Onko Amerikan uhkapeli loppusuoralla?

Sijoitusmaailmaan mahtuu aina yksi suuri puheenaihe kerrallaan. Tällä hetkellä se on “fiscal cliff” eli talousjyrkänne, johon odotetaan ratkaisua vuoden vaihteenseen mennessä.

George Bush nuoremman presidenttikaudella päätetyt veronkevennykset ovat suurena osasyynä Amerikan nykyiseen velkaantumiseen.  Bush veti varakkaiden veroja alas ennätystahdilla yhdessä sillosien varapresidentti Bruce ”Dick” Cheneyn avustuksella vuosina 2001 – 2003. Amerikalla ei ollut kevennyksiin oikeasti varaa silloin, eikä kevennyslinjaa voi jatkaa enää kovin pitkään vaikka jonkinasteinen laiha sopu viime metreillä saataisiinkin.

Warren Buffett luvasi kaukonäköisesti jo vuonna 2002 silloisia päätöksiä  maatila-vertauksella: ”Olemme lähivuosina valtiona samassa tilanteessa kuin pahasti velkaantunut maajussi, jolla on erittäin suuri tila. Kuistilta katsottuna mikään ei tunnu muuttuvan, vaikka isoa tilaa lohkotaan takametsistä käsin muille velkojen vakuudeksi kiihtyvään tahtiin.”

Buffetin maalaisjärki osoittaa taas voimansa, vaikka ennusteesta onkin kulunut jo vuosikymmen. Mitä tämä kaikki tarkoittaa sijoittajan näkökulmasta?

Ennemmin tai myöhemmin amerikkalaisten on maksettava lisää veroja ja kulutettava vähemmän. Niin dynaaminen kuin Amerikan talous onkin, tulee kulutuskysynnän vaimentuminen vaikuttamaan yrityksiin, jotka kahmivat pääosan tuloistaan Amerikan raitilta. On vaikea nähdä tilannetta, jossa Amerikan suuryhtiöiden voitot kotimaastaan nousisivat lähivuosina nykytasoilta rajusti ylöspäin.

Tämä on viimeinen kirjoitukseni Nordnet Blogiin. Kiitos kaikille teille, jotka olette vuosien varrella kommentoineet ja lukeneet blogeja.

 

/Petre Pomell

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Kai Nyman31 Joulukuu, 2012

Onpa harmi että lopetat kirjoittamisen. Sinulla on aina päteviä juttuja.
Olen samaa mieltä tuosta amerikan velkaantumisesta. Pelkään että pakollinen säästölinja on kivuliaampi kuin moni amerikkalainen haluaa ymmärtää. Talouskasvu on mahdollisesti Eurooppaa kituliaampaa, Kiinan taloudellinen ja poliittinen merkitys haastaa samalla amerikan. Uuden identiteetin löytäminen maailmaa suvereenisti hallinneelle supervallalle voi olla vaikeaa.

K.I.P5 Tammikuu, 2013

Mitäs Valistunut sijoittaja blogille on tapahtunut, kun sekin on suljettu ?

Vieraskynä
Vieraskynä
vieraileva kirjoittaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit