Ollapa rikas

Rikkaan raja on 700 000 euroa. Useimmilla meistä on mahdollista saavuttaa se.

Onko rikkaiden, varsinkin ökyrikkaiden, arki kovin erilaista (siis parempaa) kuin omani? Tätä asiaa olen pohtinut useasti, silloinkin kun vuosia sitten pääsin asioimaan amerikkalaisen it-miljardöörin yksityiskoneen wc:ssä.

Itse pytty oli naamioitu nahkasohvaksi ja pikkula muistutti enemmän mahongilla ja kullalla väritettyä kirjastoa kuin wc:tä. Kyllä siellä kelpasi istua ja miettiä.

Kun työkseen tapaa paljon rikkaita ja varakkaita, erehtyy ajattelemaan, että useimmilla (siis kaikilla muilla!) on paljon rahaa ja talous kunnossa.

Tosiasiassa rikkaita on yllättävän vähän, vaikka rikkaan raja ei ole niin kauhean korkealla.

Maailmanlaajuisesti varakkaaksi määritellään ihminen, jonka omaisuuden arvo on 700 000 euroa. Esimerkiksi Espanjassa heitä on 160 000 henkilöä, Suomessa vain 25 000. Meillä koko porukka mahtuisi Savonlinnaan asumaan.

Mikael Jungner (sd) kirjoittaa tuoreessa kirjassaan Toimistokuukkeli, että mielekkääseen elämään riittää 10 000 euron kuukausitulot ja miljoonan euron omaisuus. Näin tiukasti rajattuna erittäin pieni osa kansasta pystyy elämään mielekkäästi.

Mutta se ei pidä paikkansa, etteikö ahkeruutta lopulta palkittaisi. Kyllä palkitaan. Jos kolme tuhatta euroa ansaitseva keskipalkkalainen pysyy työelämän palveluksessa 40 vuotta, hänestäkin tulee lopulta varakas. Keskipalkkaisen suomalaisen bruttotienestit koko työuran ajalta ovat noin 1,5 miljoonaa euroa (ei diskontattu luku), eli nettomääräisesti noin miljoonan. Siihen päälle saa eläkkeen (joka keskipalkkaiselle ei tosin ole kymppitonnia).

Tämä taloudellisen nousun lopppukiri on tietenkin mahdollista vain, jos lähes koko elämänsä pihtaa ja pysyy hengissä pitkään.

Koska tämäkään ei ole useimmille meille mahdollista, voi aina unelmoida paremmasta taloudesta jo aikaisemmin ja jopa tehdä jotakin sen eteen. Kuten opiskella, perustaa yrityksen, sijoittaa. Tarttua tilaisuuksiin ja elää mielekkäästi!

Unelmat ovat siitä hienoja, että toisin kuin raha, ne eivät kulu kuluttamalla. Yhden unelman toteuduttua huomaa että tilalle on tullut kaksi uutta.

Unelmista riittää rikkaillekin. Miljonäärin lentokoneen pikkulan sivupöydällä oli “101 places to see before you die” -kirja. Sivut olivat hiirenkorvilla ja kannet kuluneet.

Jätin miljonäärin yksityisen lukunurkkauksen ja palasin takaisin tilavalle paikalleni. Matkalla nappasin koneen baarista vielä lasillisen shampanjaa laskuseurakseni. Kone pudotti pehmeästi korkeutta, ikkunasta välkkyivät Las Vegasin valot. Juuri sillä hetkellä en kuitenkaan ajatellut eläväni omaa unelmaani.

Toivoin olevani jossakin muualla. Minulla oli koti-ikävä.

 

/Ninni Myllyoja

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Tarkkailija11 Lokakuu, 2011

“Rikkaan raja on 700 000 euroa. Useimmilla meistä on mahdollista saavuttaa se.”

Jos työvuosia on 40, niin vuodessa pitää tienata 17 500 euroa eli noin 1460 euroa kuukaudessa rahaa, jonka voi säästää. Tässä ei huomioida sijoitusten arvonkehitystä, koska on riskialtista arvioida säästöjen sen kasvavan enemmän kuin inflaatio annetulla lauseen muotoilulla.

Onko tämä todellakin mahdollista useimmille meistä? Varmasti on, jos määritellään me tarkoittamaan sopivan pientä joukkoa.

Monialajohtaja12 Lokakuu, 2011Tarkkailija;

Laskelmiin kannattaa ottaa kuitenkin huomioon korkoa korolle -efekti, joka on hyvien osingonmaksajien kohdalla hyvin huomattava tekijä kun puhutaan useista (kymmenistä) vuosista. Erilaisten vuosituottojen ja kuukausisäästömäärien vaikutuksesta on ansiokkaasti bloggailtu täällä;

http://www.taloudellinenriippumattomuus.com/2010/07/taloudellisesti-riippumaton-45-vuodessa.html

Ei se loppujen lopuksi ole mahdoton unelma “taviksellekaan”! Mutta päämäärää (x Euroa) tavoitellessa ei pidä unohtaa elää elämäänsä Exceleihin täysin lumoutuneena :)

Tarkkailija16 Lokakuu, 2011Monialajohtaja:

Missasit pointin: väite koski useimpia meistä. Miten näet tilanteen, jossa useimmat meistä (suurin osa kansalaisista) ohjaa suuren osan tuloistaan säätöihin vaikuttavan inflaatioon, yritysten talouteen jne. Pätevätkö keskimääräiset tuottolaskelmat, jos suurin osa meistä sijoittaa kaiken mahdollisen?

Tommi29 Lokakuu, 2011Monialajohtaja;

Linkittämäsi sivun pitäjä on vähän kyllä hukassa siinä, kuinka paljon rahaa tarvitaan työttömään elämään 10 tai 20 vuoden kuluttua.. Noissa laskelmissa ei ole otettu inflaatiota ollenkaan huomioon ja se on suuri virhe kun puhutaan parhaimillaan 50-70vuoden päähän tulevaisuuteen. Hänen esittämä väitä, että 200.000€ riittää loppuelämäksi on virheellinen.

http://saastamallarikkaaksi.blogspot.com/2011/10/tarvittava-paaoma-taloudelliseen.html

Tästä kirjoituksesta yleisesti sanoisin sen verran, että mielestäni rikkaan rajaa ei voi määrittää noin helposti. Jokaisella on oma rikkaan raja ja se täytyy itse laskea. Pitää ottaa huomioon mikälaista elämää haluaa elää. Missä ja kuinka paljon rahaa se vaatii.. Ja kun tämä on selvillä niin siihen rahaan kun lisää niin paljon rahaa, että se lisääntyy itsestään vaikka elää unelmaelämää… voi sanoa olevansa rikas. Muuten on vaan varakas. Tämä ei ole kovin helposti saavutettu. Ikävä kyllä.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
16.05.2014 00:59

Tulin just Lontoosta, jossa kuulin pari ihan inisorpivaa webbi-luentoa, niiste4 lise4e4 kohta. Ja sain yhden uuden suomalaisen saitin osoitteen, joka itse asiassa yhdiste4e4 Lontoon uutisia ja blogia jokseenkin kiinnostavalla (tai selkee4lle4) tavalla, mutta onkin siis enemme4n tarkoitettu uutissaitiksi kuin blogiksi. Mutta ei me te4e4lle4 IHAN hirveesti je4ljesse4 olla Lontoosta ainakaan. Suomalaiset on kovaa kirjoittajakansaa!Hyve4 Juri – uutiset katoaa, blogit pysyy! ;)Mama: kai tunnet Hesarissa te4ne4e4n mainitun Paskae4idin pe4ive4kirja -ryhme4blogin jo enneste4e4n? Siine4pe4 pohdittavaa Nina Mikkoselle.. 😉