Group, The Travelers Company,Topdanmark, UPM, Valmet, Wärtsilä
Muut: Cohu Experience, Eko Harden Technologies, Emergence, Green Speed Fund, LED Tailor Innova7ion, Shaman Spirits

Kyllä me ostamme myös muita kuin suomalaisia.Itselläni vain kolmannes Nörtnetissä.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
07.08.2017 09:39

Hyvännäköinen lista! Täältä näet TOP-ulkomaiset osakkeet viime kuulta https://www.nordnet.fi/kampanjat/kaupankaynti/top-listat.html#osakkeet