Onko sinulla stressi? Testaa!

Olet varmasti kuullut pankeille tehtävistä stressitesteistä? Niissä yritetään selvittää, kuinka pankit selviäisivät nousevista koroista, heikkenevistä osakekursseista, kohoavista luottotappioista ja laskevista kiinteistöhinnoista. Stressitestien tekeminen ei ole vain pankkijättien yksinoikeus. Sinunkin kannattaa tehdä omasi. Stressitestin tehneen sijoittajan ei tarvitse laskevillakaan markkinoilla hermoilla. Viime syksynä moni sijoittaja olisi sitä tarvinnut, sen verran paljon harmaanaamaisia sijoittajia pyöri kulmilla.

Stressitestin tekeminen on helppoa. Siinä arvioidaan nykyhetken varallisuus ja lasketaan, mitä tapahtuisi, jos osakesijoitusten arvo laskisi 40 prosenttia, korkosijoitusten arvo kymmenen prosenttia ja vieläpä asunnon arvo 20 prosenttia. Kuvitellaan kaiken tuon ikävän tapahtuvan vieläpä yhtä aikaa. Jatkoksi voi laskea, mitä tapahtuisi, jos palkkaakaan ei saisi kahteen kuukauteen. Toivottavasti vastaus on, että mitään ei tapahtuisi ja perhesopukin säilyisi. Tällöin on sijoitusten riskitaso kutakuinkin hyvin hallinnassa.

Kirjoitin aiemmin sijoitussuunnitelman, SISUn, tärkeydestä. Se kannattaa tarkistaa ja stressitesti tehdä vuosittain. Kannattaa kysyä itseltään, vieläkö SISU vastaa talouden nykytilannetta ja tarvitseeko siinä jotakin muuttaa. Välttämättä markkinoilla tapahtuneiden hintamuutosten takia SISU:a ei kannata muutella.

Sijoittamisen edetessä voi olla viisasta silloin tällöin muuttaa tavoitteita. Voihan olla, että esimerkiksi perheen tuloissa on tapahtunut muutos tai tavoite on alun perin asetettu liian korkealle. Toteutuneiden, odotettua kovempien tuottojen vuoksi ei tavoitetta tai salkun riskitasoa kannata korottaa. Se saattaa kostautua seuraavana vuonna, jos siitä tulee laskuvuosi.

Osakkeiden noustessa sijoittajat usein muuttuvat ahneiksi ja haluaisivat laittaa suuremman osan osakkeisiin kuin mitä alun perin oli aikomus. Ottamatta jääneiden tuottojen houkutus on aina suuri. Mutta kurinalaisuutta tarvitaan. Jäitä hattuun ja käsien päälle istumaan, olisi ohjeeni hurmoshenkisiin sijoituskeskusteluihin. Realismi on hyvä säilyttää. Osakkeet eivät tuota vuodesta toiseen ventin verran prosentteja. Meillä tulisi olla malttia vaurastua, kuten eräskin valtiopäämies on aikoinaan sanonut.

Toisaalta kuria tarvitaan myös silloin, kun asiat ovat menneet odotettua heikommin. Sijoittajan tulee pitäytyä suunnitelmassa myös pahoina aikoina, sillä tällöin hän on ostamassa osakkeita halvalla eli silloin kun muut myyvät.

Kurinalaisuutta tarvitaan myös silloin, kun naapuri vaihtaa autoaan. Ja silloin, kun Pena kertoo keilakerhossa kuuman sijoitusvinkin. Jokaisen sijoituspäätöksen on lähdettävä omista lähtökohdista ja omasta suunnitelmasta. ”Osta hurmoksessa ja myy paniikissa”, on eräs pörssisanonta. Sinullehan ei käy niin, eihän?

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Certerus12 Huhtikuu, 2012

Olen aina ollut sitä mieltä, että hyvin pärjäävällä sijoittajalla pitää olla ainakin perusominaisuutta plakkarissa. Ne on johdonmukaisuus, suunnitelmallisuus ja kärsivällisyys.

SISU voi auttaa hahmottamaan oman henkilökohtaisen talouden hetkellistä tilaa vaikka puolivuosittain tarkistettuna, mutta pitkällä tähtäimellä johonkin tyhmään kiveen hakattuun suunnitelmaan ei kannata liiaksi luottaa. Pitää olla halua ja kykyä muuttaa omaa suunnitelmaa ja odotuksia jatkuvasti ajan mukana. Itse kannatan sitä sitä, että sijoittaja altistaa itsensä jatkuvalle stressitestaukselle ja kehittää pelkän SISU:n sijaan PePeL:n eli Perustavien Periaatteiden Listan. Siis sen miten ajattelee maailmasta ja talouden toiminnasta.

Jos olisin uskonut sijoitussuunnitelmaani finanssikriisin aikaisissa pahimmissa lasketteluissa, niin olisin puilla paljailla.

“Kärsivällisyys ja osingot…” – Isä ja poika (osake)sijoittajan asialla | Nordnet Blogi4 Syyskuu, 2012[…] ehtinyt käsitellä laatuyhtiöiden kriteerejä, Mika Pesonen puolestaan sijoitussuunnitelman ja ”oman talouden stressitestin” tärkeyttä ja Jarkko Peltomäki kyseenalaistanut muun muassa ”mutusuojauksen”, jotkin […]

/Mika Pesonen

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit