Orionilta jälleen kova tulos

Eilen (2.8.2011) julkistettu Orionin puolivuotiskatsaus osoittaa, että yhtiön kannattavuus on edelleen pörssiyhtiöiden parhaimmistoa. Sijoitetun pääoman tuotto oli alkuvuonna lähes uskomaton eli 59 prosenttia. Pörssi reagoi tähän ”vain” runsaan prosentin kurssilaskulla enemmän vaihdetussa B-sarjassa, mitä ehkä voi pitää mairittelevana markkinoiden tämänhetkistä paniikkitunnelmaa ajatellen. Viime viikkoina on ollut tavallista, että hyvätkin osavuositulokset ”palkitaan” suuruusluokaltaan jopa kymmenen prosentin laskulla. Se kertoo jotain negatiivisestä pörssitunnelmasta, mutta myös siitä, että ennakko-odotukset ja ehkä niiden perustana olevat analyysit ovat perustuneet päiväuniin eikä todellisuuteen.

 

Orionin kehitys on ollut poikkeuksellisen vakaa ja suotuisa. Osakekohtainen tulos vaihteli 0,97 euron ja 1,07 euron välillä vuosina 2007–2009. Viime vuonna päästiin jo 1,31 euroon ja kuluvana vuonna mitä todennäköisimmin vielä korkeammalle, sillä tulosta kertyi 0,83 euroa pelkästään vuoden 2011 ensimmäisen vuosipuoliskon aikana. Alkuvuoden tulos kasvoi ennen kaikkea rojaltien ja etappimaksujen ansiosta.

Yhtiöllä on ollut tapana jakaa jokseenkin koko voittonsa osinkoina, joten osakkeenomistajilla on ensi keväänä jälleen luvassa hyvä sato sijoitukselleen. Tosin osittain poikkeuksellisen korkean jakosuhteen vuoksi yhtiön oma pääoma on pysynyt suhteellisen pienenä. Kesäkuun lopussa se oli vain 2,88 euroa osaketta kohti, mistä syytä P/B-luku on melko korkea. Anteliaasta osinkopolitiikasta huolimatta yhtiö on käytännössä nettovelaton. Omavaraisuusaste on niinkin korkea kuin 61 prosenttia. Sekä liiketoiminnan defensiivinen luonne että vahva rahoitusasema takaavat yhtiölle erinomaisen vastustuskyvyn finanssikriisin tapaisen markkinahäiriön mahdollisesti uusiutuessa.

Alkuvuoden liikevaihto 447 miljoonaa euroa kasvoi 12 prosenttia. Orionin omaan tutkimukseen perustuvien lääkkeiden osuus yhtiön koko myynnistä oli 46 prosenttia, ja pelkästään Parkinson-lääkkeiden osuus oli 30 prosenttia. Parkinson-lääkkeiden tärkeimmät patentit päämarkkinoilla päättyvät vuosina 2012–2013, minkä vuoksi niiden myynnin odotetaan vähenevän lähivuosina geneerisen eli patenttisuojattoman kilpailun myötä. Tässä piilee yhtiön kohtalonkysymys, sillä uusia tuotteita olisi saatava myyntiin Parkinson-lääkkeiden tilalle. Kommentissamme 14.12.2010 (”Orion muutoksen kynnyksellä”) osoitimme seikkaperäisesti mitä mahdollisuuksia Orionilla on selvitä tästä muutoksesta. Uskomme edelleen, että muutos onnistuu paremmin kuin mitä useimmat markkinoilla kuvittelevat.

Omistamme osakkeita Orionissa.

Kim Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit