Siirry pääsisältöön

Okei, haluan säästää – mutta mihin?

Kaikista tärkeintä on aloittaa. Pitkäjänteinen säästäminen nimittäin. Ellei aloita, mikään ei muutu. Joudut jatkossakin pärjäämään pelkillä palkkatuloilla. Toiseksi tärkeintä on minimoida sijoittamiseen liittyvät kokonaiskulut. Kulut syövät tuottoa.

Kolmanneksi tärkeintä on sijoittaa osakkeisiin. Osakkeet tuottavat pitkässä juoksussa parhaiten. Sijoitit sitten suoraan tai sijoitusrahastojen kautta, niin pitkäjänteisen, sijoittamisesta vetojuhdan omaan talouteensa valjastavan säästäjän kannattaa sijoittaa osakkeisiin.

Neljänneksi tärkein asia on sijoittaa kustannustehokkaisiin [<0,3% p.a.] rahastoihin, joissa on kasvu-osuudet. Näin rahastoon kertyvät tuotot sijoitetaan lyhentymättöminä (eli verottamattomina) uudelleen rahastossa oleviin arvopapereihin. Ja korkoa korolle -ilmiö kiittää.

Nämä edellä esitetyt neljä [4] kohtaa kun on paitsi sisäistänyt, myös jalkauttanut, niin kuuluu sadan prosentin varmuudella tuleviin voittajiin. Viimeiseksi tärkein, vaikkakin ylivoimaisesti eniten huomiota herättävä asia, on se, mihin sitten käytännössä pitäisi rahansa ohjata.

Tässä kohtaa Nordnet ja sen työntekijät – joilla ei ole oikeutta jakaa sijoitusneuvoja – jättää juuri vauhtiin päässeen, esimerkiksi lapsilleen kuukausisäätöhimmeliä pystyttävän kotivanhemman oman onnensa nojaan. Ja tähän se tekeminen varmasti usein tyssääkin.

Jonkinasteisena ammattilaisena olen itse päätynyt kuluttomien Superrahastojen tarjoamien ilmaisten lounaiden lunastamiseen. Pohjoismaat kun ovat kuin maailma pienoiskoossa. Maailmanlaajuisestikin sijoittavat vaihtoehdot ovat usein hyvin USA-keskittyneitä.

Koska olen pitkäjänteinen säästäjä, haen [järkevää] riskiä, jotta saisin parempaa keskimääräistä vuotuista tuottoa. Pieniin ja halpoihin yrityksiin keskittyvä strategia on lyhyellä aikavälillä keskiverto-osakemarkkinaa heiluvampi, mutta 88 vuoden aikajakson näytöillä kannattavampi.

Myös kehittyvät markkinat tarjoavat parempaa pitkän aikavälin tuottoa lyhyen ajan korkeaa riskiä vastaan. Kehittyvillä markkinoilla on perusteltua maksaa korkeampia kuluja jonkun [paikallisen] osaajan aktiivisesta otteesta. Nämä ovatkin niitä kalleimpia sijoituksia, mitä itselläni on.

Uusinta salkunhoitokehitystä hyvin edustavat, Nordnetin yksityissijoittajien ulottuville tuomat Smart-salkut ovat sijoitusstrategiansa osalta hyvin perusteltuja. Näissä tuotto-odotus ja tuoton suhde arvonvaihteluun on [mitä ilmeisemmin] selkeästi parempi kuin perinteisissä sijoitusstrategioissa.

Huomaa kuitenkin, että Smart-salkkujen sijoitusstrategiasta johtuvassa, johdannaisiin pohjautuvassa toteutustavassa on vaikeasti hahmotettavia, lähinnä rakenteellisia riskejä.

Kestävään kehityksen periaatteita kunnioittavaan rahastoon en ole sijoittanut, vaikka suunnitelmissa onkin.

Näin olen omat sijoitukseni mieltänyt ja valinnut. Sinun mieltymyksesi ovat todennäköisesti yhtä hyviä, elleivät parempia. Pointti tässä on, että kunhan huomioi yllä esitetyt neljä [4] tärkeintä kohtaa, ja hajauttaa riskinsä maailmalle, niin lopputulosta ei tarvitse hävetä.

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
25.03.2019 00:12

Hoi! Nordnetin tarjoama kuukausisäästäminen matalakuluisiin indeksi-ETF:iin on kaltaiselleni passiiviselle sijoittajalle täydellinen sijoittamisväline. Pohdin kuitenkin erästä asiaa: eikö ETF-kuukausisäästämisen kuukausittaista transaktiopäivää voisi millään pystyä muuttamaan – edes muutaman vaihtoehdon välillä, kuten rahastojen tapauksessa voi? Ja jos ei, niin mikä tälle on selitys?

Tuoreen tutkimustiedon valossa tämä tällä hetkellä tarjottava kuun 5. päivä on aika lailla huonoin mahdollinen päivä ostaa pörssiosakkeita. Toki mikä tahansa päivä on parempi kuin ei mikään, mutta tuntuu järjettömältä tehdä sijoitus aina huonoimpana ajankohtana, kun sen voisi tehdä optimaalisempanakin.

Kiitokset mainioista blogiteksteistä ja podcastista!

Viittaus: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2528692 / https://www.arvopaperi.fi/uutiset/tutkimus-kuunvaihdeilmio-heiluttaa-kursseja/70dddcea-cccb-3c74-9801-25e7170b3026