OMXH vaikuttaa kalliilta / Oriola-KD

Viimeaikaisen kurssinousun jälkeen olen laittanut kaikki osto-ohjelmani tauolle. Kun osakkeiden hinnat nousevat, laskevat samanaikaisesti myös sijoittajan pitkän aikavälin tuotto-odotukset. On siis maltettava mielensä ja aloitettava käteisposition kasvattaminen.

Otan alkuun suoran lainauksen itseäni viisaammalta sijoittajalta.

”…and here a confession is in order: In my early days I, too, rejoiced when the market rose. Then I read Chapter Eight of Ben Graham’s The Intelligent Investor, the chapter dealing with how investors should view fluctuations in stock prices. Immediately the scales fell from my eyes, and low prices became my friend.” – Warren Buffett, Annual letter to shareholders 2012

Suoraan sitaattiin kiteytyy koko sijoitustoiminnan ydin: pitkän aikavälin osakeostot on suoritettava silloin, kun osakkeiden hinnat ovat laskussa, eivät nousussa. Sijoittamisen käytännön vaikeus ilmenee siinä, että psykologian tasolla on huomattavasti nautinnollisempaa ostaa osakkeita useiden kuukausien nousutrendin jälkeen, kun kurssit ovat huomenna mitä todennäköisimmin korkeammalla kuin tänään.

Pitkäaikaisten osakesijoitusten tuotto-odotukset ovat kuitenkin surullisen alhaiset, jos sijoittaja ostaa osakkeensa liian korkeilla arvostuskertoimilla. Mitä alempana osakkeiden hinnat ovat, sitä suuremman osuuden sijoittaja saa ostettua yhtiön tulevista tuotoista. Sen sijaan osakekurssien noustessa sijoittajan tuotto-odotus laskee säännönmukaisesti, sillä osakekurssin nousu ei kasvata eurollakaan yhtiön tulosta – sijoittaja siis ostaa nousevilla osakemarkkinoilla saman tulososuuden mutta kalliimpaan hintaan (lue: pienempi tuotto-odotus). Muotoilisin pääsäännön sekä ostojen että myyntien ajoituksesta seuraavasti.

”Kun osakkeiden hinnat ovat kohonneet pidemmän aikaa ja on todennäköistä, että hinnat ovat korkeammat myös huomenna, viikon ja kuukauden päästä, on aika ryhtyä keventämään maltillisesti osakepositioita yhtiöissä, joiden arvostustasot ylittävät yhtiöiden pitkän aikavälin ansaintakyvyt. Sen sijaan aikoina, jolloin osakkeet ovat laskeneet jo kauan ja on todennäköistä, että hinnat ovat alhaisemmat huomenna, on aika aloittaa valikoidut osto-ohjelmat laadukkaissa yhtiöissä.”

On siis ensisijaisen tärkeää huomata se, että sijoituspäätösten tueksi on tarpeellista ottaa paitsi osakekurssin kehitys (yhtiön hinta), myös yhtiökohtaisten tekijöiden tarkastelu (yhtiön arvostus). Havaintojeni – ja melko pitkäaikaisen omakohtaisen kokemukseni – perusteella on selvää, että suuri osa sijoittajista käy kauppaa juuri päinvastoin suhteessa edellä esitettyyn sijoitusfilosofiaan. Kun itse havahduin ensi kerran pohtimaan ostojen ja myyntien osalta pitkän aikavälin tuotto-odotuksia (enkä siis vain seuraavan pörssipäivän!), oli kokemus itselleni hyvin avartava. Saatan tällä hetkellä tiivistää oman osto- ja myyntifilosofiani kantavan ajatuksen seuraavasti.

”Pörssi määrittelee lyhyellä tähtäimellä osakkeen hinnan, mutta ei yhtiön pitkän aikavälin arvoa. Yhtiön arvon muodostavat liiketoiminnan ansaintakyky ja yhtiön potentiaali generoida omistaja-arvoa. Kun osakkeiden hinnat vaihtelevat kymmeniä prosentteja vuodesta toiseen, on selvää, että yhtiöiden todelliset arvot eli pitkän aikavälin ansaintakyvyt eivät muutu yhtä nopeasti. On siis mahdollista hyödyntää kurssimuutoksia siten, että sijoittaja myy osakkeitaan kurssitasojen ylittäessä yhtiöiden pitkän aikavälin arvot, ja vastaavasti ostaa osakkeita kurssien alittaessa yhtiöiden ansaintakyvyt. Sijoittajan on siis ostettava osakkeita silloin, kun pörssi hinnoittelee osakkeet lyhyellä aikavälillä alhaisin arvostuskertoimin. Kun osakkeiden hinnat ovat nousseet yli yhtiöiden todellisten arvojen, on aika ryhtyä keventämään salkun osakepainoa, vaikka osakkeiden ostaminen tuntuukin silloin turvallisimmalta jonkin aikaa jatkuneen kurssinousun jälkeen.”

En pysty löytämään tällä hetkellä OMXH:sta yhtään yhtiötä, joka herättäisi ostokiinnostukseni osakkeen hinta huomioiden. Tulen kuitenkin sijoittamaan tulevien viikkojen aikana realisoituvan osinkovirran takaisin salkkuyhtiöihini, joista kotimaisessa mittakaavassa merkittävimpiä ovat Nordea, Sampo ja Olvi (tässä järjestyksessä).

En tule kuitenkaan myymään yllä mainittuja sijoituksiani, sillä erityisesti Nordean ja Sampon arvostustasot ovat edelleen selvästi alle yhtiöiden ansaintakykyjen. Nordean fair value on mielestäni noin 9-10 euroa osakkeelta (ROE-odotus 14%). Sampon intrinsic value on huomattavan riippuvainen Nordean arvostustason todenmukaisesta arviosta. Kuvatulla skenaariolla Sampon fair value on alle 30 euroa osakkeelta mutta lähellä sitä.

Sitten vielä salkkuni uudesta potentiaalisesta ostokohteesta, joka on Oriola-KD. Olen sivunnut yhtiötä edellisen kerran viime kesänä. Ostaisin yhtiön osakkeita välittömästi nykyhinnalla, jos yhtiö ilmoittaisi johtonsa vaihtumisesta. Viisi negatiivista tulosvaroitusta kahdessa vuodessa kertovat minulle siitä, että

1)      yritysjohto on kyvytön arvioimaan realistisesti johtamaansa liiketoimintaa

2)      vaikeudet kasvumarkkinoilla tulevat kerta toisensa jälkeen johdolle yllätyksenä

3)      johto on piittaamaton viestimään näkymistä todenmukaisesti (turvaa omaa asemaansa)

Kaiken kaikkiaan Oriola-KD:n liiketoimintamalli on kuitenkin kassavirroiltaan stabiilia laatua, yhtiön ydinmarkkina-alueet ovat vakaat, yhtiö on mielenkiintoinen kumppani kenelle tahansa Itämeren alueella, yhtiöllä on jonkin verran taloudellista liikkumavaraa ja lisäksi yhtiön palvelujen kysyntätrendi on kasvava pitkällä aikavälillä.

Yritysjohtoon liittyvän riskin ohella olen tiedostanut sen, että Oriola-KD:n taseessa on edelleen epäkuranttia liikearvoa, jota tullaan jatkossa alaskirjaamaan. Se ei kuitenkaan ole merkitykseltään este sijoitukselle, jos osaketta saa ostettua selvällä alennuksella suhteessa yhtiön oman pääoman kirja-arvoon (josta siis liikearvoa tullaan vielä alaskirjaamaan).

Aloitan nyt yhtiön tarkemman seuraamisen.

post scriptum

 

Blogin lukijat voivat jatkossa seurata ajatuksiani myös Twitterissä, jonne avasin eilen tilin (@JukkaOksaharju). Twiittien on tarkoitus liittyä sijoittamisen ajankohtaisiin asioihin; tosin näkemykset ja kannanotot eivät ole Twitterissäkään suosituksia. On myös selvää, että kommenttini edustavat vain ja ainoastaan omia mielipiteitäni.

Kirjoittaja lähipiireineen omistaa kirjoitushetkellä mainituista yhtiöistä Nordeaa, Sampoa ja Olvia. Nordea-sijoituksen osuus kirjoittajan kokonaisvarallisuudesta on merkittävä. Kirjoittajan sijoitusvarallisuudesta noin 95% on kirjoitushetkellä osakkeissa, jotka ovat ostetut tammikuun 2012 puoliväliin mennessä. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

jalmari2 Maaliskuu, 2012Aina ajankohtainen teksti, itseänikin ihmetyttää paljon ihmisten pelko laskumarkkinoihin liittyen. Minulle ne ovat parasta mitä pörssissä tapahtuu! Sijoittaminen on yksinkertaista, mutta ilmeisen “vaikeaa”.

“Tulen kuitenkin sijoittamaan tulevien viikkojen aikana realisoituvan osinkovirran takaisin salkkuyhtiöihini, joista kotimaisessa mittakaavassa merkittävimpiä ovat Nordea, Sampo ja Olvi (tässä järjestyksessä).”

Tähän haluaisin selvennystä; miksi et jätä osinkoja muhimaan parempaa ostohetkeä varten?

Jukka Oksaharju2 Maaliskuu, 2012jalmari: Osinkojen takaisin sijoittamiseen välittömästi on vain yksi merkittävä syy.
Peruste on se, että todella suuri osa kotimaisista osingoistani kertyy Nordeasta ja Samposta, jotka ovat edelleen selvästi alle yhtiöiden fair valuen omissa laskelmissani. Tässä yhteydessä lasken Nordean “kotimaiseksi”, vaikka konsernin yhtiöoikeudellinen kotipaikka onkin Tukholma.

Robert2 Maaliskuu, 2012AAA-luokituksen tasoisia havaintoja jälleen kerran. Kiitos siitä.

Tutkija2 Maaliskuu, 2012Hyvä kirjoitus.

Itse olen tiivistänyt ostojen ja myyntien ajoittamisen vielä yksinkertaisemmaksi säännöksi, jota yritän noudattaa:

“Osta silloin, kun tuntuu oikein köyhältä ja kurjalta. Myy, kun olo on varakas ja tekee mieli hankkia jotain kallista.”

Kuten kirjoituksessasi toteat, kyse on psykologiasta. Edes omia tuntemuksiaan ei voi muuttaa. Esimerkiksi viime syksynä tuntui koko maailma romahtavan Euroopan velkakriisin alla ja vaikka monen kiinnostavan yhtiön osakkeet olivat todella edullisia, niitä hirvitti silti ostaa. Olisi kuitenkin vielä enemmän pitänyt kiristää nälkävyötä ja irrottaa vielä isompi osa varallisuudestaan osakeostoihin. Jo nyt voi lähinnä nauraa omille syksyisille peloilleen.

Kun taas oma salkku on noussut huikeasti ja on sellainen varakas olo, että voisi jotain osaa varallisuudestaan käyttää myös omaan hyvinvointiin, niin se kannattaa tehdä. Sillä hetkellä tuntuu hurjalta myydä, kun osakkeiden arvot tuntuvat kiipeävän rajattomasti. Aikaisempina vuosina juuri nämä hetket ovat kuitenkin säännöllisesti olleet parhaita aikoja yleisestikin keventää osakesalkkua.

Sakke2 Maaliskuu, 2012Kiitokset mainiosta kirjoituksesta jälleen.

Minusta alkuvuoden ehkä mielenkiintoisin osake on ollut Stonesoft, joka on hetkellisesti lähes tuplannut arvonsa parissa kuukaudessa. Oletko, Jukka, analysoinut yhtiötä tarkemmin? Olisikohan tässä nykyisellä kurssilla (~1,55) edelleen potentiaalia tulevaisuutta ajatellen vai onko riski liian suuri..

Toinen kysymykseni koskee paremman ostohetken odottelua. Mikä on mielestäsi paras tapa “makuuttaa” rahoja silloin kun ne eivät ole osakkeissa kiinni? Esim. perinteisen säästötilin korko kun ei taida kumota edes inflaation vaikutusta.

