Siirry pääsisältöön

Omituiset osakekurssit ja lemmikkibisnekseen sijoittaminen

Tämä vuosi on ollut kummallinen osakekurssien osalta. Kun osakekurssit lähtivät keväällä koronan takia nopeaan syöksyyn, ajattelin, että tässä on vuosien syvä sukellus edessä. Olimme avanneet osakesäästötilit helmikuussa juuri ennen kurssilaskuja. Rehellisyyden nimissä hetken ajan hermoilin, kun lööpit huusivat talouden romahdusta. Aika nopeasti kevään aikana osakekurssit kääntyivätkin yllättäen nousuun, ja nyt syyskuussa meidän osakesäästötilit ovat plussalla. Olemme sijoittaneet tänä vuonna osakkeisiin noin 80.000€.

Osakesäästötili 1. tilanne 14.9.2020

Tili 1 oli 6.4.2020 -15,60% miinuksella. Hankintahintaan nähden oltiin tappiolla -4.514€. Nyt se on 8% plussalla ja tuottoa on 3.274 €.

Tältä osakesäästötililtä päätin myydä McDonald’sin (MCD), ja tämän lisäksi kannattaa myydä myös Telia, sillä osinkoverojen osalta lähdevero jää sijoittajan tappioksi. Ostaessani en tajunnut tuota lähdeveroasiaa. Toivottavasti tästä vinkistä on apua jollekin muulle.

Ulkomaisten osakkeiden lähdeverot

Telian, SSAB:n ja muiden ulkomaille rekisteröityjen yhtiöiden jakamista osingoista jää pääsääntöisesti 15 % (USA, Ruotsi ja Kanada) tai 25–27 % (Saksa 26,4 %, Norja 25 % ja Tanska 27 %) suuruinen lähdevero yhtiön kotimaahan. Osakesäästötilillä lähdevero jää sijoittajan tappioksi, koska sitä ei hyvitetä verovelvollisen lopullisessa verotuksessa samaan tapaan kuin tavallisen arvo-osuustilin puolella. Tämä osinkojen “lähdeverohävikki” koskee kaikkia muualle kuin Suomeen tai 0 %-verosopimuksen maihin rekisteröityjä yhtiöitä. (Perittävien lähdeverojen tilanne 3/2020 mukainen). Lisätietoa täällä.

Osakesäästötili 2. tilanne 14.9.2020

Tili 2 oli 6.4.2020 -8,14% miinuksella. Hankintahintaan nähden oltiin tappiolla -2.876€. Toukokuussa tämä tili oli jo plussalla Huhtamäen ja KONEen kurssikehityksen ansiosta. Nyt se on +33,95% plussalla. Hankintahintaan nähden ollaan +12.001€ plussalla.

Lue osakekurssien lasku jutusta, miten hyödynsimme Nokian osakkeiden myyntitappion pääomatuloverotuksessa.

Uusin hankintani on Musti Group

Musti ja Mirri listautui pörssiin tämän vuoden alussa juuri ennen koronakriisiä. Jälkikäteen ajateltuna olisi pitänyt ostaa Musti Groupin osakkeita helmikuussa, sillä moni perhe on hankkinut lemmikin koronakesän aikana. Niin myös me, sillä elokuussa perheeseemme saapui Mittelspitz Otso.

Perheet ovat valmiita investoimaan lemmikin hyvinvointiin paljon rahaa ja se näkyy Musti Groupin osakekurssissa. Kurssi on noussut yli 100% listautumisesta. Päätin osakesäästötilille saamillani osingoilla ostaa Musti Groupia, koska se on kiinnostava yritys myös oman elämäntilanteen takia. Tein aiemmin toimeksiannon 18 osakkeesta ja päätin ostaa vielä 200 osaketta lisää.

“Omien uusien myymälöiden avaamisen kasvua on vauhdittanut kevään 2020 aikana tapahtunut lemmikkieläintuotteiden kysynnän kasvu ja näin ollen korkeammat kasvuodotukset markkinalle. Ruotsin Kennelliiton mukaan uusien rekisteröityjen koiranpentujen määrä on noussut 13 prosenttia huhti-toukokuun aikana. Samansuuntaista kehitystä on nähty myös Suomessa ja Norjassa”, kertoo Musti Groupin David Rönnberg.

Osakekurssien korjausliikettä odotellessa

Tällä hetkellä mietityttää hiukan mahdollinen kurssien korjausliike vaikka tässä pitkällä tähtäimellä ollaankin osakkeisiin sijoitettu. Olemme myös pohtineet olisiko nyt syksyn aikana pitänyt kohdistaa sijoitusasuntoihin osa näistä rahoista, jotka ovat nyt kiinni osakkeissa. Sijoitusasuntoja meillä on nyt kuusi, autopaikkoja neljä ja olemme osakkaina yrityksemme kautta kiinteistösijoitusyhtiössä.

Miksi osakekurssit ovat korkealla juuri nyt?

Tällaiselle amatöörisijoittajalle tämä Nordnetin blogi miksi osakemarkkinat ovat niin korkealla koronakriisistä huolimatta avaa aika hyvin tilannetta.

Moni yritys on ottanut tänä vuonna äärimmäisen kovan digiloikan, jolla se pystyy tulevaisuudessa vastaamaan erilaisiin kriisitilanteeseen nykyistä paremmin. kannattamatonta liiketoimintaa on taas putsaantunut pois mutta jutun mukaan lähinnä PK-sektorilta.

Yrittäjänä olen seurannut monien yrittäjäkollegoiden ahdinkoa. Osa on tehnyt konkurssin ja lisää surullisia kohtaloita on todennäköisesti tulossa. Vuoteen 2017 pyöritin tapahtumatoimistoa ja voin vaan kuvitella miten raskas vuosi olisi nyt meneillään sen liiketoiminnan parissa.

Muutoksia ja markkinoiden uusjakoa

Kyllähän tämä tilanne tuntuu vähän hullulta sillä elämme historiamme suurinta talouskriisiä ja samaan aikaan monien yritysten osakekurssit kasvavat vauhdilla. Itselleni tärkeä matkailuala on pahoissa vaikeuksissa ja tulevaisuus on arvoitus. Se miten kaikki tulee vaikuttamaan pidemmällä tähtäimellä työttömyyden ja lomautusten kautta jää nähtäväksi.

This image has an empty alt attribute; its file name is heidi-ekholm-talas-768x1024.jpg

-Heidi Ekholm-Talas

Kirjoittaja on 45-vuotias sarjayrittäjä, markkinointiviestinnän ammattilainen, sijoittaja, kolmen lapsen äiti ja Äiti yrittää-bloggaaja.

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit