Siirry pääsisältöön

Opintolainalla, kannabisosakkeilla ja indeksirahastoilla kohti taloudellista vapautta?

Nordnetin sosiaalisessa sijoitusverkostossa Sharevillessä vaikuttaa nimimerkki jeee, jonka molemmat osake- ja rahastosalkut ovat kirjoitushetkellä tuottaneet keskimääräistä Shareville-salkkua paremmin. Millainen tyyppi nimimerkin takaa löytyy, ja mikä on hyvän tuoton salaisuus? Otimme selvää!

Terve jeee! Kerro hieman taustaa itsestäsi – kuka olet, mitä teet ja mistä tulet?

Olen 25-vuotias vapaasielu Helsingistä. Tällä hetkellä vaikutan vahvasti parissa IT-alan yrityksessä työntekijänä ja omistajana, ja siinä sivussa opiskelen alaa.

Nuoruuteni kasvoin Pohjois-Savossa, mistä muutin Helsinkiin opiskelemaan. Vaikka lähipiirissäni kukaan ei puhunut sijoittamisesta tai harrastanut sitä, on se aina kiinnostanut minua. Mielestäni sijoittamista ja raha-asioita tulisi opettaa kaikille peruskoulussa, jotta kaikilla olisi edes jonkinlaiset lähtötiedot sijoittamiseen.

Ensimmäisen arvo-osuustilini avasin jo 18-vuotiaana, mutta sijoittajana aktivoiduin kunnolla vasta muutama vuosi tuon jälkeen. Näin jälkikäteen ajateltuna olisi ollut järkevää jatkaa kuukausisäästäjänä silloisista pienistä tuloista huolimatta.

Sinulla on Sharevillessä kaksi salkkua, joista toisessa painottuvat yksittäiset osakkeet, toisessa rahastot. Molemmat salkut ovat kirjoitushetkellä kahden tähden salkkuja, eli pärjänneet keskimääräistä paremmin. Kerro tarkemmin sijoitusfilosofiastasi ja eroista näiden kahden salkun välillä!

Rahastoihin painottuva salkku on ensimmäinen avaamani salkku. Kuukausisäästämiseni kohdistuu juuri tähän salkkuun. Kuukausisäästämisen kohteiksi olen valikoinut vähäkuluisia rahastoja mielenkiintoisilla sektoreilla.

Osakkeisiin painottuva salkku on puhtaasti opintolainaa sisältävä salkku. Erottelu on tehty sitä varten, että pystyn seuraamaan helpommin lainan tuottoa.

Kuukausisäästäjänä suosin indeksirahastoja, mutta välillä teen ostoja yksittäisiin yrityksiin. Olipa kyseessä indeksit tai osakkeet, sijoitusstrategiani on osta ja pidä. Sijoittajana olen melko passiivinen ja teen kauppaa melko harvoin.

Osakepainotteisessa salkussasi suurimpia omistuksia ovat kirjoitushetkellä kannabisyhtiö Canopy Growth, Visa, Telia ja Sampo. Millaisen seulan läpi valikoit osakkeita salkkuihisi?

Valikoin osakkeita yleensä suhteellisen pintapuolisen analyysin ja asiantuntijoiden kommenttien perusteella. Tässä auttavia työkaluja ovat tunnuslukuanalyysin lisäksi Shareville, Inderes ja erilaiset blogipostaukset.

Sijoituspäätösteni taustalla on myös oma näkemykseni tulevaisuuden trendeistä ja siitä, kuinka yritykset ovat onnistuneet ja tulevat onnistumaan näiden trendien hyödyntämisessä. Esimerkiksi Telia tulee todennäköisesti hyötymään 5G-verkoista, kun ne tulevat oikeasti markkinoille ja yhä useammat laitteet kommunikoivat suoraan 5G-verkon välityksellä. Lisäksi Telia on parantanut tarjontaansa ja asiakaspalveluaan huomattavasti verrattuna muutaman vuoden takaiseen, mikä tekee siitä houkuttelevamman valinnan kuluttajille. Visa taas on jo hyötynyt kasvavasta korttimaksamisen trendistä verkossa ja kivijalassa ja uskon, että tämä trendi ei aivan heti muutu.

Saatan myös ostaa osakkeita täysin fiilispohjaisesti, kuten Canopy Growthin ja Aurora Cannabiksen osalta kävi. Ajattelin, että olisi hyvä meemi ostaa opintolainalla kannabisosakkeita, joten ostin niitä sen enempää asiaa tutkimatta. Tämän jälkeen moni muukin huomasi osakkeiden olemassaolon. Täytyy kuitenkin myöntää, että meemiarvon lisäksi päätöstä tuki jossain määrin kansainvälinen asenteiden muutttumisen trendi.