Jukka Oksaharju2 Maaliskuu, 2012Sakke: En osaa antaa kovin yksityiskohtaista kommenttia Stonesoftista, sillä yhtiö ei täytä edes pintapuolisesti juuri millään muotoa omia sijoituskriteerejäni. Yhtiöhän on esimerkiksi tehnyt tappiota jokaisena tilikautena viimeisten viiden vuoden aikana. Ehkä omaa suhtautumistani Stonesoftiin sijoituskohteena kuvaa parhaiten se, että mikään reaalinen tai historiallinen indikaattori ei tue yhtiöön sijoittamista. Kurssinousu on siis mielestäni vain ja ainoastaan alati kasvavien odotusten – jotka voivat toteutua tai olla toteutumatta – varassa. Oma perehtymiseni yhtiöön ei riitä antamaan seikkaperäistä arviota yhtiön onnistumisen todennäköisyydestä. En siis henkilökohtaisesti voi edes harkita sijoitusta yhtiöön. Mitä tulee jälkimmäiseen kysymykseesi liittyen käteisvaroihin, voin sanoa sen, että pidän henkilökohtaisesti varoja hyvin likvideinä käyttötilin omaisesti ilman määräaikaisia sitoumuksia. Riskitön korko on tosiaan tällä hetkellä kovin alhainen, eikä käteiselle ole saatavissa reaalisesti positiivista tuottoa yksinkertaisesti. Elän kuitenkin itse siinä uskossa, että vaatimattomasta käteisvarojen tuotosta huolimatta varat osoittautuvat arvokkaiksi juuri likviditeetin perusteella arvaamattomissa markkinatilanteissa, jotka tarjoavat tilaisuuksia kannattavaan sijoitustoimintaan.

Joppe2 Maaliskuu, 2012Sanoit ettet löydä yhtään ostomahdollisuutta mutta minusta kyllä Sampo, Sonera ja Technopolis ovat ainakin ostohinnoissa. Vai eikö?

Jukka Oksaharju2 Maaliskuu, 2012Joppe: Kuten mainitsin, aion itse sijoittaa Sampo-omistuksestani realisoituvat käteisosingot takaisin yhtiön osakkeisiin, koska pidän yhtiötä edelleen houkuttelevasti arvostettuna (sillä varauksella, että käsitykseni Nordean fair valuesta on edes oikeansuuntainen). TeliaSoneraa vierastan henkilökohtaisesti siitä syystä, että yhtiössä käyttää päätösvaltaa valtio-omistaja, jonka intressit eivät ole kokemukseni mukaan aina yhdenmukaiset piensijoittajan puhtaasti taloudellisten päämäärien kanssa. Sivusin mainittua näkökulmaa viimeksi helmikuussa Outokumpua käsittelevässä blogimerkinnässäni. Jos kuitenkin päätyisin itse sijoittamaan joskus TeliaSoneraan, perustelisin sijoitusta todennäköisesti yhtiön tasaisilla kassavirroilla ja osakkeen alhaisella betalla, mitkä tuovat koko sijoitusportfolion tasolle jonkin verran vakautta. Technopolis on toistaiseksi jäänyt minulle melko vieraaksi sen takia, että kotimaisille kiinteistömarkkinoille on rakennettu mielestäni jo pitkään ylikapasiteettia. Kokonaisuutena on vielä syytä korostaa, että tarkastelen blogimerkinnässä – ja koko blogissani ylipäätään – ostomahdollisuuksia omista lähtökohdistani käsin. Omasta sijoitusvarallisuudestani on tällä hetkellä noin 95% sijoitettuna osakkeisiin, joten mahdolliset tulevat sijoitukset rahoitetaan näin ollen pian vieraan pääoman ehdoin (lainalla). Tämän vuoksi edellytän sijoituskohteilta enemmän turvamarginaalia. Näkökulma on siis täysin henkilökohtainen, eikä yleistettävissä. Näin ollen on selvää, että jokaisen sijoittajan tulee itse pohtia ostomahdollisuuksien houkuttelevuutta paitsi tässä blogimerkinnässä mainittujen tekijöiden (yhtiön osakekurssi ja arvostustaso), myös oman henkilökohtaisen rahoitusrakenteensa mukaan. Omalla kohdallani oman pääoman ehtoisten sijoitusten korkeampi tuottovaatimus johtuu siis karkeasti ottaen siitä, että ottamalla velkaa salkkuun tulisin nostaneeksi myös salkun riskitasoa (mikä edellyttää mielestäni aivan aiheellisesti myös parempaa tuotto-odotusta eli pääsääntöisesti nykyhetkeä alhaisempia hankintahintoja).

