Odotuksen aikaa

Kohta alkaa osakesäästäjän mielenkiintoisin aika. Tilinpäätöskausi osinkoehdotuksineen käynnistyy toden teolla viikon kuluttua. Hauskuutta kestää maaliskuun alkuun. Vuoden 2011 kurssisyöksy oli niin raju, että rohkeimmat voivat kerätä vähennyskelpoisia myyntitappioita myymällä osakkeitaan ja ostamalla ne takaisin aikaisintaan seuraavana päivänä. Operaatioon sisältyy luonnollisesti verottajan edellyttämä kurssiriski, jotta tappio hyväksyttäisiin verotuksessa. Tilinpäätöstiedote saattaa parhaimmillaan osoittaa, että kurssilasku on ollut selvä ylilyönti, mikä on omiaan pienentämään kurssiriskiä.

Seuraavassa käsitellään kahta viime vuoden surkeimmista osakkeista, Sanomaa ja Uponoria. Vuoden 2011 aikana maamme suurimman mediatalon Sanoman markkina-arvo heikkeni peräti 45 prosenttia 8,86 euroon. Muutos oli dramaattinen, koska Sanoma tunnetaan sekä tasaisena tuloksentekijänä että varmana osingonmaksajana. Vielä jyrkempi oli Uponorin alamäki, tasan 50 prosenttia 6,86 euroon. Uponorin toiminta on sidoksissa rakennustoimintaan, joka on hyvin suhdannealtista. Molemmat osakkeet ovat kuitenkin aloittaneet uuden pörssivuoden pirteästi.

Mistä markkinoiden epäluulo Sanomaa kohtaan johtuu? Todennäköisesti ylisuuresta liikearvosta: goodwillin ja muiden aineettomien hyödykkeiden tasearvo oli syyskuun lopussa melkein kolme miljardia euroa, kun omaa pääomaa oli vain puolet tästä. Liikearvon mahdolliset alaskirjaukset olisivat siten dramaattisia. Yhtiön velkakuormakin on kasvanut hurjasti 2,8 miljardiin euroon lähinnä viime kevään tv-kaupan vuoksi. Markkinat eivät näytä olevan alkuunkaan samaa mieltä yritysjohdon kanssa siitä, että Sanoman kannattaisi harjoittaa tv-toimintaa Hollannissa ja Belgiassa. Riskejä siis piisaa Sanomassa.

Toisaalta Sanoman liiketoimintaa synnyttää myös vakaata rahavirtaa. Vuoden 2011 tulos jäänee jonkin verran jälkeen edellisvuoden vastaavasta tuloksesta. Yhtiö pystyy tuskin pitämään kiinni aiemmasta 1,10 euron osingostaan, johon ilmeisesti sisältyi hyvitystä taannoisesta Welho-kaupasta. Kuitenkin yhtiö on aina noudattanut ennustettavaa osinkopolitiikkaa, ja 0,80-0,90 euron osinko lienee jokseenkin varma. Tälläkin supistetulla osingolla yhtiö menee osinkotuoton suhteen Helsingin pörssin kärkijoukkoon. Mikäli tilinpäätös ei sisällä ikäviä yllätyksiä ja osinko on edellä ennustetun kaltainen, Sanoman osakkeella pitäisi olla mahdollisuuksia vahvistua.

Uponorin tilanne näyttää epävarmemmalta kuin Sanoman. Tulos heikkentynee selvästi tilivuoteen 2011 verrattuna. Osaltaan siihen vaikuttaa verotarkastuksen aiheuttama epämiellyttävä yllätys. Yhtiö ilmoitti viime vuoden joulukuussa, että verottaja perii jälkiveroja viivästyskorkoineen ja veronlisäyksineen lähes 15 miljoonaa euroa. Yhtiöllä on jakokelpoisia varoja vain noin kahden vuoden osingonjaon tarpeisiin. Keväällä 2011 jettiin 0,55 euroa osaketta kohti. On mahdollista että tästäkin joudutaan tinkimään epävarmojen tulevaisuuden näkymien vuoksi. Osinkotuotto ei siten nouse läheskään yhtä korkeaksi kuin Sanoman tapauksessa. Toisaalta on tiedossa, että pääomistajat harjoittavat hyvin aktiivista osinkopolitiikkaa, mikä saattaisi puoltaa olosuhteisiin nähden anteliasta osinkoehdotusta.

Olemme viisaampia 7.2.2011 ja 10.2.2012, kun Sanoma ja Uponor julkistavat tilinpäätöstiedotteensa. Omistamme Sanoman ja Uponorin osakkeita.

Kim Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit