KYSYMYS:
Minulla on kiinnostus säästämiseen ja mahdollisuudetkin löytyy. Työkalut vaan ovat auttamattomasti hukassa.
Eläketurvaan olen syytänyt rahaa 7 vuoden ajan ja tuotto siellä ei ole hääppöinen, tosin eivät sinne laittamani summatkaan päätä huimaa. Tilisäästäminen on mielestäni puuduttavaa ja tylsää ja eihän se raha siellä tilillä kasva muuta kuin sinne rahaa lisäämällä. Rahastosäästämisen etu olisi alati muuttuvat markkinat. Tämä kiinnostaa mutta kuka näitä rahoja sitten ohjailee ja kuinka tietoinen minun itseni pitää olla siitä missä vaiheessa mitäkin rahastolleni pitää tehdä?
Nordnetin rahastoa mainostetaan kuluttomaksi, mutta onko asia todella näin? Vai löytyykö tästäkin hommasta joku porsaanreikä, joka lukee jossain alakulmassa äärettömän pienellä präntillä!!?”
———————————————————————————————————————————
VASTAUS:
Säästän itse tasaosuuksin Nordnetin neljään Superrahastoon ”osta-ja-unohda” periaatteella. Suosittelen sitä muillekin. Tuotto-odotus on keskimäärin jotain 7-8% vuodessa, mutta kurssit voi puolittua ja moninkertaistua matkan varrella. Siitä ei kannata välittää, koska päinvastoin mitä asiantuntijat väittävät, kukaan ei osaa ostaa ja myydä oikealla hetkellä.
Näin ollen paras ratkaisu on, että säästät sellaisen summan (esimerkiksi 3-5% nettopalkastasi) minkä voit unohtaa kymmeniksi vuosiksi. Pitkäjänteisyys on kaiken a ja o. Näin myöskään markkinoiden liikkeet ei aiheuta unettomia öitä.
Jos Nordnetin kautta ryhdyt kuukausisäästäjäksi (eli laitat palkkatililtäsi kuukausittaisen automaattisen tilisiirron Nordnetin tilille, josta Nordnet sijoittaa rahat haluamiisi rahastoihin), kuvio maksaa sinulle 0 euroa kuukaudessa. Mikäli päätät sijoittaa tasa-osuuksin Nordnetin kuluttomiin Superrahastoihin, joudut maksamaan 0,25% valuutanvaihtokulua muista kuin Suomen Superrahastosta; eli:
Esimerkiksi satasen sijoituksesta 75 euroa menisi tässä esimerkissä kuukausittain Ruotsin, Norjan ja Tanskan Superrahastoihin. Näiden rahasto-osuudet noteerataan kohdemaan valuutassa ja rahastojen merkintöjen yhteydessä Nordnet veloittaa 0,25% valuutanvaihtokulua. Tämä kuukausittainen kulu olisi siis 18,75 senttiä (75 euroa x 0,0025). Esimerkiksi 14 vuoden aikana tästä syntyy 8% osakemarkkinatuotolla laskettuna 71 euron negatiivinen tuottovaikutus, kun sinulta jää sijoittamatta 31 euroa ja 50 senttiä (18,75 senttiä x 12 kuukautta x 14 vuotta). Se on samalla sijoituksesi kokonaiskulu 14. vuodelta. Kolkytyks-ja-viiskymmentä.
Kaikki muu onkin sitten ilmaista. Näin tulet sijoittaneeksi neljän, kunkin Pohjoismaan osakemarkkinoita kuvaavan osakeindeksin mukaisesti. Rahaston osakesijoitukset muuttuvat ainoastaan indeksin muuttuessa mikä tavallisesti on korkeintaan neljä kertaa vuodessa, jolloin yksittäinen osake saattaa vaihtua toiseen. Nordnet joka tapauksessa korvaa rahaston kaupankäynnistä syntyvät kulut rahastolle(!). Superrahastoista ei myöskään veloiteta merkintäpalkkiota tai vuotuista rahaston hallinnointipalkkiota. Rahastot tosiaan ovat kuluttomia.
Lisäksi Superrahastoihin kertyvät osingot sijoitetaan uudestaan osakkeisiin. Näin sinun et tarvitse maksaa veroja sijoituksesi osinkotuotoista, vaan osinkotuotto pääsee lyhentymättömänä kasvamaan korkoa korolle. Mikäli Superrahastot saavat tuottoa lainaamalla omistamiaan osakkeita markkinoilla, Superrahastosta sinulle koituva tuotto ylittää vertailuindeksin tuoton.
Jos sijoitat pelkästään Superrahastoon Suomessa, et maksa yhtään mitään kenellekään vaurastumisestasi. Näin sinä saat enemmän.
Suosittelen kuitenkin ettei sijoita kaikkia säästöjään Suomeen, koska jos suomella menee huonosti ja esimerkiksi työmarkkinoilla rytisee, olisi hyvä jos sijoituksillasi ei menisi huonosti samaan aikaan. Riskin hajauttaminen kannattaa. Siksi monet hajauttavat jopa maailmanlaajuisesti.
Lue täältä lisää Superrahastojen kuluttomuudesta.
Lue täältä lisää sijoittamisesta pohjoismaihin.
Lue täältä lisää kulujen merkityksestä.
Yrittääkö joku myydä sinulle rahastoa joka suurella todennäköisyydellä pystyy vertailuindeksiä parempaan tuottoon? Lue siinä tapauksessa ensiksi tämä ja tämä. Toivottavasti tästä on apua. Ole yhteydessä jos on jotain mitä jäit miettimään. Säästäminen on kuitenkin näinkin helppoa.
Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Dollar Photo Club
Hei 🙂
Olen työkyvyttömyyseläkkeellä ja mietin miten voisin säästää rahaa 900 euron kk / eläkkeestäni ? Summa on nettosumma.
1. Tuhoutuuko käytettävissä olevaa rahaa kansantalouden kierrosta kun vaikkapa asuntolainaa lyhennetään pankillepäin ?
2. Onko asuntolainojen lyhennysvapailla oikeasti talouskasvua edistävä vaikutus, koska niissähän ei varsinaisesti tule yhtään uutta rahaa(velkaa) kansantalouden kiertoon ?
3. Joutuuko yksityinen piensijoittaja tällähetkellä kilpailemaan markkinoilla EKP:n elvytysrahaa käyttävien instituutioiden kanssa ?
Voiko superrahastojen maksuttomuus loppua jossain vaiheessa? Mitkä ovat sitten kustannukset?
Teoriassa voi, mutta see vaatii sääntömuutoksen ja kaikille asiasta tiedottamista. Siinä ei tosin ole Nordnetin kannalta mitään järkeä, koska rahaston pyörittäminen ei maksa niin paljoa ja kilpailija ruotsissa (Avanza) on pyörittänyt omaansa jo yhdeksän vuotta.
Miksi valuutan vaihto on niin “kallista” rahasto-kaupoissa? Osakekaupoissa jos vaihdan valuutan itse, niin kulu on vain 0,075%.
En tiedä, ihmettelin aikoinaan miksi Superrahastoista otetaan tuo valuutanvaihtokulu, kun kaikki muu on ilmaista… En saanut mitään järkevää vastausta, joten oletan sen olevan tekninen. Ja miksi valuutanvaihto maksaa kokonaiset 0,25 sitäkään en osaa sanoa. Jostain kai Nordnetin on saatava tuloja että pystyvät pyörittämään ilmaisia tuotteita?
Vaikka Nordnet käyttää superrahastoja markkinoinnin välineenä, jonkinlaista kassavirtaa on tultava sisäänkin.
Mikään ei ole koskaan ilmaista, vaikka näyttää kuluttomalta.
Rahastoyhtiö ei harrasta hyväntekeväisyyttä.Tässä kai laskun maksavat sijoittajat valuutanvaihdon muodossa.
Ja tietysti ne, jotka ostavat lisäksi ilmaista rahaa esimerkiksi 0,99% korolla.
Miksi rahastojen tulisi olla ilmaisia? Eikö pankki ansaitse korvausta tarjotusta palvelusta? Eikö se haiskahda ahneudelle, että pitäisi saada jotakin ilmaiseksi? Jos nyt pankille menee vaikka 1% tuotosta ja minä saan 99%, niin kyllä se minulle maan mainiosti kelpaa. Superrahastot varmaankin hyviä, mutta en ryhtyisi sinne sijoittamaan markkinoiden ollessa yliarvostetut. Odottaisin seuraavaa lamaa ja sitten aloittaisin suuremmalla kertasummalla lisättynä pienillä kuukausi lisäsäästöillä. Vaikka kukaan ei voikaan ennustaa markkinoita lamoja on kuitenkin ollut historiallisesti 7 vuoden välein ja viimeisestä 2009 lamasta on jo pitkä aika.
Toki minullekin kävisi, että pankki ottaa yhden prosentin tuotosta ja minulle jäisi loput 99 prosenttia. Suomalaiset pankit kuitenkin ottavat osakerahastosijoittajalta keskimäärin yli 1,5% pääomasta joka ainoa vuosi, vaikka tuotto olisi negatiivinen.
Kannattaako maksaa palvelusta, jonka lopputulos on odotusarvoisesti asiakkaan kannalta negatiivisempi kuin palvelu, jota saa myös ilmaiseksi tai hyvin pienellä kustannuksella? Ilmaiseksi ja erittäin pienillä kustannuksilla säästäjälle ja sijoittajalle palveluita tarjoaa Nordnet ja monet ETF-rahastoja tarjoavat pankit.
Kassavirtaa? Onko 2 euroa 25 senttiä vuodessa mielestäsi kassavirtaa? Eikö meillä mene tuo summa aamuisin kahviin? Keskimäärin 365 kertaa vuodessa.