Onko nyt oikea aika innostua osakkeista?

Kuluvan ja viime vuoden aikana on ollut suoranainen onni kuulla ja lukea kunnianhimoisista ja älykkäistä nuorista, joilla on halua pitkäjänteiseen sijoittamiseen. Heillä näyttää olevan potentiaalia kasvattaa kotimaista yksityistä omistajuutta ja luoda maahan merkittävä määrä uusia pääomatuloveron maksajia. Tätä Suomi ehdottomasti tarvitsee, kun nykyisen omistajakunnan riskinottohalukkuutta on koeteltu. Osinkopotistakin tänä päivänä lähes puolet menee (tai perspektiivistä riippuen jopa valuu) ulkomaisille ja hallintarekisteröidyille omistajille, jolloin verotuotot eivät kansakunnan näkökulmasta katsoen jää optimaalisella tavalla isänmaan tulevaisuuden hyväksi.

Moni nuori pyrkii ohjaamaan palkkasäästöjä osakkeisiin ja ehkä myös kykenee laittamaan osingotkin uusiin sijoituksiin. Viime päivien kurssiturbulenssi on vielä historiaan peilattuna kovin pientä, mutta ylipäätään juuri nuoren osakesäästäjän – siis osakkeiden todennäköisen netto-ostajan – kannattaisi toivoa kurssilaskua.

Nuoren osakesäästäjän – siis osakkeiden todennäköisen netto-ostajan – kannattaisi toivoa kurssilaskua.

Tämä perustuu siihen, että kurssipudotuksessa tasaisesti lisäostoja tekevä saa ostettua kappalemääräisesti enemmän osakkeita kuin tilanteessa, jossa kurssit lähtevät nousuun ensimmäisen ostoerän jälkeen. Tietenkin voisi olla korvien väliä ajatellen miellyttävämpää nähdä aiemmin ostettujen osakkeiden nousevan heti. Silti lopulta tällaisessa trendissä tehdyillä lisäostoilla saa samalla pesämunalla pienemmän osuuden yhtiöstä tulevine tuloksineen ja osinkoineen.

Sen sijaan pörssin alamäkeen viettävillä markkinoilla sijoittaja saa kahmaistua tasarahalla suuremman nurkan yhtiöstä. Siis: enemmän ostoja kuin myyntejä tekevä osakesäästäjä toivoo, sikäli kun osaa taskulaskinta käyttää, kurssien syöksyvän kohti kaakkoa. Tuskinpa kaltaiseni kahviaddiktoitunut kuluttajakaan toivoo kahvipaketin hinnannousua, kun lisäostoja on taatusti tiedossa?

Näin osakemarkkinoilla ei ole aina syytä intoilla nousuista. Pörssibuumia kannattaa toivoa vain, jos aikoo nettomyydä. Eihän ASP-tilille säästäväkään toivo asuntojen hinnannousua.

Kurssinousu on netto-ostajan vihollinen

Pitkällä horisontilla sijoittava voi alhaisin arvostustasoin sijoittaa myös osinkonsa uudelleen kannattavasti. Tarkennuksena totean, että osakkeet on viime aikoina hinnoiteltu historiallisia keskiarvorajaa korkeammalle, joten ns. varmaa hevosta ei markkinoilta löydy. Yhtä kaikki, laskevat kurssitasot parantavat osinkojen ostovoimaa: pudotuksessa sijoittaja saa enemmän osakkeita ja tätä kautta paremman osinkopotin kasvun kulmakertoimen tulevaisuuteen. Kurssinousu on netto-ostajalle siinä mielessä vihollinen, että se kasvattaa suoraan sekä osinkojen uudelleensijoittamisen että palkkatuloista tehtävien uusien sijoitusten kustannuksia.

Toivottavasti mahdollisimman moni nuori osaa innostua lisäsijoituksista osakkeisiin varsinkin silloin, kun fanfaarien sointi ei vahvista ostoajatuksia. En tässä yhteydessä ota lainkaan kantaa yksittäisiin sijoituskohteisiin tai ajoituksen oikeellisuuteen, vaan haluan tuoda esiin ajatusmaailmaa. Ylipäätään osakemarkkinoiden ajoittamisessa olen kokenut kurssikäyrän lyhyen ajan suunnan arvaamisen pitkälti sattumankaupaksi, mutta osakkeiden ostamista alhaisiin arvostustasoihin en pidä lainkaan uskon asiana. Eri asia on se, milloin mahdollinen aliarvostus korjaantuu.

ARVOGURU-UUTUUSKIRJAN MYYNTI ON ALKANUT!

Kirjan hinta on 29,90 euroa (sisältäen alv:n ja postikulut Suomessa). Arvoguru-kirjaa on saatavilla Nordnetissä myös yhtenä vaihtoehtona osana sijoituskirjapakettia, joka pyynnöstä sisältää signeerauksen. Arvoguru on 237-sivuinen ja kovakantinen. Se on painettu Suomessa Hansaprintillä.

TILAA ARVOGURU TÄSTÄ LINKISTÄ

-> SIIRRY KIRJAN ESITTELYSIVUILLE

Blogi sisältää markkinointilinkin. Teksti ei ota kantaa ajoitukseen eikä yksittäisiin sijoituskohteisiin, sijoitusstrategioiden paremmuuteen tai yksittäisiin yrityksiin. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista strategioista tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa strategiasta suositusta taikka tavoitehintaa. Tässä blogissa esitetyt ajatukset eivät ole sijoitusneuvoja. Kukaan ei voi antaa oikeita neuvoja tuntematta sijoittajan taloudellista tilannetta, sijoitushorisonttia, riskinsietokykyä tai muita hänen sijoitussuunnitelmansa yksityiskohtia. Pelkästään blogin välityksellä ei ole myöskään mahdollista käsitellä sijoituskohteita sillä tarkkuudella kuin jokaisen sijoittajan tulisi tehdä ennen sijoituspäätöksen tekoa. Sijoitustoiminta sisältää riskin menettää pääoma kokonaan, ja jokainen vastaa sijoituksistaan itse. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
2 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
11.10.2018 23:28

Hohhoijaa..lonkalta raapaistu muutama rivi ja kirjamainos perään alkaa jo kyllästyttää. Toimii tosin, itsekin olen kaikki kirjat ostanut.

Nimetön
Nimetön
12.10.2018 10:06