Ajattelin, että olisi hyvä meemi ostaa opintolainalla kannabisosakkeita, joten ostin niitä sen enempää asiaa tutkimatta. Tämän jälkeen moni muukin huomasi osakkeiden olemassaolon.

jeee

Viime aikoina olen yrittänyt painottaa valitsemissani yrityksissä ja rahastoissa kestävää kehitystä sekä eettisiä ja moraalisia arvoja. Taustalla ei ole niinkään ajatus tällaisten yritysten paremmasta menestyksestä, vaikka siitäkin on tutkittua näyttöä, vaan pikemminkin vain ajatus siitä, mikä olisi kestävää ja oikein.

Tämän viimeaikaisen valaistumisen seurauksena olenkin pohtinut omia omistuksiani useissa yrityksissä. Esimerkiksi kaikki pidempiaikaiset asiakaskokemukset ja kanssakäymiset erään paljon kurssiaan kasvattaneen kirjanpitofirman kanssa osoittivat, että eettiset ja moraaliset arvoni eivät toteudu heidän yrityskulttuurissaan. Siispä päätin kokonaan luopua heidän osakkeistaan.

jeeen osakesalkun suurimmat sijoitukset:

Rahastopainotteisessa salkussa sinulla on mm. teknologiaan ja terveydenhoitosektorille sijoittavia rahastoja. Avaa hieman logiikkaasi rahastovalinnoissasi!

Rahastoiksi olen valinnut mahdollisimman pienikuluisia vaihtoehtoja. Kuten osakevalinnoissani, rahastoissa korostuu oman näkemyksen lisäksi megatrendit. Uskon vahvasti teknologia-alan ja terveydenhoitosektorin kasvuun sekä merkitykseen tulevaisuudessa, joten ne ovat olleet luonnollisia valintoja salkkuun. Olen myös yrittänyt hajauttaa näiden sektorien ulkopuolelle valitsemalla jonkin verran globaaleja rahastoja. Jokin aika sitten julkistetut Smart-rahastot vaikuttivat todella mielenkiintoisilta tuotteilta, joten niistä kuukausisäästämisen osaksi pääsi Nordnet Smart 15. Valintaa puolsi myös rahaston kulurakenne.

jeeen rahastosalkun arvon kehitys:

Kuulut Sharevillen ”Kylteri Investment – opintolaina tuottamaan”-keskusteluryhmään. Millä tavoin hyödynnät lainaa sijoituksissasi?

Toisin kuin monet muut, olen siitä onnellisessa tilanteessa, että pystyn palkkatulojen ansiosta hyödyntämään opintolainani sijoittamisen vipuna. Sijoitushorisonttini on vähintään 10 vuotta, joten mahdollinen kurssiromahdus ei pelota, vaikka käytänkin lainaa sijoittamiseen.

Olen sijoittanut lainaa myös suoraan muutamaan kasvuyritykseen, joko suoraan perustettavan yrityksen osakepääomaan tai niiden rahoituskierrokseen. Nämä eivät tietenkään (vielä) ole listattuja, joten ne eivät näy Sharevillessä.

Kerro vielä tavoitteistasi sijoittajana!

Lyhytaikainen tavoitteeni sijoittamiselle on keskittyä oman kuluttamisen järkevöittämiseen ja siinä sivussa siirtää joka kuukausi rahaa pahan päivän varalle. Sijoittaminen motivoi myös siinä mielessä, että on mielenkiintoisempaa ostaa jotakin rahastoa tai yhtiötä X eurolla ja seurata valinnan arvon kehitystä, kuin ostaa X euron hintainen kiiltävä turhake kotiin ja katsella, kun se vanhenee arvottomaksi.

On mielenkiintoisempaa ostaa jotakin rahastoa tai yhtiötä X eurolla ja seurata valinnan arvon kehitystä, kuin ostaa X euron hintainen kiiltävä turhake kotiin ja katsella, kun se vanhenee arvottomaksi.

jeee

Pitkän aikavälin tavoitteena on mahdollistaa läpi elämän sellainen elintaso, joka ei olisi mahdollista ilman sijoittamista. Tästä kommentista saattaa herätä ajatus urheiluautoista ja suuresta omakotitalosta. Itse kuitenkin näen mainitsemani elintason enemmänkin valinnanvapautena asua ja elää kuten haluaa, keskittyen itselle tärkeisiin ja mielenkiintoisiin asioihin. Tavoitteena on, että tällainen elämä jatkuu myös eläkeiässä. Minulla on hyvin vähän uskoa siihen, että nykyinen eläkejärjestelmä takaisi minulle juuri mitään, kun itse olen vanha.

Lue myös:

Mikään tällä sivulla esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit