Siirry pääsisältöön

Öljy miinuksella – miten voin ostaa?

Kaikista koronaviruksen tuomista ennennäkemättömistä ilmiöistä öljyn hinnan maanantainen (20.4.2020) tippuminen miinus 37,63 dollariin tynnyriltä on tähänastisista ilmiöistä mielettömin. Öljy meni miinukselle. Myyjät olivat siis valmiita maksamaan “ostajalle” siitä, että tämä ottaa vastaan öljyä. Kolmekymmentäseitsemän dollaria ja rapiat jokaisesta 159 litran tynnyristä WTI (West Texas Intermediate) raakaöljyä.

Koronaviruspandemian pysäyttäessä maailmantalouden öljyä on jäänyt käyttämättä niin paljon, että varastot ovat täynnä. Kun varastot ovat täynnä, kukaan ei halua ostaa futuuria, jossa on fyysinen toimitus. Eli tänään tiistaina erääntyvän futuurin omistajalle toimitetaan futuurisopimusten mukainen määrä öljyä Cushing, Oklahomaan. Ellet satu omistamaan 1 000 barrelin tai 159 000 litran edestä säiliöautoja (noin 6 kpl) sinun ei kannata omistaa yhtäkään tänään erääntyvää futuuria tänään.

Öljyn hinnalla käydään futuurikauppaa (viimeisiä päiviä lukuun ottamatta) sillä futuurilla, joka erääntyy ensimmäisenä. Perjantaina käytiin kauppaa tänään (21.4.2020) erääntyvällä futuurilla. Maanantaista lähtien käytössä on ollut kesäkuussa erääntyvä futuuri. Eilen kesäkuisella futuurilla käytiin kauppaa +20,43 dollarin tasolla. Eilinen hintaero tänään erääntyvän ja kesäkuussa erääntyvän futuurin välillä oli sekin historialliset 58,06 dollaria.

Mikäli WTI-öljyn hintaa seuraava Wisdom Tree WTI Crude Oil ETC (Excange Traded Commodities) olisi joutunut eilen rullaamaan huhtikuisen futuurinsa kesäkuun futuuriin, niin siitä olisi seurannut todella iso erotus kyseisen ETC:n ja öljyn hinnan kehityksen välille. Tavallisempi ongelma futuuria hyödyntävissä ETC tuotteissa on niin sanottu “contango”, eli futuurin hinnan erotus vallitsevaan öljyn spot-markkinahintaan, joka on tyypillisesti muutaman prosentin luokkaa.

Öljyn hinnan kehitykseen vaikuttaa paitsi kysyntä, myös OPEC maiden ylläpitämä kartelli. Ei ole sanottua, että kaikki maailman öljy ikinä pumpataan maan uumenista kulutukseen. Mikäli kuitenkin haluat sijoittaa öljyyn, on olemassa muutamia eri vaihtoehtoja, joita olen käsitellyt aikaisemmassa kirjoituksessani “Mihin sijoittaa jos uskoo öljyn nousuun?” Puhtaimmillaan öljyn hinnan kehitykseen voi sijoittaa joko WTI:n tai Pohjoismeren Brent-raakaöljylaatujen kautta.

Näihin löytyy alla listatut ETC sijoituskohteet:

Huomaa, että kullan tavoin öljystä ei löydy ETF:iä jotka omistaisivat öljyä suoraan. Öljystä löytyy vain ETC tuotteita (exchange traded commodity), jotka ovat juridisesti lainoja ja joiden öljyn hinnan seuranta perustuu täysin futuureihin. Siksi on tärkeää, että ymmärrät futuurien rullaukseen, sekä contangoon liittyvät riskit ennen sijoittamista ETC-tuotteisiin ja muista, ettei ole sanottua, että öljyn kysyntä merkittävästi ylittää tarjonnan lähitulevaisuudessa.

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit