Onko Reijon tienesteillä väliä?

Naisjulkkis kertoi lehdessä, että hänen mielestään sillä ei ole väliä, tienaako naapurin Reijo 200 euroa häntä enemmän. Julkkis on oikeassa.

Katja Ståhl sanoi viime viikon Me Naisissa, ettei “viitsi villiintyä siitä ajatuksesta, että naapurin Reijo saa 200 euroa enemmän palkkaa kuin mä”. Tällä hän tahtoi varmaankin ilmaista, että ei niin piittaa miesten ja naisten välisestä palkkaerosta. Koska edellinen blogini käsitteli tätä epäsuhtaa, en puutu nyt siihen, vaan kerron, miksi kaikkien kannattaisi villiintyä 200 eurosta. Syy on korkoa korolle –ilmiö.

Säästämisen aloittaminen on monesta työlästä, ja harvalla ylimääräistä sivuun pistettävää ylipäänsä on. Jos siis yhtäkkiä käteen jäisi 200 euroa enemmän, ei olisi niin väliä, mihin sen panisi, koska ilman sitäkin on aiemmin tullut toimeen. Sen takia summa kannattaa sijoittaa.

200 euron kuukausisäästöistä kertyy vuodessa 2400 euroa, kymmenessä vuodessa 24 000 ja 40 vuodessa 96 000 euroa. Jos Katja olisi pistänyt tuon pari sataa nollakorkoiselle tilille joka kuukausi, hänellä olisi 40 työssäolovuoden jälkeen säästössä liki 100 000 euroa (luvussa ei ole huomioitu inflaatiota eikä tilinhoitokuluja).

Ihan kiva summa eläkepäivien alkuun! Mutta vielä iloisempi Katja olisi, jos hän olisi sijoittanut tuon pari sataa joka kuukausi, määrätietoisesti ja järjestelmällisesti.

Tutkitusti osakesijoittaminen pitkällä aikavälillä tuo parhaimmat tuotot, noin 9 prosenttia vuodessa. 40 vuodessa maailma ehtii muuttua moneen kertaan ja kurssit laskea ja nousta. Siitä huolimatta 9 prosentin vuosituotto tuolla ajalla on realistinen, koska aika tasoittaa kriisivuosia ja sijoitettava summa kertyy pikkuhiljaa. Toisin sanoen aika on rahaa.

Kymmenessä vuodessa tuo pari sataa osakkeisiin sijoitettuna tuottaisi 38 217 euroa, kahdessakymmenessä 128 691.

40 vuotta määrätietoista sijoittamista nostaa varallisuuden peräti 849 930 euroon.

Näissä laskelmissa ei ole huomioitu inflaatiota eikä hallinnointipalkkioita. Esimerkiksi 0.45 prosentin palkkioilla potti on edelleen mukava, 752 020 euroa.

Katja on oikeassa. Sillä, miten paljon Reijo ansaitsee, ei loppupeleissä ole merkitystä. Mutta sillä 200 eurolla on väliä.

Ps. Laskelmissa käytetty apuna Seligsonin tuottolaskuria.

 

/Ninni Myllyoja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit