Onko Nokian taru päättynyt?

Nokian kuluneella viikolla antama tulosvaroitus antoi vauhtia pohdinnoille yhtiön tulevaisuudesta. Kommenttien perusteella tuntui siltä kuin moni uskoisi yhtiön häviävän markkinoilta. Uskomme, että nämä kommentit ovat liian pessimistisiä ja että pessimismi näkyy myös pörssikurssissa. Emme voi kieltää, etteikö Nokian liiketoiminnassa olisi suuria riskejä, mutta hyvin hajautetussa salkussa riskit ovat kuitenkin hallittavissa.

Google maksoi hieman alle yhdeksän miljardia euroa Motorola Mobilitystä. Sanotaan, että kaupan perimmäinen syy oli Motorolan patenttisalkku. Motorolan patenttisalkun arvioidaan olevan mobiilisektorin yhdeksänneksi suurin, kun taas Nokian ja RIMin patenttisalkkujen arvioidaan olevan markkinoiden painavimmat. Analyytikot arvioivat, että Nokian arvo olisi noin 26 miljardia, jos yhtiö ostettaisiin samoilla kertoimilla kuin Motorola. Perjantain päätöskurssilla Nokian markkina-arvo oli vajaat 11,5 miljardia euroa.

Meillä ei ole mahdollisuuksia arvioida Nokian patenttisalkun todellista arvoa ja analyytikkojen arviot vaihtelevat paljon. Niiden arvioiden mukaan jotka ovat olleet käytettävissämme, Nokian patenttisalkun arvo on jossain viiden ja viidentoista miljardin euron välillä. Todellisuudessa arvo on luultavasti näiden ääripäiden välimaastossa. Nokialla on myös lähes viisi miljardia euroa kassassaan, jonka lisäksi yhtiö omistaa Navteqin ja osuuden Nokia Siemens Networksistä. Näiden summa vastaa kevyesti Nokian markkina-arvoa, vaikka käyttäisi erittäin varovaisia arvostustasoja.

Laskelmissa ei ole annettu vähäisintäkään arvoa Nokian varsinaiselle liiketoiminnalle eli matkapuhelimien valmistukselle. Tällä hetkellä puhelimien valmistus on kuitenkin tappiollista ja syö kassaa joka kuukausi. Olemme olettaneet, että Nokian uuden strategian vaikutus näkyisi aikaisintaan toisen vuosineljänneksen osavuosikatsauksessa, kun yhtiö on saanut Windows-puhelimet toimitettua kaikille tärkeimmille markkina-alueille. Tulosvaroitus antaa ymmärtää, etteivät asiakkaat ole vielä löytäneet Nokian uusia puhelimia ja että he ehkä vielä panttaavat ostopäätöksiään nähdäkseen saako uusi alusta tuulta purjeisiin. Tämä voi viivästyttää Lumia-puhelinten hyväksyttävyyttä käyttäjien parissa entuudestaan. Näyttäisi myös siltä, että Symbian-puhelimet ovat hävinneet lähes tyystin kaikkien suurimpien eurooppalaisten operaattoreiden valikoimista ja myynti on hidastunut huomattavasti nopeammin kuin mitä Nokia oli ajatellut.

Windows Phone -konsepti on yhä testaamatta ja sillä ei ole vielä ollut mahdollisuutta näyttää täyttä potentiaaliaan. Nokian täytyy ensin saada laajempi valikoima Windows Phone -puhelimia markkinoille. Vielä tämänkin jälkeen tulee kulumaan aikaa, ennen kuin kuluttajat löytävät uuden alustan. Tästä huolimatta uskomme yhä, että Windows Phone -alustalla on potentiaalia nousta yhdeksi suurista alustoista Androidin ja Apple iOS:än kanssa. Lumian myynnin yhteydessä saadut viestit ovat myönteisiä, mutta myydyt määrät ovat kaikkea muuta kuin tyydyttäviä.

Alun perin toivoimme, että Nokia hinnoittelisi Lumia-puhelimet kilpailukykyisesti. Tämä olisi tosin tapahtunut kannattavuuden kustannuksella, mutta samalla tämä nopeuttaisi Windows Phone -puhelinten leviämistä markkinoille. Windows Phone -alustan pitää ylittää kriittisen massan ollakseen elinkelpoinen. Hinnoittelu on ollut paikoitellen erittäin houkutteleva mm. Yhdysvalloissa, jossa Nokia hoiti kerrankin ohjelmistovirheen Lumia 900 -puhelimessa erittäin tyylikkäästi ja käänsi negatiivisen seikan positiiviseksi. Lopputuloksena saatiin varmaan monta uutta uskollista asiakasta.

Elop on ilmoittanut, että Nokia voi alkaa myydä omistuksiaan yhtiön rakenteen uudistamiseksi. Emme ole täysin vakuuttuneita siitä, että tämä on oikea strategia, tosin tietämättä mitä yhtiö aikoo myydä. Nokia on jo myynyt joitakin pienempiä yksiköitä ja ajanut alas toisia, jotka ovat mielestämme olleet mielenkiintoisia tai jotka olisivat tukeneet yhtiön palvelustrategiaa. Meillä ei kuitenkaan ole tarpeeksi tietoa kaupoista tai niiden taustoista. Tosiasia on, että Nokia on tappiollinen yhtiö ja jotain on tehtävä.

Nokian osakekurssi oli pahimmillaan vain karvan verran yli kolme euroa. Perjantain päätöskurssi oli 3,06 euroa ja tilastollisesti on erittäin todennäköistä, että tulemme vielä näkemään kakkosella alkavan kurssin jo tulevalla viikolla. Tästä huolimatta harkitsemme eksperttisalkkumme Nokia-omistuksen kasvattamista. Pörsseille ominaisen sopuli-ilmiön vuoksi kursseilla on tapana lyödä raskaasti yli, kun kaikki ovat samaa mieltä. Pörssikursseilla on myös tapana yliarvioida uutisten merkitystä.

Nokia-osakkeen arvostus on tällä hetkellä todella poikkeuksellinen. Osingon kuluvana keväänä tapahtuvasta puolittamisesta huolimatta osinkotuotto on nykykurssilla lähes 7 prosenttia. Vielä erikoisempi on Price to Book -tunnusluku, toisin sanoen osakekurssin ja vuodenvaihteen 3,20 euroon nousevan kirjanpidollisen oman pääoman välinen suhde. Ennen kuin joku ryntää markkinoille hamstratakseen Nokian osakkeita näiden tunnuslukujen perusteella, on syytä pohtia pari asiaa: kuinka varmaa on, että Nokia pystyy vuoden kuluttua säilyttämään osinkoaan edes nykyisellä alennetulla tasolla? Ja kuinka nopeasti yhtiö polttaa omia varojaan, mikäli tappiotrendi jatkuu?

Suosittelemme lämpimästi, että kaikki Nokian osakkeenomistajat ilmoittautuisivat yhtiökokoukseen 3.5.2012. Yhtiökokouksella on kaikki edellytykset tulla kevään mielenkiintoisimmaksi.

Kaikesta huolimatta uskomme, että Nokia voi hyvin jatkossakin olla yksi päätekijöistä markkinoilla. Emme tietenkään usko, että Nokia palaa kukoistuskautensa aikaisiin lukemiin, jolloin yhtiön markkinaosuus oli lähes 40 prosenttia. Mielestämme se oli kestämätön taso pitkällä aikavälillä. Riskitaso on kuitenkin korkea, mutta mielestämme Nokia sopii hyvin hajautettuun salkkuun, jolloin riskitaso on myös hallittavissa. Alhainen markkina-arvo voi herättää yritysostajien mielenkiinnon ja tällöin osakkeenomistajat voivat realisoida muun muassa patenttisalkun arvon.

Omistamme Nokian osakkeita.

Kuva: Wikipedia > Nokia

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:
 
Make16 Huhtikuu, 2012

Tekeekö Nokia oikeasti niin paljon voittoa, että sillä on varaa maksaa 20 sent osinkoa per osake?

Tuntuu, kuin Nokia haluaisi päästä eroon 5 miljardistaan, ettei sitä vahingossakaan voisi käyttää liiketoiminnan kasvattamiseen tai innovaatioihin.

happyseprm18 Huhtikuu, 2012Kirja-arvon käyttäminen teknologia yhtiön arvon määrityksessä on huono. Nokian arvon määritys pitää pohjautua pääasiassa tulokseen ja kassavirtaan.

Efiko Group23 Huhtikuu, 2012Kiintoisa kirjoitus. Eniten huolestuttaa tuo tappiovauhti ja kentältä kuuluva palaute wp:n keskeneräisyydestä. Ehkä ominaisuuksia saadaan lisää wp 8:aan mutta onko silloin liian myöhäistä?

Hepi1 Toukokuu, 2012Ironista on se, että vaikka Nokian johtaja elop puhuu ekosysteemien tärkeydestä, hän valitsee ekosysteemin jolle ei ole paljoa kolmansien osapuolien kehittämiä aplikaatioita. Itsessään hyvä käyttöjärjestelmä ei vain riitä.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit