Oracle vastaan Google

Olemme syksystä lähtien seuranneet mielenkiinnolla Oraclen oikeuskannetta Googlea vastaan, joka on jatkumo pitkälle listalle oikeuskanteita mobiilialalla. Haaste yllätti meidät, koska Oracle on ryhtynyt oikeudellisiin toimiin ainoastaan silloin kun yhtiöllä on ollut hyvät mahdollisuudet voittaa. Emme ymmärtäneet miten yhtiö voisi voittaa, koska Google on kehittänyt Android-alustan, eikä sillä ole mitään tekemistä Oraclen kanssa. Viime viikkojen aikana on kuitenkin julkaistu todisteita siitä, että Android mahdollisesti sisältää Oraclen ohjelmakoodia.

Riidan tausta ulottuu kauas menneisyyteen ennen Oraclen Sunin ostoa ja niihin virhearvioihin joita Sun teki menneisyydessä. Sun julkaisi Java Standard Editionin avoimena ja ilmaisena ohjelmointikielenä, kun taas matkapuhelimiin tarkoitettu kevyempi Java Micro Edition oli maksullinen. Sun oli oikeassa siinä suhteessa, että mobiiliapplikaatioista tulisi tärkeä osa arkipäiväämme, mutta yhtiö ei tullut ajatelleeksi, että puhelimet tulisivat tarpeeksi tehokkaiksi, jotta niissä voisi käyttää ilmaista Java Standard Editionia.

Vuonna 2007 Google osti pienen startup-yhtiön, joka valmisti avointa ohjelmistoalustaa matkapuhelimille. Alusta on rakennettu avoimen lähdekoodin moduulien ympärille ja siksi olikin luonnollista valita avoin Java-toteutus. Lähtökohdaksi otettiin kaiken lisäksi niin sanottu clean room toteutus Javasta, mikä tarkoittaa lyhyesti, että se on luotu uudestaan ilman tietoa Oraclen ohjelmakoodista. Siten voidaan välttää kaikki lisenssimaksut, tekijänoikeudet sekä liikesalaisuudet.

Viime viikkojen aikana on kuitenkin julkaistu todisteita siitä, että Android sisältää mahdollisesti Oraclen ohjelmakoodia. Mikäli Android sisältää Oraclen ohjelmakoodia, uskomme sen päätyneen sinne ennen kuin Google osti startup-yhtiön. Voisimme kuvitella, että startup-yhtiölle on ollut tärkeämpää saada tuote markkinoille kuin miettiä tekijänoikeuksia.

Oraclella ei ole mitään Androidia vastaan. Se on kiinnostunut ainoastaan rahasta ja samalla kun Androidista on tulossa kaikkein suurimman markkinaosuuden omaava mobiilialusta ovat summat suuret. On todennäköistä, että yhtiöt sopivat asiasta vaihtamalla käteistä välttääkseen prosessiriskin. Mikäli Google häviää kanteen tai maksaa Oraclelle on todennäköistä, että Oracle tulee vaatimaan lisenssimaksuja Androidia käyttäneiltä puhelinvalmistajilta. Google taas tulee korvaamaan ohjelmakoodiin niiltä osin kun Oraclella on tekijänoikeus niihin.

Googlen häviö voi aiheuttaa taloudellisia ongelmia puhelinvalmistajille, joiden operatiivinen marginaali on lähellä nollaa. Yhtiöihin lukeutuu muun muassa LG, Motorola ja Sony Ericsson. Vaikka Google korvaisikin Oraclen koodin avoimella koodilla, on mahdollista, että Android-puhelinten valmistajat alkavat maksaa lisenssimaksuja Oraclelle välttääkseen mahdollisia oikeustoimia tulevaisuudessa. HTC maksaa esimerkiksi Microsoftille lisenssimaksuja jokaisesta valmistamastaan Android-puhelimesta.

Omistamme osakkeita L.M. Ericssonissa.

Tom Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit