Odotettavissa osakeanteja?

Hakeutuuko Outokumpu, Neste Oil tai Sanoma omistajiensa taskuille?

Jos maailmantalous ajautuu W-kuvion toisen sakaran taantumaan, myös muutamat Helsingin pörssin yhtiöt voivat joutua hakemaan lisää rahaa osakkeenomistajiltaan samalla tavoin kuin finanssikriisiä seuranneessa taantumassa nähtiin koko joukko osakeanteja. Toisella kierroksella omistajiensa kukkarolla kävisivät luultavasti eri yhtiöt, sillä pari kolme vuotta sitten kerätty raha lämmittää vielä taannoisten osakeantien järjestäjien kassanpohjilla.

Olen miettinyt osakeantimahdollisuutta kolmen suuryhtiön kohdalla. Ne eivät välttämättä ole edes todennäköisimpiä rahanpyytäjiä, mutta niiden kohdalla osakeantikysymys on mielestäni relevantti.

Uskon, että osakeantia odottavat tai pelkäävät muutkin sijoittajat, minkä vuoksi yhtiöiden noteeraukset pörssissä ovat ehkä hieman alhaisempia kuin ne olisivat ilman osakeantipelkoa. Osakeantihan toteutetaan yleensä vallitsevaa pörssikurssia matalammalla tasolla, ja vaikka vanhojen osakkeenomistajien yleensä saamat merkintäoikeudet ovat käypää rahaa, kurssit tapaavat niiata, kun osakeantia ounastellaan.

Outokummun markkinatilanne on vihdoin muutosvaiheessa. Yhtiö on velkaantunut melkoisesti, vaikka se hankkikin keväällä lisää käteistä myymällä omistusosuuksiaan esimerkiksi Talvivaarassa. Outokumpu on ollut tappiollinen, ja uuden toimitusjohtajan Mika Seitovirran uudistushankkeet saattavat vaatia rahaa. Sotakassasta on aina iloa murrosvaiheessa.

Neste Oilin kohdalla osakeantipelko taas liittyy lähinnä biodiesel-hankkeiden kuranttiuteen. Jos tappiolliset jätti-investoinnit eivät käänny plussalle eikä niille ole nähtävissä riittävän tuottoisaa tulevaisuutta, yhtiö voi joutua alaskirjaamaan niiden tasearvoa. Tällöin yhtiön omavaraisuusaste ja gearing saattavat painua epämiellyttäviin lukemiin. Neste Oilin kohdalla kyse olisikin lähinnä taseenpaikkausannista.

Kolmas potentiaalinen osakeannin järjestäjä on Sanoma, joka toteuttaa uutta strategiaansa vauhdilla. Televisiokanavien osto Hollannista ja Belgiasta kuritti kassaa, eikä Finnkinon, WSOY:n ja Suomalaisen Kirjakaupan myynnistä juuri tullut täytettä. Sanomalla on toki edelleen rahaksi muutettavaa omaisuutta (esimerkiksi Rautakirja ja osuus Dnasta), mutta niiden myynnille ajankohta ei ilmeisesti ole otollinen. Sanoman taseessa on myös runsaasti liikearvoa, johon kohdistuu aina taantumauhan alla alaskirjausriski. Alaskirjaukset saattaisivat ajaa tunnusluvut lainakovenanttien riskirajoille, eikä yhtiö taatusti halua sitä.

Sanomassa osakeantia saattaa puoltaa sekin, että osakeannit voivat olla pääomistajalle hyvä tapa nostaa omistusta yhtiössä edullisella hinnalla. Sanoman suuromistajaksi noussut Antti Herlin on lisännyt omistustaan osakekurssin painuttua kymmenen euron tienoille. Osakeannissa suuromistaja saattaa pystyä lisäämään omistusosuuttaan edullisella hinnalla. Näin toimi esimerkiksi Sampo Oyj keväällä 2009 Nordean osakeannissa. Sanoman kohdalla tilanteen mielenkiintoiseksi tekisi sekä Erkko-suvun että säätiöiden halu osallistua osakeantiin – jaossa voisi olla suuri määrä merkitsemättä jääviä osakkeita.

Outokummun ja Neste Oilin suurin omistaja on Suomen valtio joko suoraan (Neste Oil) tai välillisesti Solidiumin kautta (Outokumpu). Valtio on kaikesta arvostelusta huolimatta kohtuullisen pragmaattinen omistaja: jos yhtiö tarvitsee rahaa, sitä löytyy. Siksi valtion merkittävästi omistamien yritysten kohdalla sijoittaja voi olla kohtuullisen luottavainen siihen, ettei yhtiö kompastele liialliseen velkaan.

Omistan mainituista yhtiöistä Outokumpua, Sanomaa, Sampoa ja Nordeaa. En omista Neste Oilia enkä Talvivaaraa.

/Karo Hämäläinen

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit