OMXH:n loistava pienyhtiö (kalajuttu)

Pienestä kotipörssistämme löytyy ainutlaatuinen helmi, joka kuuluu mielestäni ehdottomasti omassa pienempien yhtiöiden sarjassaan OMXH:n parhaisiin yhtiöihin.

Olen puhtaasti numeerisen analyysin jälkeen ihastunut Rapalaan, joka on maailman johtava kalastustarvikkeiden valmistaja. Yhtiöllä on mielestäni ainutlaatuisen vahva brändi, minkä voi testata pyytämällä vierustoveria mainitsemaan ensimmäisen mieleen tulevan kalastamiseen liittyvän tuotemerkin.

Sijoittajakansaa tietysti kiinnostaa yhtiön tunnettuuden lisäksi se, onko Rapalalla enää kasvumahdollisuuksia. Jotain mittakaavaa yhtiön nykyisen toiminnan laajuudesta antaa vuotuisen liikevaihdon muuntaminen päivätasolle: vaappuja ja keloja myydään vuorokaudessa vain 750 tuhannella eurolla! On maailman järvissä sen verran kalaa, että vieheitä voisi laittaa myyntiin paljon enemmänkin.

Rapalan suuren markkinapotentiaalin saattaa oivaltaa myös ulkomainen yritysostaja, jolla on tarjota tuotteiden myyntiin huomattavasti suuremmat markkinointikoneistot, jakelukanavat ja logistiikkaketjut. Lyhyen tähtäimen mahdollisuutena onkin se, että yhtiön osakkeenomistajat saavat pikavoittona osakekannan lunastustarjouksen kymmenien prosenttien preemiolla.

Yhtiön kannattavuuden parantamisen mahdollisuudet käyvät ilmeisiksi, kun vilkaisee läpi Rapalan viimeisintä osavuosikatsausta, jossa törmää kymmenisen kertaa sanaan “logistiikkaongelma”. Pitkän aikavälin sijoittaja näkee kyseisen tuotantotaloudellisen ketjun ongelman vain väliaikaisena huolena, jonka yhtiö voi omalla toiminnallaan korjata. On kuitenkin syytä huomata, että varastonhallinnan vastoinkäymisistä huolimatta yhtiön vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi edellisvuoteen nähden.

Muutamista murheista huolimatta Rapala on erittäin hyvin ja tasaisesti kannattava yhtiö.
Yhtiön liikevoittoprosentti on vaihdellut viimeisten viiden vuoden aikana välillä 9,4 – 12,9%. Jokainen tilikausi on siis ollut hyvin tukevasti voitollinen, minkä lisäksi voitollisuuden hajonta on ollut varsin maltillista ottaen huomioon finanssikriisin ajoittumisen keskelle valittua aikaväliä.

Myös osakkeenomistajien pääoma on tuottanut yhtiössä loistavasti. Rapalan oman pääoman tuotto (ROE) on ollut samalla ajanjaksolla keskimäärin 15 prosenttia. Tämä tarkoittaa sitä, että jokainen vuosi on kasvattanut yhtiön osakkeenomistajille kuuluvaa varallisuutta keskimäärin 15 prosenttia. Moniko pörssiyhtiö pystyy keskiarvona samaan? Ja vielä sijoittamaan suuren osan tuloksestaan takaisin ydinliiketoimintaansa?

Kalajuttu vain paranee, kun tarkastellaan Rapalan osakkeen maltillista arvostustasoa. Yhtiö hinnoitellaan tasearvoonsa nähden vain kertoimella 1,8 (P/BV). Kyseisen tunnusluvun kohdalla vertailuryhmä sisältää jopa muutamia konkurssikandidaatteja, jotka kamppailevat jatkuvasti rahoitusasemansa kanssa. Rapala sen sijaan pystyy keskittymään huoletta toimintansa ja osakkeenomistajiensa lompakoiden kannattavaan kasvattamiseen.

P/E-luvulla mitattuna Rapala on pörssin keskikastia, sillä yhtiön osake maksaa tällä hetkellä noin 14 vuoden tuloksen verran. Tosin yhtiön liiketoiminnan trendi on positiivisessa vireessä, joten Rapala tehnee tulosta parin vuoden päästä noin 0,60 euroa per osake. Tällöin tulosperusteinen arvostus olisi noin kymmenen, mikäli kurssi ei olisi liikahtanut nykyhetkestä.

Lukijan kannattaa haarukoida pörssilistan yhtiöitä, jotka noteerataan vastaavalla P/E-luvun, P/BV-luvun ja ROE:n yhdistelmällä. Ei taida kovin montaa löytyä. Rapalan kurssi tulee siis todennäköisesti nousemaan tuloksen mukana, vaikka osakkeen suhteellisen arvostuksen ei odottaisikaan muuttuvan. Tosin näen siinäkin mieluummin nousupaineita, mikä tukee kurssinousun edellytyksiä.

Pidänkö sitten aivan hulluna sijoittajaa, joka ei halua Rapalaa salkkuunsa? En, sillä osakkeen kiehtovuus riippuu täysin sijoittajasta. Vieraalla pääomalla sijoittamiseen Rapala on huono, sillä osakkeen likviditeetti ja vakuusarvo ovat kroonisesti heikkoja. Myös suurella pääomalla sijoittavalle osake ei ole kiinnostava, koska sitä ei pysty ostamaan ja myymään jatkuvassa kaupankäynnissä kovin suuria määriä vallitsevaan markkinahintaan.

Lisäksi yhtiön äänivallan keskittyminen muutamalle pääomistajalle voi vähentää suursijoittajien ostohaluja. En myöskään unohtaisi yhtiön pieneen kokoon liittyviä riskiä, sillä yksittäinen tuote-erä, tavarantoimittaja, alihankkija tai tuotanto-ongelma voi aiheuttaa merkittäviä tulosheilahteluja lyhyellä tähtäimellä.

Sen sijaan piensijoittajan pitkässä salkussa Rapala puoltaa paikkansa vallan mainiosti. Se ei ole spekulatiivinen sijoitus, sillä yhtiö kasvaa ja kehittyy vakaasti positiiviseen suuntaan. Erityisen ilahduttavaa on katsoa yhtiön osingonjakohistoriaa ja sen selvää nousutrendiä. Onhan osinkosumman nousu myös osakekurssin nousun edellytys jo keskipitkällä aikavälillä.

Melkoisen kalasaaliin tarttuminen sijoittajan koukkuun on kalajutuille ominaiseen tapaan lähes varmalla pohjalla, jos on riittävästi uskallusta hypätä osakkeen kyytiin vallitsevalla kurssitasolla.

Kirjoittaja ei omista kirjoitushetkellä Rapalan siimoja, uistimia tai osakkeita.

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

JJ1 Heinäkuu, 2011

Paljon olen kuullut hehkutusta Rapalasta, mutta onko se sittenkään hehkutuksen arvoinen?
Vuoden 2010 päätöksestä otettujen lukujen valossa rapala oli omxh listallani P/E:lla mitattuna sijalla 40 P/E:n ollessa 15,6. P/B:lla mitattuna Rapala oli sijalla 52, P/B:n ollessa 2,14 ja ROA:lla mitattuna sijalla 27, ROA:n ollessa 11,9%.
Kaikki tällä listalla olleet yritykset maksoivat osinkoa vuonna 2011, yrityksiä (90 kpl), joten en lähtisi hehkuttamaan rapalaa lukujen valossa.

Ostot jatkuvat: uusi osto-ohjelma aloitettu | Nordnet Blogi26 Kesäkuu, 2012[…] minulle hyvin tuttu jo vuosien takaa ”omalta seurantalistaltani” ja myös blogista esimerkiksi kesän 2011 merkinnän osalta. Jos tämän kirjoituksen osin yksityiskohtaiset perustelut alkavat tuntua puuduttavilta, […]

Jukka Oksaharju
Jukka Oksaharju
Osakestrategi, Nordnet Suomi

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
13.06.2017 13:42

Rapala on tosiaan yksi parhaista, tällä voi vain voittaa. Nyt salkut täyteen, kiitos Oksaharju!