Siirry pääsisältöön

Osaavatko nuoret säästää ja sijoittaa?

Raha. Säästäminen. Sijoittaminen. Siinäpä vasta kolme sanaa, jotka saattavat tuntua nuorista vierailta, ehkä jopa pelottavilta. Ovatko nykypäivän nuoret hyviä raha-asioidensa kanssa, vai onko pikavippikierre tulevaisuudessa taattu?

Olen itse varsin nuorena sijoittajana (lue alle 20-vuotiaana) tehnyt hieman empiiristä tutkimusta siitä, mitä nykypäivän nuoret ajattelevat omasta taloudestaan ja siihen liittyvistä asioista. Päällimmäisenä voisin todeta, että säästäminen sekä sijoittaminen eivät ole välttämättä ensimmäisenä mielessä, kun suunnataan Helsingin Stockmannille katsomaan uusinta Louis Vuittonin laukkua. Tässä kohtaa mukaan tulee sana, joka meille kaikille on enemmän tai vähemmän tuttu, kuluttaminen. Kuluttaminen eli ostaminen on tietenkin paljon ”siistimpää” kuin säästäminen. Voit konkreettisesti näyttää, että sinulla on varaa ostaa jotain, mitä muilla ystävilläsi ei ehkä ole. Se, että omistat X kappaletta Procter & Gamblen osakkeita ei näy kenelläkään muulle kuin itsellesi. Se, että Fortum maksoi hankintahintaasi nähden 9,5% efektiivisen osinkotuoton viime vuonna ei myöskään näy kenellekään muulle kuin itsellesi – eihän nämä siis voi olla ”siistiä”. Rahoituksen professori Vesa Puttonen taisi todeta eräässä haastattelussa, että elämme erityisesti nuorten osalta ”kaikkimullehetinyt-yhteiskunnassa”, mikä on täysin totta.

Mitä mahdollisuuksia sijoittaminen ja säästäminen nuorella iällä tarkoittaa? Lähtökohtaisesti tilanne on hyvä, sillä aikaa on yleensä enemmän kuin tarpeeksi edessä. Ja sehän on tunnetusti sijoittajan paras ystävä (hajautuksen lisäksi). Ongelmakohtana kuitenkin on se, että valtaosa nuorista taitaa elää kroonisessa rahapulassa, jolloin sijoitettavat summat eivät välttämättä päätä huimaa. Tämä murhe on kuitenkin merkitykseltään hyvin pieni, mikäli katsomme kokonaiskuvaa, jossa aloittaminen ja aika ovat paljon tärkeämmässä roolissa.

Tärkein mahdollisuus on tietysti vapaus. Olla riippumaton mistään. Voitko kuvitella hienompaa tunnetta, jossa saat päättää itse miten päiväsi vietät. Toisekseen sijoitussalkun tuottamat osingot tuovat myös turvaa, jolloin et ole riippuvainen eläkkeestä tai muista vastaavista. Henkilökohtaisesti en eläkevuosinani (johon on kieltämättä hyvinkin pitkä matka) halua olla millään tavalla riippuvainen valtion maksamasta eläkkeestä. Tulevaisuutta on vaikea ennustaa, poliitikot miettivät ainoastaan tapoja jolla heidät valitaan jatkokaudelle, sekä muut vastaavat asiat luovat entistä enemmän motivaatiota saada tasaisen kasvavaa osinkovirtaa. Saat siis vuosittain ikään kuin ”palkan” itsellesi omalla sijoitustoiminnallasi. Not a bad deal at all.

Mikäli tähän asti olet jaksanut lukea, ja pienikin toivonkipinä on herännyt, tulee mieleen varmastikin seuraava kysymys: Mihin minä rahani laitan? Tämä on se ikuisuuskysymys, johon on varmastikin olemassa yhtä monta vastausta kuin kysyjää. Oman kivijalkapankin ”luotettava” sijoitusneuvoja tuntuu ehkä hieman vieraalta, joten vaihtoehdoksi siis jää hyvään ystäväämme eli internetiin tutustuminen. Homma saattaa karata käsistä viimeistään siinä vaiheessa, kun on tunnin verran lukenut yhdistelmärahastoista, ETF-tuotteista sekä osakkeista, ja päällimmäisenä ajatuksena on sekavuuden tunne. Ei se mitään, en minäkään niistä mitään ymmärtänyt viisi vuotta takaperin. Jos on mielenkiintoa sekä halua oppia, niin rahoitusmarkkinoiden ymmärtäminen kansantajuisella perustietämyksellä ei ole avaruusfysiikkaa. Se on numeroita, faktaa sekä ikävä kyllä jossain määrin myös tunnetta. Jos täytyisi jokseenkin samanikäiselle lukijalle, joka ei ole ikinä mihinkään rahojaan sijoittanut, antaa muutama vinkki siitä mitä kannattaisi tehdä, niin tässä omasta mielestäni tärkeimmät;

  • Suosi suoria osakesijoituksia, mikäli saat kerralla minimissään 500 euroa täyteen. Sillä on jo hyvä lähteä liikkeelle. Tässä vaihtoehdossa todennäköisesti opit myös eniten. Yrityksen, erehdyksen ja onnistumisen kautta.
  • Sijoita ainoastaan sellaisiin yhtiöihin, jotka maksavat osinkoa. Älä ikinä osta mitään, mikä ei maksa sinulle kassavirtaa. Tässä kohtaa moni alaan perehtynyt ihminen varmastikin tulee kertomaan, kuinka on vähintään viisinkertaistanut rahansa Netflixillä, Amazonilla, Facebookilla tai muulla vastaavalla kurssiraketilla, joka ei ole ikinä maksanut osinkoa. Ikävä totuus vain on se, että nämä ovat niitä hienoja poikkeuksia, jotka toki tulevaisuudessa voivat aloittaa osingonmaksun (tai sitten voivat myös menettää puolet markkina-arvostaan). Toinen totuus on se, että osinkoyhtiöt ovat yleensä niitä matalamman volatiliteetin yhtiöitä, eli niiden kurssiheilunta on keskimäärin pienempää, mitä markkinoilla yleensä on. Toisaalta voidaan myös sanoa se, että mikäli yhtiö ei maksa osinkoa, se myös harvemmin tekee voittoa.
  • Sijoita siihen mitä ymmärrät. Hyvinä esimerkkeinä tästä voisi mainita kuluttajatuoteyhtiöt, kuten esimerkiksi Coca-Cola, Adidas sekä McDonald’s jotka tekevät tuotteita, joita olet varmastikin käyttänyt jossain elämäsi vaiheessa. Se, että et ymmärrä monimutkaisen tietoturvayhtiön ansaintamallia, ei tee siitä automaattisesti huonoa sijoitusta, mutta saattaa luoda tietyllä tapaa epävarmuutta. Kun kävelet paikalliseen Citymarkettiin, näet juomahyllyllä Cokiksen ja ostat sen, voit ajatella tavallaan, että yksi prosentin nanopromilleosa kyseisestä myyntihinnasta kuuluu sinulle voiton myötä.
  • Hajauta. Jos päätät laittaa kaikki rahasi esimerkiksi energiasektorille ja koko toimialalle tapahtuu jotain odottamatonta, homma saattaa kirjaimellisesti kusahtaa kahdessa sekunnissa. Jos muodostat itsellesi esimerkiksi säännön, jossa yksittäinen sektori saa edustaa koko osakesalkusta enintään 20 prosenttia ja yksittäinen yhtiö kymmenen prosenttia, niin ollaan jo huomattavasti turvallisimmalla vesillä.

Luettuasi tämän saattaa tulla mieleen ajatus, että eihän se nyt niin vaikeaa olekaan. Vilpittömästi lämpimät onnittelut, mikäli edellä mainittu pääsi tapahtumaan. Sijoittaminen ei ole niin vaikeaa, mitä yleisesti luullaan. Wall Street-elokuvissa esiintyvät huutavat meklarit tuovat sijoitusalalle tietyn julkisuuskuvan, mutta onneksi se ei vastaa koko todellisuutta. Sijoittaminen ei ole sitä, että ostat osakkeita sen toivossa, että huomenna ne maksavat enemmän. Sijoittaminen on sitä, että ostat hyviä yhtiöitä, jotka oman liiketoimintansa kautta vaurastuttavat sinua omistajana.

Toisaalta toinen hyvä vaihtoehto jos yksittäisten yhtiöiden valitseminen ei kiinnosta, on pörssinoteeratut rahastot eli ETF-tuotteet. ETF-rahastot ovat helppoja, halpoja ja niiden avulla voi hajauttaa lähes minne tahansa maailmaan. Sinulle itsellesi jää vain tehtäväksi niiden oikeiden ETF-rahastojen valinta.

Tämän kyseisen tekstin kirjoittaminen sai alkunsa eräästä muutaman vuoden takaisesta lukion yhteiskuntaopin tunnin tapahtumasta. Eräs luokkalaisemme kysyi opettajalta, josko voisimme käsitellä sijoittamista hieman. Kyseinen opettaja vastasi; ”jos tietäisin sijoittamisesta jotain, olisin Mallorcalla lomailemassa, en täällä.” Tämä lausahdus kuvastaa hyvin suomalaisen koulujärjestelmän suhtautumista talouteen ja etenkin siitä opettamiseen. Peruskoulun ja lukion oppimäärään kuuluu käytännössä nolla tuntia oman talouden opiskelua, luonnontietoa sekä uskontoa opiskellaan hieman alta kymmenen vuotta. Eikö talouden ymmärtäminen ja oman talouden hallinta olisi elämässä hieman tärkeämpää, kuin kaksi edellä mainittua yhteensä? Mitä mieltä sinä olet?

_______________

Blogin tarkoituksena ei ole antaa sijoitussuosituksia, eikä ottaa kantaa yksittäisiin yhtiövalintoihin tai sijoituskohteisiin. Kirjoittaja omistaa tekstissä mainituista yhtiöistä The Coca-Cola Companyn, Procter & Gamblen sekä Fortumin osakkeita. Kuvan lähde: NordnetBlogin kuvapankki.

/Anssi Valtonen

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
16 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
29.07.2015 20:59

Hei, hyvä kirjoitus. Mielestäni kuitenkin suurimmalle osalle sopii etf:t ja superrahastot sillä kuten sanoit niin harvalla sitä riittää kiinnostusta lukea seeking alphaa tuntikausia viikossa 😉 Sain kun sainkin vihdoin tyttöystäväni avaamaan tilin Nordnetiin ja ostamaan superrahastoja. Tämäkin oli tuskan takana sillä hänen mielestään pankkitilille säästö on turvallisinta koska sijoitus ei voi laskea. Moni saattaa pelätä myös tätä sijoittamisen aspektia että välillä arvo saattaa laskeakin. Toisaalta pankit myyvät nykyään aika hanakasti omia rahastotuotteitaan, minullekin soitetaan välillä pankista että haluaisinko tulla kartoittamaan sijoitusmahdollisuuksia. Luulisi että ihmiset ostavat näitä tuotteita paljonkin ja sijoittaminen lisääntyy. Sijoittamisen perusteet tulisi opettaa juurikin yhteiskuntaopin tunnilla lukiossa ja… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
30.07.2015 10:39

Hyvä saada tänne lisää taloudesta kiinnostuneita nuoria kirjottamaan. Saisimmepa iskostettua samanlaisia ajtuksia kaikkien nuorien päähän niin saisimme tämän pikavippiyhteiskunnan kuriin.

Osinkokuninkaan tyttöystävälle: Ei ne rahat pankkitilläkään ole täysin suojassa esimerkiksi inflaatiota vastaan. Pidä ne rahat tilillä vaikkapa 10 vuotta ja huomaat ettei niiden ostovoima olekaan enää menneisyyden kaltainen. Tärkein päätös mielestäni on sijoittamisen aloitus. Sen jälkeen säännöllinen säästäminen, jolloin tulee ostettua välillä sekä halvalla että vähän kalliimmalla. Pitkässä juoksussa kurssivaihtelu tasoittaa nousut ja laskut.

Nimetön
Nimetön
30.07.2015 09:48

Yksi asia josta olen vahvasti eri mieltä, juuri tuo “älä sijoita yhtiöön joka ei maksa osinkoa”. Jenkeissä osa yrityksistä jakaa voittoa omien ostolla, joka tulee sijoittajalle täällä edulliseksi (varsinkin hankintameno-olettaman kanssa). Euroopastakin noita yrityksiä löytyy. Joku Berkshire hathaway, EA ja vastaavat eivät varmaan ole näitä tähdenlentoja, vaan oikeaa tulosta tekeviä yhtiöitä jotka jakavat voittonsa muilla tavoilla kuin osinkoina.

Nimetön
Nimetön
30.07.2015 14:20

Ihan mahtavan positiivista että löytyy sijoittamisesta kiinnostunutta nuorisoa. Kaksi vinkkiä näin vanhemmalta tieteenharjoittajalta (jos sallit): 1) Opinnot loppuun Suomessa ja sitten hippulat vinkuen ulkomaille töihin. Suomeen ei kannata jäädä (sosialistinen verotus joka rankaisee piensijoittajaa, liikaa DDR-virkaköpejä viemässä viimeisetkin roposet ja EU vie tosiaan ne eläkerahastot). Suosittelen muuttoa EU-alueen ulkopuolelle. 2) Minimoi veivaaminen, osta ja pidä laatuyhtiöitä “eläkesalkussa” ja jos on pitelemätön mielihalu treidata (l. uhkapelata) niin pidä pieni “pelisalkku” jossa max 20% sijoitusomaisuudesta. Iso peukutus ja onnea matkaan!

Nimetön
Nimetön
30.07.2015 16:03

Olisinpa tiennyt nuorempana asioista noin paljon, olisin nimittäin “tuplapalkkainen” palkan ja osinkojen takia. Nyt 40 v aloittaneena saa eläketurvaa, mutta nuoret, aloittakaa heti, älkää vertailko tavaroina elämää. Taloudellinen riippumattomuus voi olla vapauttavaa kuin elää viimeisellä kolikoilla.

Nimetön
Nimetön
30.07.2015 16:26

Täällähän on hieman keskusteluakin jo syntynyt, hyvä niin. Kiitos kommenteista, tässä jotain poimintoja vastausten muodossa; Osinkokuningas: Totta, suurimmalle osalle varmastikin ETF:ät ovat monesti se paras vaihtoehto kustannustehokkuuden sekä helppouden ansiosta. Mikäli taas puolestaan haluaa oppia uutta ja mielenkiintoa löytyy, on omasta mielestäni suorat osakesijoitukset se paras vaihtoehto. No, jokainen onneksi loppupeleissä tekee kuten parhaaksi näkee. O’siNkko: Kiitos kannustavasta palautteesta, vinkithän ovat aina tervetulleita. Henkilökohtaisesti en hae sijoitustoiminnalla jännitystä elämääni, vaan puhtaasti tuottoa. Näin ollen “pelisalkkuideat” eivät ole minua varten, joillekkin muille se taas saattaa olla hyvinkin mielenkiintoinen lisä omaan sijoitustoimintaan. niko: Aina saa olla eri mieltä, ja hyvä niin mitä… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
30.07.2015 18:59

Loistava teksti. Itse olen aloitteleva sijoittaja noin 30-vuotiaana ja jos olisin ollut näin näkemyksellinen 10 vuotta sitten, olisi salkkuni varmasti aivan eri näköinen.

Itse jurnutin omaisuuttani rahastoihin ensimmäiset kymmenen vuotta, joka varmasti on toki keskimääräistä kaksikymppistä parempi ratkaisu, mutta tuotto jäi surkeaksi ja kulut nakersivat sitäkin vähää.

Nyt kahden lapsen isänä yksi tärkeimmistä tavoitteista on, että omat lapseni ovat 20 vuoden kuluttua yhtä fiksuja rahan suhteen kuin sinä olet. Tsemppiä!

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
30.07.2015 19:28

Kiitos hyvästä palautteesta. Rahastosijoittaminen on tietenkin parempi vaihtoehto kuin se, että ei säästäisi ollenkaan. Mutta kuten aikaisemminkin todettu, parempi aloittaa myöhään kuin ei milloinkaan.

Nimetön
Nimetön
30.07.2015 19:24

“Ongelmakohtana kuitenkin on se, että valtaosa nuorista taitaa elää kroonisessa rahapulassa, jolloin sijoitettavat summat eivät välttämättä päätä huimaa. Tämä murhe on kuitenkin merkitykseltään hyvin pieni, mikäli katsomme kokonaiskuvaa…” Näin kirjoittaa hän, jolla ei ole koskaan rahapulaa ollutkaan. Tai siis… varsinkin “krooninen rahapula” viittaa helposti siihen porukkaan, jolle “rahattomuus” on vain tilapäinen häiriötila, jota esiintyy siinä välissä kun Louis Vuitton -laukku on ostettu ja iskä ei ole vielä antanut lisää rahaa. Mutta mitenkähän on, jatkuuko rahavirta entisellään, jos mankuminen muuttuisi muotoon “iskää, anna rahaa, mä haluun sata uutta Nordeaa!!!!”?? Mutta jos kohderyhmä on tosiaan sama kuin Louis Vuittonilla, niin oikein hyvä… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
30.07.2015 19:34

Hienoa, että olet hyvin perehtynyt taloudelliseen tilanteeseeni, jospa jätettäisiin jokaisen henkilökohtainen talous tämän keskustelun ulkopuolelle. Lähtokohtaisesti ETF-sijoittamisen voi aloittaa muutamalla kympillä, eli metsään menee nyt kyseinen “haukkuminen” hieman. Kyseisen kirjoituksen tarkoitus ei ole ollut missään vaiheessa sanoa, että sijoittaminen kuuluu vain terminologiaasi lainaten “Louis Vuitton-kohderyhmälle.” Ideana oli todeta, että sijoittaminen kannattaa aina, oli sitten kymppi tai miljoona.

Nimetön
Nimetön
30.07.2015 23:14

Kiitos Anssi kirjoituksestasi. Jäin kaipaamaan kuvausta oman sijoitusurasi alusta – otitko mallia vanhemmistasi, otitko oppia lähipiirin vastoinkäymisistä vai kiinnostuitko itsenäisesti raha-asioista?

Omalla kohdalla totean, että suhtautuminen säästämiseen ja sijoittamiseen on periytyvää, ja poisoppiminen vanhempien antamista malleista joskus yllättävän kivuliasta. Toivon kuitenkin että oma esimerkkini (ja lasteni kanssa käymäni avoimet keskustelut perheen budjetista, säästämisestä, sijoitusinstrumenteista jne) auttaa heitä oman taloudenpidon hallinnassa sitten aikuisena.

Hyvää syksyä ja suosiollisia sijoitusilmoja!

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
31.07.2015 13:21

Itse aloitin aikanaan ihan omasta mielenkiinnosta. Tosin hieman väärässä järjestyksessä, ensin ostin ja sen jälkeen opettelin. Tästä hyvänä muistutuksena seinällä kehystetyt Talvivaaran osto- sekä myyntitoimeksiantolaput.

Nimetön
Nimetön
02.08.2015 11:19

Hei, Hyvä teksti ja nuorten säästäminen ei nykypäivänä ole suinkaan mikään itsestäänselvyys. Omassa kaveriporukassani (pääosin ikähaarukaltaan 20-25v) ei säästäminen ole tosiaankaan mikään yleinen puheenaihe. Suorat osakesijoitukset ovat lähes poikkeuksetta kaikkien sijoistuskirjojen ja “tosisijoittajien” ainoa ja oikea tapa sijoittaa (valitettavasti tällainen mielikuva usein lukiessa piirtyy). Kustannustehokkuudeltaan se näin onkin, koska rahastoissa on aina omat kulunsa, toki ehkä “tavissijoittajaa” ammattitaitoisempi tietämys (näinhän ne rahaston kulut aina perustellaan) sijoituskohteista ja niihin perehtymisistä. Kirjoituksesi oli selkeästi suunnattu nuorille tai nuorille aikuisille. Olisin kaivannut tekstiin myös oikeasti edes mainintaa rahastosijoituksista, koska väistämättä rahastot ovat helpoin, yksinkertaisin ja hajauttamiseltaan nopein tapa päästä kiinni markkinoihin pienehköillä summilla… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
02.08.2015 14:09

Moikka,

Täytyy sanoa, että loistava kommentti jälleen kerran. Olet aivan oikessa siinä, että suorat osakesijoitukset vaativat enemmän rahaa, kuin esim. rahastot. Kirjoituksen neuvojahan ei missään nimessä tule käsittää “ainoina ja oikeina”, jokainen saa niitä vapaasti soveltaa. Keskeisin asia, jonka kirjoituksella halusin tehdä, oli itse aiheen “pöydälle nostaminen”, eikä niinkään eri sijoitusneuvojen antaminen. Tietenkin esim. ETF:ät ovat paljon parempia, mikäli summat ovat hieman pienempiä, sekä toisaalta myöskin hajautuksen näkökulmasta.

Nimetön
Nimetön
24.08.2015 09:22

Hyvä kirjoitus sinänsä, joskin haluaisin ottaa esille erään seikan jota et käsitellyt kirjoituksessasi lainkaan. Rahan suhteellinen arvo nuorelle henkilölle voi olla aivan merkittävällä tavalla suurempi, kuin tuon se arvo joka tuosta pääomasta korkoineen sinulle myöhemmin ehkä koituu. Pääsääntöisestihän varallisuus tuppaa kasautumaan iäkkäämmälle väestölle, joka perintöjen kautta siirtyy taas edelleen niin ikään iäkkäälle väestölle. Tässä mielessä ajateltuna yksilön kannalta optimaalinen varallisuuden jakautuminen koko elämän pituiselle ajalle edellyttää sitä, että nuori henkilö ottaa niin paljon lainaa kuin on “järkevää” ja makselee tätä vanhemmiten pois.

Nimetön
Nimetön
09.09.2016 15:49

Hei! Hyvä kirjoitus! Pieni huomautus, joka ei liity millään tavalla tekstin ydinsanomaan ja on todennäköisesti siten täysin irrelevantti. Kas tässä: Vuittonin laukkuja ei myydä muualla kuin Vuittonin omissa liikkeissä (poissulkien käytetyt laukut). Siten niitä ei ole mahdollista ostaa Stockmannilta, vaan Suomesta ainoastaan Espan Vuittonin liikkeestä. Tämä meni nyt täysin sivuraiteille, pahoitteluni siitä. 🙂 ps. Vuittonin laukut ovat jatkaneet hinnannousuaan, joten tällä hetkellä olisi mahdollista myydä vanha laukku käytettynä ja ainakin saada rahansa takaisin ellei jopa tehdä muutamia satasia voittoa. 🙂 Kannatan silti enemmän suoria osakesijoituksia ja etf:ä.