Onko Sinulla Sisua?

Pari viikkoa sitten Vero2012-tilaisuudessa Helsingissä kysyin salintäyteiseltä, jotta onhan varmasti jokaisen oma, henkilökohtainen sijoitussuunnitelma kunnossa. Käsiä nousi. En lopeta sijoitussuunnitelman, SISUn, tärkeydestä puhumista ennen kuin kaikkien kädet nousevat.

Olen työurani aikana suunnitellut parin miljardiluokan eläkeyhteisön sijoittamista. Siinä on kulunut aikaa ja kahvetta. Jokaisen pienemmänkin sijoittajan tulisi aikaa asialle uhrata, sillä tällöin tulee välttyneeksi monelta virheeltä. Heräteostoksia saa tehdä vain pienellä rahalla karkkikaupassa ja ehkä soveltuvin osin vaatekaupassa.

SISUn tekeminen ei ole tulevan vuoden tuottojen arvuuttelua, kuten ehkä helposti luullaan. SISU:ssa otetaan kantaa sijoittamisen peruskysymyksiin, kuten sijoittamisen tavoitteisiin, sijoitusaikaan, ja sijoitettavan varallisuuden määrään. Sijoittaminen vaatii itsetuntemusta ja siinä onkin ehkä syy, että se jää helposti tekemättä tai vajaaksi.

Itseltään pitää uskaltaa kysyä erityisesti riskiin liittyviä asioita. Riskinottohalu ja -kyky kannattaa erottaa toisistaan. Sijoittaja voi hurmospäivänään haluta toteuttaa huimapäisiä osakevetoja, vaikka hänen yöunensa ovat punaisina pörssipäivinä niistä vaarantuva.

Viime elokuu oli monelle sijoittajalle testi, jotta kuinka riskiä todellisuudessa jaksaa kantaa. Ei pidä ajatella, että rajun kurssilaskun tuoma hermostuminen koskisi vain piensijoittajia. Kyllä ne isommatkin pelkäävät ja ovat aivan yhtä pihalla hakien paniikkiratkaisuja. Harvoin ne lopulta hyvän tuloksen tuottavat. Vieläkin moni elokuussa osakkeensa myynyt istuu käteisen päällä hokien kurssiromahduksen vielä koittavan.

Apuvälineitä sijoitussuunnitelman ja riskiprofiilin määrittämiseen löytyy läheltä. Täältä Nordnetin sivuilta löydät erinomaisen riskitestin. Sen avulla voit hahmotella sinulle sopivan sijoitusten riskitason, joka vastaa juuri sinun riskinsietokykyäsi. Muista kuitenkin, että kurssiromahdusten tuloa voi mielessään harjoitella, mutta vasta todellinen rahanmenetys tekee sijoittamisen asiantuntijan.

/Mika Pesonen

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit