Opettele verotus – se kannattaa

Kaikkeen sijoitustoimintaan liittyy verotus tavalla tai toisella. Sijoituksen todellinen tuotto on selvillä vasta kun siitä on maksettu kaikki laissa määrätyt verot.

Tavallisen pienen sijoittajan on käytännössä mahdotonta muistaa kaikkia verokiemuroita, koska verotus muuttuu koko ajan ja laskentatapojakin eri veroille voi olla useita. Perussäännöt kannattaa kuitenkin selvittää.

Siksi olenkin käyttänyt muutaman päivän kesästä Vesa Korpelan Sijoittajan verokirjan (2013) kahlaamiseen. Korpela on Veronmaksajain keskusliiton lakiasiain johtaja ja varatuomari, joka työkseen ratkoo tavallisten sijoittajien ja säästäjien veropulmia. Sijoittajan verokirja on aiheestaan huolimatta helppolukuinen ja käytännön esimerkit helpottavat lukemista.

Korpela käsittelee kirjassaan esimerkiksi asunto- ja osakesijoittamista sekä perintöverotusta. Aiheita, jotka ovat lähellä tavallista sijoittajaa.

Sitten siihen YIT:n ja Caverionin jakautumiseen.

Yksityisen sijoittajan kannalta olennaisin jakautumisessa on hankintahinta ja -aika. Muuttuvatko ne jakautumisen jälkeen?

Jakautumisen jälkeen uusien yhtiöiden osakkeille on määriteltävä uusi hankintameno. Sijoittajan ei tarvitse itse yrittää laskea oikeaa hintaa – viranomaiset tekevät sen puolestamme.

Yleensähän osakkeen hankintameno on joko osakkeen hinta ostohetkellä tai vaihtoehtoisesti 20 prosenttia osakkeen myyntihinnasta. (Tämä on ns. hankintameno-olettama. Jos osaketta on omistanut yli kymmenen vuotta, hankintameno-olettama on 40 prosenttia.)

Jakautumisen jälkeen YIT:n hankintameno muuttuu ja myös Caverionille on määriteltävä oma hankintamenonsa. Määrittely tehdään siten, että, YIT:n osakkeen alkuperäinen hankintameno jaetaan YIT:n ja Caverionin osakkeiden välillä joko yhtiöiden jakautumishetken nettovarojen suhteessa tai osakkeiden käypien arvojen suhteessa.

Hankintameno selviää elokuun lopussa, kun Konserniverokeskus ottaa siihen kantaa.

Esimerkiksi Koneen jakautuessa Koneeksi ja Cargoteciksi vuonna 2005, uuden Koneen hankintahinnaksi tuli 64,5 prosenttia sen alkuperäisestä hankintahinnasta, ja Cargotecin hankintahinnaksi 35,5 prosenttia Koneen alkuperäisestä hankintahinnasta.

Entä hankinnan ajankohta? Kun yhtiö sulautuu ja jakautuu, verottaja katsoo, että osakkeenomistaja ei ole luovuttanut osakkeitaan. Siksi uusien osakkeiden hankinta-aikana säilyy niiden alkuperäinen hankinta-aika. Vaikka Caverion on syntynyt vasta vuonna 2013, sijoittaja on omistanut sen osakkeita yhtä kauan kuin hänellä on ollut YIT:n osakkeita.

Sama sääntö pätee osakeanteihin ja splittaukseen. Uudet osakkeet on verottajan silmissä omistettu yhtä kauan kuin kantaosake.

Sijoittajan verokirja muistuttaa myös siitä, että omaisuutta kannattaa järjestellä siten, että sitä verotaan mahdollisimman kevysti. Jos kuitenkin toimii yksinomaa verotuksen minimoimiseksi, saattaa lipsahtaa verokierron harmaalle alueelle. Vähintään tämän takia sijoittajan kannattaa tuntea verotus hyvin.

 

/Ninni Myllyoja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit