Onko vastuullista sijoittamista?

Nykypäivänä eettinen sijoittaminen ymmärretään osana kokonaisvastuullista sijoittamista ja toimialojen yleisen moraalin ruodinta on jäänyt taka-alalle. Vastuullinen yritys kohtelee reilusti työntekijöitään, ympäristöä ja yhteistyökumppaneitaan. Vastuulliseen sijoittamiseen on kehitetty erilaisia arviointikriteereitä, joilla hahmotetaan yritysten kyvykkyyttä vastuullisuuteen ja kestävään kehitykseen.

Eettisen sijoittamisen juuret juontavat 1940- luvun Englantiin, jossa kirkkojen rahastoilla oli ensimmäisiä kirjallisia eettisiä ohjenuoria siitä, miten varallisuus tulisi sijoittaa. Euroopan ensimmäinen kaikille avoin rahasto, oli Aktie Ansvar Myrberg, joka perustettiin Ruotsissa 1965. Rahastoa voidaan pitää ensimmäisenä eurooppalaisena yhteiskuntavastuullisena eli SRI -rahastona (Socially Responsible Investment).

Vielä 1990-luvulla eettinen sijoittaminen tarkoitti negaatiolähtöistä arvottamistapaa, jossa rajattiin pois muun muassa alkoholi-, ase-, tupakka- uhkapeli ja aikuisviihdeteollisuus. Ajattelutavat ovat sittemmin muuttuneet.

Kuinka moni pitää korkealaatuisten viinien valmistusta tai aseiden käyttöä YK-tehtävissä enää moraalisesti arveluttavana? Eettisessä sijoittamisessa havahduttiinkin suhteellisuusongelmaan. Valitusta tarkastelutavasta riippuen poljettiin aina jonkun oikeuksia. Yhtiöiden tarkastelussa siirryttiinkin niin sanottuun positiiviseen arvottamiseen, joiden pohjalta pyritään valitsemaan kunkin toimialan vastuullisimmat yritykset.

Mitä sijoittaja voi tehdä?

Vastuullisella sijoittajalla on monia vaihtoehtoja. Jos sijoittaja haluaa sijoittaa yksittäisiin suomalaisiin yhtiöihin, voi kestävän kehityksen indeksien sisältöä käydä tutkimassa netin kautta. Pienen googlauksen jälkeen selvisi, suomalaisyhtiöistä kestävän kehityksen kärkijoukoissa kulkevat Fortum, Kesko, Neste Oil (kyllä!), Nokia, Outokumpu ja Rautaruukki. Varsinkin Keskon yhteiskunta vastuuraportti on todella vaikuttavaa luettavaa.

Tarjolla on myös edullisia indeksejä, joihin voi sijoittaa suoraan. Valistuneelle  sijoittajalle on tarjolla ETF:iä, joiden kehitys on tavalla tai toisella liitetty vastuulliseen ja kestävään yritystoimintaan. Tunnetuimpia ovat iSharesin KLD 400 Social Index fund (DSI), Powersharesin Global Clean Energy Portfolio ETF (PBD) ja iSharesin KLD Select Social Index Fund (KLD).

/Petre Pomell,  www.valistunutsijoittaja.com

 

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit