Odotetun hyvä yhtiö

Suomen Berkshire Hathaway julkisti tuloksensa tänään torstaina. Viime vuoden kirjoituksissani annoin Samposta verrattain optimistisia kommentteja, eikä konsernin tuorein tulosraportti anna mitään syytä muuttaa julkilausuttua näkemystä. Alkuvuonna 2011 yhtiön liiketoiminnan kehitykseen positiivisesti vaikuttavat ajurit ovat vain vahvistuneet.

Yleinen talouskasvu näkyy Sampon liiketoimintayksiköissä, jotka operoivat omissa segmenteissään eturivin paikoilla. Vuoden 2011 ensimmäisellä neljänneksellä konsernin tuloskasvu perustui pitkälti vahinkovakuutuksen erittäin vahvaan parannukseen suhteessa kylmään ja lumiseen vertailukauteen. Valittamista ei ollut myöskään henkivakuutus- ja pankkitoiminnoissa, sillä nekin paransivat juoksuaan vuodentakaiseen nähden.

Jo tässä vaiheessa vuotta voi (melkoisella) varmuudella todeta, että vuosi 2011 tulee olemaan Sampo-konsernille kaikkien aikojen paras vuosi. Vahinkovakuutuksen hyvä suoriutuminen vuoden vaikeimmasta kvartaalista lupaa yhdistetyn kulusuhteen alhaisuutta koko vuoden osalta, mikä vaikuttaa hyvin positiivisesti koko konsernin tuloslaskelman viimeiselle riville – onhan If koko Sampo-konsernin suurin tulosyksikkö. Ei pidä unohtaa myöskään lyhyiden korkojen toteutunutta (ja tulevaa) nousua, mikä parantaa jatkossa(kin) pankkitoiminnan tuottoja. Kysymysmerkillä varustetuksi jää ainoastaan Mandatum Life, joka edustaa vain kymmenesosaa koko konsernin tuloksesta.

Viime vuoden lopulla ennustin Sampolle kalenterivuoden 2010 tulokseksi 1,95 euroa, mikä osui lopulta kahden sentin päähän toteutuneesta tuloksesta 1,97 euroa. Nyt kirjoitushetkellä yhtiön 12 kuukauden liukuva osakekohtainen tulos on jo 2,11 euroa. Uskallan arvella kalenterivuoden 2011 tuloksen ylittävän 2,30 euroa, mikä tarkoittaisi toteutuessaan sitä, että Sampo olisi tällä hetkellä poikkeukselliseen laatuunsa nähden Helsingin pörssin edullisin osake.

Rohkeimmat saattaisivat sijoittaa Sampoon merkittävän määrän omaisuudestaan ja nukkua yönsä hyvin. Samalla tapahtuisi todennäköisesti myös salkun arvon kasvamista, mikä onkin Suomen parhaan yritysjohdon ensisijainen intressi.

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Tartaros5 Toukokuu, 2011Sampon Q1 oli todellista nannaa osakkeenomistajille, vaikka se valitettavasti Nordean tavoin onkin pörssin notkahtelevaa nykymenoa katsellessa jotenkin jälkijättöinen ja ei ehkä yhtä jännittävä kuin esimerkiksi Talvivaara.

Ifin tämänhetkisiä lukuja tarkastellessa kelpaa kyllä jokaisen hymyillä, koska pohjoismaiden ikävä talvi on onneksi takana ja kesällä tuskin katot sortuvat tai vesiputket pamahtelevat.

Nallen salonkivaunu jatkaa raiteillaan.

npv > 06 Toukokuu, 2011Itsekkin omistan sampoa kohtalaisen merkittävän osan salkustani huomattavan halvalla hankittuna, joten en mielelläni viitsi lisätä osuuttani. Tosin olen vasta nyt jälkikäteen alkanut ymmärtämään sammon todellisen potentiaalin ja olen alkanut miettimään lisäostoja. Oma pelkoni tällä hetkellä on poliittiset riskit EU:ssa ja Suomessa, koska näkemykseni mukaan ne heijastuvat eniten juuri pankkiliiketoimintaan. Tämän takia esimerkiksi nordean kurssi voisi heiketä epäoikeuteusti, joilloin sampoa voisi saada vieläkin halvemmalla. Toisaalta jos IGP-maat onnistuvat saamaan velka-asiat kuntoon, voidaan tulevaisuudessa mahdollisesti nähdä ennustettua suuremmat ohjauskoron nostot suhteellisen korkean inflaation takia, ottaen huomioon EKP:n jyrkän inflaatio vastaisen asenteen. Oikeaa ostohetkeä on mahdoton ennustaa ja “oikea” tapa on suunniteltu osto-ohjelma, mutta itse jään hetkeksi ainakin seuraamaan tilannetta.

arvonetsijä6 Toukokuu, 2011sampo on loistava yhtiö ja markkina tuntuu antavan mukavia turvamarginaaleja. Rakennusyhtiö YIT:llä P/B on 3 luokkaa = kauhu-riski. Ei tätä riskihinnoittelua ei-ammattimainen sijoittaja aina ymmärrä.

opossumi8 Toukokuu, 2011Ifin tulos muodostuu vakuutusteknisestä osasta 11Q1 100 m€ (68) ja sijoitustoiminnan nettotuotoista 171 m€ (117), kasvu “suurelta osin yhden kertaluontoisen osakkeiden myyntivoiton ansiosta”. Sijoitustoiminnan nettotuotto on pyörinyt siinä 120 m€/Q nurkilla. En jaksa uskoa että tämä kasvaisi kovin paljoa, joten 2,3 EPSiin pitäisi kaivaa jostain se 50m€(n. 0,06 EPS) / Q.

Ihmetyttää että Ifin tulosta hehkutetaan joka paikassa, mutta tästä en ole huomannut mainittavan.
Ei Sampo silti huono sijoitus ole ja muut varmasti paikkaa tätä vajetta loppuvuonna.

Omistan Sampoa.

OMXH:n parhaat yhtiöt osa 3 | Nordnet Blogi1 Marraskuu, 2011[…] aloillaan johtavia pohjoismaisia finanssitoimijoita. Sampon nykytilanne avautuu perusteiden tasolla viime toukokuussa kirjoittamassani osavuosikatsauksen jälkitunnelmoinnissa. Perusasioita sen enempää kertaamatta ja mekaanista tunnuslukuanalyysiä esittelemättä, siirryn […]

 

Jukka Oksaharju
Jukka Oksaharju
Osakestrategi, Nordnet Suomi

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit