Onko Applen 550 miljardia kallis?

Sijoittajakunnasta kantautuu jatkuvasti katkeran sävyisiä kommentteja, kun Applen markkina-arvon uutisoidaan rikkoneen uusia ennätyksiä. Ottamatta lainkaan kantaa yhtiön arvoa ajaviin fundamentteihin, kurssikäyrän silmämääräisen analyysin pohjalta Applen osakkeen on tulkittu joissain kommenteissa olevan kuplassa. Emme kiistä Applen osakkeeseen liittyvää kurssilaskuriskiä, mikäli yhtiön kilpailuetu heikkenee. Kuplasta puhuminen on kuitenkin toistaiseksi täysin aiheetonta. Ei pidä keskittyä siihen, kuinka monta miljardia Applen markkina-arvo on, vaan siihen, kuinka monta miljardia Apple tekee omistajilleen rahaa nyt ja tulevaisuudessa.

Applen osake on noussut noin 50 % siitä, kun ostimme sitä ekspertti-salkkuumme viime kesänä. Ostimme osaketta kahdessa erässä, joista edullisemmin ostetun erän myimme pois jo syyskuussa. Eilen yhtiö ilmoitti aloittavansa 45 miljardin osinko- ja omien osakkeiden osto-ohjelman.

Mielestämme sijoittajat ovat toistuvasti aliarvioineet Applen kilpailuedun vahvuuden ja sen tuoman potentiaalin. Yhtiö yllättää kerta toisensa jälkeen positiivisesti – jos yllätystä ei tule tuotejulkistuksilla niin se tulee tulosjulkistuksilla. Kilpailuetu on se voima, jolla Apple tekee Nokian velattoman arvon verran rahavirtaa yhden vuosineljänneksen aikana.

Osake on edelleen yllättävän edullinen yhtiön tuloskuntoon nähden. Applen P/E -luku on alle 14 kuluvan tilikauden konsensusennusteella laskettuna. Se on alempi kuin siirtymäkaudessa rimpuilevan Nokian vastaava kerroin.

Vahva vai kestävä kilpailuetu?
Kaikesta huolimatta ei kuitenkaan pidä luottaa sokeasti siihen, että Applen erittäin vahva kilpailuetu olisi ikuinen ja kestävä. Applen toimialalla kestävää kilpailuetua ei ole olemassakaan. Osta ja pidä -strategia on älypuhelintoimialalla yhtä varma strategia kuin vakiorivi lotossa. Sormen pitää olla koko ajan osto- ja myyntinapilla. Samoin kuin Nokian kohdalla, suhteemme Applen osakkeeseen on siten kylmä ja tunteeton.

Mitä on sitten kestävä kilpailuetu? Mielestämme esimerkkinä pitkällä aikavälillä kestävän ja vahvan kilpailuedun yhtiöstä toimii salkussamme oleva Wal-Mart (markkina-arvo 200 miljardia dollaria). Wal-Mart on korottanut osinkoaan joka vuosi vuodesta 1974 lähtien. Apple jakoi viimeksi osinkoa 18 vuotta sitten.

Emme itse omista Applen tai Nokian osakkeita. Omistamme Wal-Martin osakkeita. Eksperttisalkkumme Applet myymme heti, kun osake näyttää yhtiön tuloskuntoon nähden oikeasti kalliilta.

-Inderes

Photo credit: Lori Greig / Foter / CC BY-NC-ND

 

Kommentit vanhasta blogista:

jalmari21 Maaliskuu, 2012

Hienoa, että bloggaatte myös täällä. Tulen odottamaan muitakin kirjoituksia teiltä!

Hyvä kirjoitus.

Olen samaa mieltä siitä, että Applella on varmasti vahva, mutta ei missään nimessä kestävä kilpailuetu johtuen liiketoiminnan luonteesta. Kuplaepäilyihin en ota kantaa, mutta perustelut vaikuttavat rationaalisilta.

Vieraskynä
Vieraskynä
vieraileva kirjoittaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit