Siirry pääsisältöön

Onko Spondan merkintäetuoikeusanti naamioitu suunnattu anti?

Spondan osakeanti, jonka tarkoitus on rahoittaa Forumin korttelin kiinteistökaupat, alkoi eilen. Osakkeenomistajat saavat merkitä yhden uuden osakkeen viidellä vanhalla osakkeella hintaan 3,90 euroa. Uudet osakkeet eivät kuitenkaan ole oikeutettuja varsinaiselle yhtiökokoukselle ehdotettuun osinkoon.

Olimme etukäteen ajatelleet, että anti voisi luoda mielenkiintoisen mahdollisuuden käydä lyhyttä kauppaa merkintäoikeuksilla. Antien yhteydessä syntyy usein mielenkiintoisia arbitraasimahdollisuuksia, jonka lisäksi annin aiheuttama myyntipaine painaa sekä osakekurssia että merkintäoikeuden arvoa. Nähtyämme annin ehdot päätimme kuitenkin, ettemme tule koskemaan merkintäoikeuksiin.

Osake on pörssissä yli kymmenen senttiä halvempi kuin merkintähinta. Osake sisältää myös 0,19 euron osinkokupongin, jota ei saa annissa merkityillä osakkeilla. Täten annissa merkitty osake on noin 0,30 euroa kalliimpi kuin pörssistä ostettu vanha osake ja merkintäoikeus taas on laskennallisesti arvoton.

Tavallisuudesta poiketen osakkeenomistajilla ei ole oikeutta toissijaiseen merkintään, jossa voi merkitä ilman merkintäoikeuksia. Forum Fastigheter Kb on sen sijaan antanut merkintäsitoumuksen kaikista mahdollisesti merkitsemättä jääneistä osakkeista.

Mielestämme on väärin, ettei osakkeenomistajilla ole etuoikeutta ostaa mahdollisesti merkitsemättä jääneitä osakkeita. Toisaalta kukaan järkevä sijoittaja ei merkitsisi osakkeita, jos pörssistä saa ostaa vanhoja osakkeita halvemmalla. Ainoastaan sijoittaja, joka on kiinnostunut suuremmasta positiosta voisi hyväksyä pörssikurssia korkeamman hinnan.

Oikeastaan me emme ylipäätään ymmärrä miksi kukaan haluaa ostaa merkintäoikeuksia, koska ne ovat arvottomia. Ainoa syy mikä juolahtaa mieleen, on että joku haluaisi estää Forum Fastigheteria saamasta osakkeita.

Spondan anti on oikeastaan suunnattu anti, joka on naamioitu merkintäoikeusanniksi. Myönteistä annissa on kuitenkin se, että merkintähinta on markkinahintaa korkeampi. Uskomme, että järjestelystä on sovittu Forumin korttelin kaupan yhteydessä ja sen tarkoituksena on ilmeisesti tehdä Forum Fastigheterista Spondan suuromistaja.

Odotamme mielenkiinnolla tietoa siitä, kuinka suuren osuuden yhtiöstä Forum Fastigheter saa. Teknisesti katsottuna sen pitäisi saada viidennes, koska osakkeenomistajien ei kannata merkitä osakkeita. Tulee halvemmaksi ostaa niitä markkinoilta. Jos tarpeeksi moni osakkeenomistaja päättää ostaa markkinoilta, on oletettavaa, että osakekurssi nousee, jolloin anti saattaa tulla aiempaa houkuttelevammaksi.

Suosittelemme kaikkia myymään merkintäoikeutensa ja ostamaan vastaavan määrän osakkeita markkinoilta, jos haluaa olla mukana annissa.

Emme omista Spondan osakkeita.

Tom Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
4 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
10.03.2016 12:40

vaikea tajuta Spondan hallituksen aivoituksia tässä tapauksessa. En merkitse!

Nimetön
Nimetön
11.03.2016 12:37

Toinen syy ostaa merkkareita on tietysti lyhytaikainen optiolla treidaaminen. Kyllähän out-of-money call optiolla on nollaa suurempi arvo ennen sen erääntymistä. Mikäli pörssihinta nousisi yli 3,90 tänä aikana, voisi optiolla tehdä runsaastikin voittoa.

Nimetön
Nimetön
14.03.2016 01:17

Spondalta tuli kotiin kirje, jossa osakeannin esite. Hetkinen kesti ymmärtää, että miksi antihinta on niin korkea. Tämä blogikirjoitus selvensi huomattavasti asiaa, kiitos siitä. Antiesitteen saa siis heittää paperinkeräykseen ja koko asian voi melkein unohtaa, antiin ei nykyisin ehdoin kannata osallistua. Ja merkintäoikeudet raukeavat arvottomina jos Spondan osakekurssi ei nyt äkillisesti nouse paljon.

Nimetön
Nimetön
14.04.2016 19:39