Eläkkeelle?2 Maaliskuu, 2012“pitkän aikavälin osakeostot on suoritettava silloin, kun osakkeiden hinnat ovat laskussa, eivät nousussa”

Osakkeita ostaessa ei pidä tuijottaa menneeseen kurssikehitykseen, vaan ainoastaan tulevaisuudella on merkitystä. On yhden tekevää ostaako osakkeita nouseviin vai laskeviin kursseihin.

Pelkistäen osakkeen, jonka arvo vaihtelee euron päivässä ylös tai alaspäin ja minimi ja maksimi ovat 1 ja 4 euroa (1 -> 2 -> 3 -> 4 -> 3 -> 2->1). Mikäli osaketta ostetaan strategian mukaan trendin kääntyessä ja hankinnat lopetetaan jälleen kun trendi kääntyy, tulee osakkeiden keskihinnaksi molemmissa strategioissa sama.

Markkinoilla on siis tärkeää ostaa edullisesti, mitä Buffetkin kirjeessään mielestäni painotti. Markkinan suunnalla ei pitkäaikaisessa sijoittamisessa ole mielestäni merkitystä.

Reetta3 Maaliskuu, 2012Kirjoitat hyvin miellyttävällä ja avartavalla tavalla. Lämpimät kiitokset ja tulevaa odottaen.

Anders3 Maaliskuu, 2012Kiitettävän suora, perusteltu ja rehellinen tilannearvio. Löydätkö tällä hetkellä mielenkiintoisia ostokohteita ulkomailta?

jolo5 Maaliskuu, 2012Joppe:

Mikäli operaattorit kiinnostaa, niin suosittelen perehtymään myös Pohjoismaiden ulkopuolelle listattuihin yhtiöihin, joilla ei valtio-omistajaa. Saattaa olla, ettei TS enää näytäkään niin houkuttelevasti hinnoitellulta.

Uusi mahdollinen ostokohde | Nordnet Blogi1 Huhtikuu, 2012[…] mielenkiintoinen ostotaso ole omalta osaltani edes kovin kaukana. Tosin yleinen markkinatilanne ei ole mielestäni tällä hetkellä kovinkaan houkutteleva osakkeiden lisäostoille, joskin […]

Ostoja jatkettu | Nordnet Blogi10 Huhtikuu, 2012[…] noin kuukausi sitten blogimerkinnässä, että pidän OMX Helsinkiä yliarvostettuna, erityisesti lyhyellä tähtäimellä. Myin myös itse […]

Lisää ostoja, maltillinen velkapositio avattu | Nordnet Blogi23 Huhtikuu, 2012[…] osakkeet pääosin melko kalliiksi, joskin halvemmiksi kuin maaliskuussa jolloin kirjoitin aiheesta erillisen kirjoituksen (noin 13% nykyistä indeksilukemaa korkeammalla). On myös selvää, että Euroopan epävarmuus ei […]

Ajatuksia markkinatilanteesta ja ostokohteista | Nordnet Blogi6 Kesäkuu, 2012[…] kun lähitulevaisuus näyttää kaikkein synkimmältä. Sama toimii myös toisinpäin: kirjoitin kolme kuukautta sitten, että markkinat vaikuttavat mielestäni ylioptimistisilta lähitulevaisuuden suhteen. Kun […]

 

Jukka Oksaharju
Jukka Oksaharju
Osakestrategi, Nordnet Suomi

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit