Onko lapsellasi jo rahoitussuunnitelma?

Kun amerikkalainen tuttavasi kysyy sinulta seuraavan kerran, minkälainen rahoitussuunnitelma lapsellasi on, älä ahdistu, vaan mieti vastausta tarkkaan. Amerikkalainen kysyy asiasta.

Danske Bankin kesäinen selvitys kertoi, että suomalaiset lapset eivät ymmärrä säästämisen ajatusta yhtä hyvin kuin muut lapset Pohjoismaissa ja Virossa (http://www.danskebank.fi/fi-fi/tietoa-danske-bankista/media/Tiedotteet/Pages/20140714_Taloustaito_tukimus.aspx).

Raha-asiat ovat aikuisten asioita, joista lasten ei vielä tarvitsekaan ymmärtää. Ehtii sitä myöhemminkin. Väärin. Lapset pitäisi jo pienestä pitäen opettaa ymmärtämään rahan ja säästämisen käsitteitä. Koulun tehtävä ei ole opettaa lapsia käyttämään rahaa, se on vanhempien tehtävä.

Miten suoriutua tehtävästä kunnialla? Apua voi hakea rahoituksen kultamaasta, Yhdysvalloista.  Dave Ramsey on yhdysvaltalainen säästämisguru, jonka rahaoppaita on myyty yli seitsemän miljoonaa kappaletta. Hän neuvoo kirjassaan Smart Money – Smart Kids vanhempia tekemään lapsilleen rahoitussunnitelmia. Kunhan kirjasta kuorii tahmeimmat amerikkalaisuudet, jäljelle jää muutama oikein hyvä neuvo. Näillä opeilla kasvatat lapsesi vastuulliseksi rahankäyttäjäksi.

 1. Opeta lapsesi tekemään töitä. Vain tällä tavalla hän voi ymmärtää, mistä raha tulee. Älä tee viikkorahasta viikottaista automaattia, vaan hinnoittele erilaisia kotitöitä, joita tekemällä lapsi saa ”palkkansa”.

2. Aloita varhain, jo 3-5-vuotiaana. Tuossa iässä ei kuitenkaan kannata panna lapsia raatamaan, noin kolme tehtävää on riittävä määrä. Lapselle hyviä kotitöitä ovat esimeriksi lelujen kerääminen, likaisten vaatteiden lajittelu likapyykkiin, petaaminen tai pöydän kattaminen. Maksa tehdystä työstä mahdollisimman pikaisesti, koska lapsen ajankäsitys on vielä heikko. Jos maksat vasta viikon päästä, hän ei välttämättä pysty yhdistämään tekemäänsä työtä palkkioon.

Lasten kasvaessa lisää kotitöiden määrää. 6-13-vuotiaat voivat tehdä päivittäin noin viisi työtä, joista he saavat maksun viikon lopussa. Tällaisia töitä ovat esimerkiksi imurointi, astianpesukoneen tyhjentäminen, pyykinpesu ja lajittelu, wc:n siivoaminen.

Ole tarkka töistä. Lapset eivät saa kuvitella, että heille maksetaan kaikesta, mitä he tekevät. Jotkut kotityöt kuuluu tehdä siksi, että se on perheenjäsenten velvollisuus, rakkaudenosoitus. Määritä tehtävät, joista maksat ja pidä niistä jonkinlaista kirjaa.

Noin 15-vuotiaana lapset voivat etsiä töitä myös kodin ulkopuolelta. He voivat toimia lastenvahtina, ajaa naapurin nurmikkoa tai ulkoiluttaa koiraa jne. Isoimpien lasten paras talousopettaja on kesätyöpaikka.

3. Jaa viikkoraha osiin. Ramsyn perheessä lasten rahat jon jaettu kolmeen osaan: kulutukseen, säästöön ja hyväntekeväisyyteen. Hyväntekeväisyys on ihan ok isojen tuloerojen maassa. Meillä korkean verotuksen ja ilmaisen koulutuksen maassa, lapsen säästöohjelmaan riittää jako kahteenkin: siis säästöön ja kulutukseen. Lapsi on kypsä ymmärtämään säästämisen käsitteen siinä vaiheessa, kun hän on noin kuusivuotias.

4. Anna lapsesi tuhlata. Kun lapsi on kerran ansainnut rahansa, hänen pitää saada päättää, mihin sen käyttää. Mikään ei opeta lasta niin tehokkaasti valveutuneeksi kuluttajaksi kuin laskea itse omat rahansa ja käydä konkreettisesti ostamassa tavara kaupasta itselleen, omalla rahalla. Älä siis pakota lastasi säästämään ikuisesti. Anna hänen suunnitella, mihin käyttää säästönsä ja myös kuluttaa, kun rahaa on riittävästi. Lapsen on myös hyvä tehdä isoimmat talousmokansa turvallisessa ympäristössä, eli asuessaan vielä kotona.

 5. Osallistu isoihin ostoksiin. Siinä vaiheessa kun lapsi alkaa haaveilla isoista ostoksista, kuten moposta, rummuista tai vaikka kalliista polkupyörästä, tee hänen kanssaan rahoitussuunnitelma. Sovi, että osallistut hankintaan samalla summalla, jonka lapsi saa itse kerättyä. Jos siis mopo maksaa tuhat euroa, lapsen on kerättävä 500 euroa, jonka jälkeen sinä annat pottiin toiset 500 euroa (Suomen valtio on jakanut rahaa tällä tavoin esimerkiksi yliopistoille).

6. Anna omat pankkiasiat hänen hoitoonsa. Noin 14-vuotiaana lapsi voi alkaa hoitaa omia pankkiasioitaan. Käy hänen kanssaan lävitse hänen tulonsa ja menonsa ja opeta käyttämään pankkitiliä. Alle 18-vuotias ei saa Suomessa pankki- tai luottokorttia, eikä heille saa myöntää pikavippejä. Visa Electronin sen sijaan saa alaikäinenkin. Kortteja kannattaa käyttää harkiten. Konkreettinen raha on tutkimusten mukaan parempi maksuväline, koska käteisellä maksaminen todella saa rahan tuntumaan joltakin. Kortti on vain pala muovia.

Psykologinen tosiseikka on myös se, että on helpompaa antaa pois toisten ihmisten rahoja kuin omiaan.

7. Älä opeta elämään luotolla. Pikavipit ovat koituneet monen 18-vuotiaan kohtaloksi. ”On kuin olisi kuluttanut Afrikantähti-rahaa”, erä nuori kertoi lehtihaastattelussa pikavippikierteestään. Älä anna nuoren ostaa välttämättä edes isoja hankintoja luotolla, vaan tee ostokset selkeällä rahalla. Ison rahatukun antaminen maksuksi on paljon konkreettisempi ele kuin luottokortin vinkutus. Edelliseen viitaten: kortti on muovia, eikä tunnu miltään.

7. Budjetoi elämää ja tee rahoitussuunnitelma. Budjetti auttaa rakentamaan rajoja. Se auttaa katsomaan eteenpäin elämässä, asettamaan tavoitteita ja pyrkimään niitä kohti. Budjetti kertoo rahoillesi, minne niiden pitää mennä sen sijaan, että ihmettelet, minne rahat katosivat.

Amerikkalaislapset tekevät budjetteja isoihin asioihin. Heillä on omat rahoitusohjelmansa auton, opiskelujen, asunnon ja häiden kustantamiseen. Yksinkertaisimmillaan budjetointi tarkoittaa sitä, että teet listan kustannuksista, lasket ne yhteen ja suunnittelet, miten paljon ja kuinka pitkään joudut säästämään päästäksesi loppusummaan. Perustat tilin, jonne ohjaat säästöt, etkä tingi aikataulusta.

8. Ohjaa rahasi kolmeen osaan. Sen oppiminen, miten ja miksi säästää rahaa, on yksi lapsen itsenäisyyden perustavanlaatuisia sääntöjä. Kun lapsi kasvaa, hänen olisi ymmärrettävä, miksi rahaa on olemassa ja että sitä on rajallisesti. Jokaisen ihmisen pitäisi oppia ohjaamaan tulonsa kolmeen luokkaan ja tässä järjestyksessä:

  • Kulutukseen
  • Hätävaraksi
  • Omaisuuden kasvattamiseen.

Auta lastasi oppimaan nämä asiat, ja todennäköisesti he kiittävät sinua aikuisena.

Lisää aiheesta: Dave Ramsey ja Rachel Cruze: Smart Money, Smart Kids – Raising the Next Generation to Win with Money ja/tai www.daverampsey.com

 

/Ninni Myllyoja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
6 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
26.08.2014 20:51

Tämäkin on sellainen asia, johon valtiolla on suurin vaikutusvalta. Sääli vain, että elämme sosialismin ihannemaassa, jossa toisen ihmisen keräämä vauraus on todellinen kirosana.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
27.08.2014 12:41

Ei nyt ihan joka asiaan tarvi tuoda aina omia samoja valitusvirsiään. Omaisuutta voi kerryttää vaikka valituksen sijaan. Se ei ainakaan tuota mitään.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
01.09.2014 21:20

Valitus on vain paljon mukavempaa, kuin käyttää esim. 100+ tuntia yrityksen vuosikertomusten ja tilinpäätösten alaviitteiden tutkimiseen.

Suomalainen “porvari” on laiska ja luulee sosialisteiksi tituleeraamiensa tovereidensa tavoin, että raha tulee seinästä ja rikastuminen tapahtuu ilman omia ponnisteluita.

Itse aloitin sijoittamisen 14 vuotiaana jonka jälkeen verotus on kiristynyt lähes vuosittain (avoir fiscalista luopuminen jne.), mutta ei se ole erityisesti vaurastumistani haitannut. Tottakai minäkin toivoisin, että suomalainen verotuskäytäntö kannustaisi enemmän sijoittamiseen, mutta verotus tulee ja menee eikä pitkäaikaisen sijoitttajan pidä antaa sille kohtuutonta painoarvoa omassa toiminnassaan.

Nimetön
Nimetön
26.08.2014 22:19

kohta #1, käsittääkseni kasvatuspsykologit juuri neuvoo tekemään toisin. Ei lapselle pidä maksaa jokaisesta pienestä asiasta, koska siitä helposti saa käsityksen, että jokaisesta asiasta pitää saada palkka. Kyllä lapsi pitää saada “auttamaan” kotitöissä ihan ilmaiseksi.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
28.08.2014 00:01

Ja toisessa kohdassahan lukee…

“Ole tarkka töistä. Lapset eivät saa kuvitella, että heille maksetaan kaikesta, mitä he tekevät. Jotkut kotityöt kuuluu tehdä siksi, että se on perheenjäsenten velvollisuus, rakkaudenosoitus. Määritä tehtävät, joista maksat ja pidä niistä jonkinlaista kirjaa.”

Nimetön
Nimetön
28.08.2014 08:21

Muistakaa sitten verot ja työnantajamaksut, jos meinaatte kotitöistä maksaa palkkaa.