Siirry pääsisältöön

Onko ETF:llä sijaa arvosijoittajan työkalupakissa?

Viime vuosina passiiviset sijoitusmenetelmät, kuten ETF (Exchange Traded Fund), ovat vallanneet valtavasti markkinoita. Jotkut rohkeimmat ovat puhuneet jopa aktiivisen sijoituspalvelun tarjonnan kuolemasta. ETF:t mielletään yleisesti kustannustehokkaiksi markkinapeesaajien työkaluiksi. Suurin osa ETF:stä seuraakin jotain indeksiä. Koska ETF on pörssinoteerattu rahasto, niin sijoittaja voi käydä sillä kauppaa pörssissä aivan samalla tavalla kuin osakkeella.

Entä sitten aktiivisesti osakkeita poimiva arvosijoitta, voisiko hän hyödyntää ETF:ä sijoitustoiminnassaan millään tavalla? Itse asiassa mahdollisuuksia voi olla runsaastikin, koska ETF:t kattavat tänä päivänä lähes markkinat kuin markkinat ja lisäksi vielä useimmat sijoittamisen tyylisuunnatkin.

Hankalasti saavutettavat markkinat

ETF:t voivat tarjota erinomaisen mahdollisuuden sijoittaa markkinoille, joille yksittäisiin osakkeisiin sijoittaminen on muuten hyvin hankalaa tai kallista. Kaukaisille tai eksoottisille markkinoille sijoitettaessa ne voivat säästää myös sijoittajan aikaa. Jos haluat sijoittaa vaikka Japaniin, niin kielellisten ja kulttuurillisten haasteiden takia yksittäisen yhtiön analysointi voi olla hankalaa ja aikaa vievää – vaikkakin joissain tapauksessa hyvin palkitsevaa.

ETF tavallisesti koostuu laajasta määrästä osakkeita, mikä vähentää sijoittajan tarvetta tehdä syvällistä tutkimusta jokaisesta yrityksestä. Jos uskot jonkin markkinan, maan tai alueen olevan poikkeuksellisen halpa, niin ETF:n avulla on helppo päästä osalliseksi näistä markkinoista edullisin kustannuksin.

Yksittäiselle toimialalle panostaminen

ETF:t mahdollistavat myös näkemyksen oton koko toimialalle ilman suurta yhtiökohtaista riskiä. Jos öljyn hinta keikkuu pohjalukemissa, niin tämän sektorin ETF:llä voit saada hyödyn mahdollisesta tulevasta öljyn hinnan noususta yksittäistä osaketta analysoimatta. Aivan vastaavasti voit ottaa näkemystä vaikka Euroopan pankkisektoriin, Yhdysvaltojen terveydenhuoltoalaan tai maailmanlaajuisesti kaivosalaan.

Mikään ei estä myöskään yhdistämästä osakepoimintaa ja ETF sijoittamista. Voit poimia muutaman mielestäsi houkuttelevimman yhtiön kyseiseltä toimialalta ja täydentää näkemystäsi vielä toimialan ETF:llä.

Samoin ETF sijoittamisella voidaan hajauttaa toimialoille, jotka eivät ehkä ole parasta osaamisaluettasi. Pienet bioteknologia, puolijohdevalmistajat tai lääkkeiden valmistajat voivat olla alaa tuntemattomalle sijoittajalle hankalia analysoitavia. ETF tuo silloin salkkuusi alan laajan hajautuksen, jossa riskit ja mahdollisuudet ovat tasapainossa.

ETF mahdollistaa myös sijoittamisen hyvin eri lailla toimiviin yhtiöihin, kuten REIT (kiinteistösijoitus yhtiöt) tai yleishyödylliset yritykset. Ja sellaisille toimialoille, jotka esimerkiksi kotimaisessa pörssissämme ovat huonosti edustettuina.

ETF:n avulla voit painottaa jotain teemaa salkussasi

Koska ETF valikoima on tänä päivänä lähes loputtoman laaja, niin sijoittaja voi poimia sieltä juuri haluamansa teeman. Tällainen voi olla vaikkapa pienyhtiöihin sijoittaminen. Tunnetusti pienyhtiöt ovat pitkällä aikavälillä voittaneet yleisindeksin ja suuryhtiöt tuotoissa. Kuitenkin useiden pienyhtiöiden tarkka seuraaminen ja analysointi voi olla haastavaa ja aikaa vievää. Varsinkin kun monista yhtiöistä on saatavilla vähän analyytikkojen valmiiksi purtua materiaalia. Tällöin pienyhtiö ETF saattaa olla oiva valinta lisukkeeksi sijoitussalkkuun.

Myös erityisesti osinkoihin panostavia ETF:ä löytyy. Ne voivat olla sopiva valinta sijoittajalle, joka on vuosien varrella jo rakentanut tuhdin salkun ja haluaa panostaa pääomatulojen hankintaan ilman säännöllistä yksittäisten yritysten muuttuvien tilanteiden tutkimista. Näin voidaan saavuttaa enemmän vapaa-aikaa pääomatulotason silti putoamatta.

Toisinaan arvosijoittajalle voi tulla markkinoilla vallitsevan tilanteen takia halu sijoittaa osa salkustaan, vaikka kasvuosake tai momentum menetelmän mukaisesti. Arvosijoittaja ei välttämättä tunne itseään kotoisaksi näiden osakkeiden parissa ja hänen analyysimenetelmänsä eivät välttämättä anna parasta tulosta tällä alueella. Silloin ETF voi olla yksinkertaisin ja tehokkain tapa ottaa poikkeuksellista näkemystä.

ETF:n avulla voi myös sijoittaa poikkeuksellisiin sijoituskohteisiin. Tällaisia kohteita voivat olla esimerkiksi listaamattomat yhtiöt, pääomasijoitukset, hyödykkeet, hedge-rahastot sekä kiinteistösijoitukset – jopa taide, arvoviinit ja antiikkiautot. Tällaisiin kohteisiin yksityissijoittajan voi olla hankala päästä suoraan käsiksi. Usein suorat sijoitukset vaativat myös hyvin suuria pääomia.

Kaiken kaikkiaan arvosijoittajalle ETF voi olla lisämauste salkussa, jonka avulla päästään käsiksi erilaisiin tai hankalammin saavutettavissa oleviin kohteisiin.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit