Oman taloudellisen tasapainon hahmottamisen tärkeys

Suomessa ei ole ollut tapana puhua rahasta. Olen ysärilapsi, joka syntyi laman jälkeiseen Suomeen, jossa mentaliteetti oli kutakuinkin sama kuin Spede Pasasen sketsissä: ”Suomalainen on ainoa, joka on valmis maksamaan 50 euroa siitä, että naapuri ei saa satasta.” Rahasta puhumisen tabu on ollut omiaan edesauttamaan suomalaisten talousvaikeuksien lisääntymistä.

Asiakastieto Oy:n julkaisi 11.10.2018 tiedotteen, jossa todetaan suomalaisten maksuhäiriömerkintäisten määrän ylittäneen 380000 merkinnän rajan. Tiedotteesta käy ilmi, että maksuhäiriöisten henkilöiden määrä on noussut vuoden aikana erityisesti 35–39-vuotiaiden sekä 55–64-vuotiaiden ikäryhmissä.

Itse olen erityisen huolissani suomalaisista nuorista, jotka altistuvat jatkuvasti eri luottolaitoksien mainoksille. Mainoksissa usein korostetaan lainansaannin helppoutta ja huoletonta rahankäyttöä. Jos rahat ovat lopussa, ota lainaa ja elämä hymyilee. Todellisuus on kuitenkin mainoksia paljon karumpi.

Mikä avuksi?

Oman talouden hallintaan on tarjolla monenlaisia työkaluja budjetoinnista eri palveluiden kilpailutukseen asti. Kaikki kuitenkin kulminoituu oman taloudellisen tasapainonsa tiedostamiseen; mihin kaikkeen minulla on varaa ja mihin rahani riittävät?

Taloudellisen tasapainon saavuttamisen olennaisimpia edellytyksiä on hallita omien varojen ja velkojen suhdetta. Suomessa on ollut tapana pelätä ja paheksua velkaa, mutta omasta mielestäni velkaa ei tarvitse pelätä eikä velka ole pahasta. Ylivelkaantumisen riski tulisi kuitenkin tiedostaa, koska sitä kierrettä on vaikea katkaista ja sillä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia yksilön elämänlaadun ja arjen kannalta. Erityisen huolestuttavaa on nuorten voimakas ylivelkaantuminen ja taloudellinen ahdinko.

Miten nuoria voisi auttaa havainnollistamaan omaa taloudellista tilannettaan ja ehkäpä myös ehkäistä ylivelkaantumista?

Oppia Jenkeistä?

Jenkeissä on tapana esimerkiksi asuntolainaa hakiessa tehdä henkilökohtainen nettovarallisuuslaskelma, jossa lainanhakija kaikessa yksinkertaisuudessaan listaa omat varat ja velat. (Kuva 1.) Tällainen oman taloudellisen tilanteensa visualisointia tulisi popularisoida Suomessakin. Pikavipit ovat omiaan syöksemään nuoria taloudelliseen ahdinkoon, mutta jos omat fyrkat ja velat listaa alas paperille, on helpompi hahmottaa omaa taloudellista tasapainoaan ja velkaantuneisuutta.

Toisaalta omien talousasioiden suunnittelu ja hahmottaminen luo uskottavuutta myös lainanmyöntäjän silmissä. Jos nuori on jo ennen asuntolainaa hakiessaan miettinyt, laskenut ja hahmotellut omaa tilannettaan, voi tämä edesauttaa lainansaantia ja luoda uskottavuutta pankin näkökulmasta.

Kuva 1: Esimerkki nettovarallisuuslaskelmasta, jossa henkilö listaa omat varansa ja velkansa.

Lähde: Asiakastieto

/Raoul Lehtonen, Nuoret Osakesäästäjät

nuoretos
nuoretos
Verkosto nuorille osakesäästäjille

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit