Olemmeko likviditeettiloukussa?

Euroopan keskuspankki laski ohjauskorkoaan torstaina uusiin historiallisiin pohjiinsa, 0,25 prosenttiin. Korkon lasku heijastaa euroalueen talouskehitystä: talouskasvu on edelleen haurasta, samoin pankkijärjestelmän vakaus. Lisäksi inflaatiovauhti on hidastunut nopeasti, lokakuussa vain 0,7 prosenttiin. Se näyttää olevan jo liikaa keskuspankin kahden prosentin tavoitteen alapuolella, ja hintavakausmandaattinsa perusteella keskuspankki oli pakotettu toimimaan.

EKP on yrittänyt jo pitkään saada euroaluetta takaisin kasvuun. Elvyttävän rahapolitiikan tekeminen on kuitenkin vaikeaa, kun samaan aikaan finanssipolitiikka on kontraktiivista eri puolilla Eurooppaa. Pankeille on jo pitkään ollut tarjolla halpaa lyhytaikaista rahoitusta, ja myös pitkäaikaista rahoitusta tarjoamalla on pyritty lisäämään likviditeettiä pankkijärjestelmässä. Näillä elvyttävillä operaatioilla ei kuitenkaan ole ollut kovinkaan merkittävää vaikutusta reaalitalouteen, ja lainat yksityiselle sektorille ovat elpymisen sijaan kääntyneet laskuun viimeisen vuoden aikana (syyskuussa lainananto yksityiselle sektorille supistui lähes 2 %, ks. kuvio). Tilannetta, jossa elvyttävän rahapolitiikan vaikutukset eivät ulotu reaalitalouteen, vaikka korkotaso on nollassa tai lähellä sitä, kutsutaan likviditeettiloukuksi.

Yhdysvalloissa nimellinen korkotaso on jo pitkään ollut nollassa, ja euroalueellakin sitä lähestytään viime torstain korkokokouksen myötä. Mikäli eläisimme ns. normaalissa tilassa, matalien korkojen aika tarkoittaisi uusia investointeja ja ostopäätöksiä. Pitkän taantuman jäljet näkyvät kuitenkin kuluttajien ostokäyttäytymisessä ja yritysten investointisuunnitelmissa: valtiontalouden säästöt ja veronkorotukset ovat syöneet kulutushaluja, samoin ennätyskorkea työttömyys. Osa kotitalouksista keskittyy aiempien velkojensa takaisinmaksuun ennen uuden velan ottamista. Yritykset eivät puolestaan uskalla tehdä investointeja, koska varmuus vakaasta kasvusta on vielä kaukana. Toisin sanoen, lainoille ei ole yksinkertaisesti kysyntää.

Likviditeettiloukusta poispääsy on vaikeaa. Se tarvitsisi onnistuakseen näkyvyyttä talouskehitykseen ja finanssipolitiikan vyönkiritysten keventämistä. Kun kasvuennusteet tuleville vuosille matelevat jossain 0-2 prosentin välimaastossa, veronkorotukset vaanivat kulman takana ja työttömyysongelmaankaan ei löydetä ratkaisua, näyttää kuva toistaiseksi melko lohduttomalta.

Photo credit: Paul!!! / Foter.com / CC BY-ND

/Marianne Palmu

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
3 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
11.11.2013 22:28

Hyvä kirjoitus.

Saataisiinpa poliitikkommekin ymmärtämään mitä ovat tekemässä. Ostovoimamme on todellakin laskenut huomattavasti ja laskee edelleen veronkorotusten takia. Hallituksemme poukkoileva soutaa huopaa -politiikka lisää epävarmuutta. Seurauksena on, että kuluttajat ovat erittäin varovaisia, kotimarkkinat eivät vedä kun ei uskalleta kuluttaa. Siksi kuluttajista ja kotimaanmarkkinoista riippuvaisia yrityksiä tulee välttää sijoitustoiminnassa. Pahimmassa tapauksessa yt -neuvottelut ja irtisanomiset jatkuvat. Noidankehä jatkuu ja poliitikot vain nokittelevat toisiaan eikä todellista vastuunkantajaa löydy.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
12.11.2013 08:00

Merkittävä osa vientiteollisuudesta on kutistunut ja vieti Suomesta on vähentynyt. Se tarkoittaa Suomi Oy:hyn virtaa vähemmän rahaa ulkomailta. Silloin elintasomme pitääkin laskea. Ellemme pidä sitä yllä velaksi.

On parempi että emme kuluta enempää ennen kun tuottavuutemme nousee takaisin sille tasolle, että voimme tehdä sen velkaantumatta.

Nimetön
Nimetön
20.11.2013 10:39

Saman toistoa, se on kuin on!

Kehitystä ja riskinottoa tapahtuu vasta sitten kun inflaatio syö varoja niin paljon että se jolla on varaa joutuu tekemään jotain pitääkseen varallisuutensa,,,siis tekemään jotain muutakin kuin vain olemaan ja lukemaan tilikirjojaan ja säästämään.