Nyt sijoittajat vaihteeksi luottavat poliitikkoihin!

Pörssikurssit ovat nousseet kaikkialla maailmassa. Italian ja Espanjan korot ovat lähestymässä Saksan korkotasoa. Sijoittajat ovat muuttuneet optimisteiksi, kun poliitikot sopivat toimenpiteistä euroalueen velkakriisin lopettamiseksi. Onko kurssireaktio perusteltu ja ovatko poliitikot onnistuneet ratkaisemaan kriisin?

Kun kuulimme ensimmäiset uutiset Kreikan valtionlainojen arvon puolittamisesta, olimme valmiit taputtamaan poliitikoille. Vihdoinkin he ovat valmiita tehokkaisiin toimenpiteisiin ongelmien ratkaisemiseksi. Petyimme, kun tutustuimme lähemmin toimenpide-ehdotuksiin. Todellisuudessa Kreikan valtionvelka ei puoliinnu, mikä johtuu yksityisille sijoittajille tarjotusta oudosta 30 miljardin euron tukipaketista.

Emme tiedä täsmälleen kuinka suuri Kreikan valtionvelka on. Eräiden tietojen mukaan se on 160 prosenttia BKT:stä, mutta toisten lähteiden mukaan se on 180 prosenttia. Absoluuttisesti valtionvelka lienee noin 350 miljardia euroa, josta EKP, EU-maat ja IMF velkovat noin 150 miljardia euroa. Velkojen puolittaminen koskee vain yksityisiä sijoittajia, joiden hallussa on noin 200 miljardia euroa lainoista.

EKP on vastustanut Kreikan velkasaneerausta, mikä luultavasti johtuu siitä, että EKP menisi nurin mahdollisen velkasaneerauksen yhteydessä. Siksi on lähdetty siitä, että sijoittajat vapaaehtoisesti tinkisivät saatavistaan. Uskomme, että vähintään 90 prosenttia sijoittajista suostuvat saataviensa leikkaamiseen. Toisin sanoen Kreikan valtionvelka voisi supistua 90-100 miljardilla eurolla.

Mutta palatkaamme yksityisille sijoittajille tehtyyn tukipakettiin. Olemme tulkinneet asian niin, että Kreikka käyttää 30 miljardia euroa korkoehtojen parantamiseen tai muuhun vastaavaan, jotta sijoittajat suostuisivat velkojen osittaiseen anteeksiantamiseen. Pahimmillaan Kreikan valtionvelka alentuisi vain 60-70 miljoonalla eurolla. Puheet toimenpiteisiin sisältyvästä velkojen puolittamisesta on luultavasti tarkoitettu EU-maiden äänestäjien rauhoittamiseksi, koska Kreikan valtionvelka tukipaketin jälkeen supistuu vain 30-35 prosentilla, edellyttäen että sijoittajat ovat suostuvaisia operaatioon.

Kokonaisuudessaan operaatio johtanee siihen, että Kreikan koko valtionvelka supistuu 20 prosentilla 280-290 miljardiin euroon. Vuoden 2010 päättyessä Kreikan BKT oli 230 miljardia euroa. Velka olisi siten 120-130 prosenttia BKT:stä eli suuruudeltaan samaa tasoa kuin vuonna 2009.

Olemme tässä lähinnä puhuneet Kreikasta. On kuitenkin sovittu muistakin asioista. Päätöksiin sisältyy vaatimus siitä, että Espanja nopeuttaa rakenteellisia uudistuksiaan kasvun ja työllisyyden parantamiseksi. Samoin Italialta vaaditaan lisää tehokkaita rakenneuudistuksia. Toimenpiteisiin kuuluu myös muun muassa pankkien pääomittaminen pankkisektoria tunnetun luottamuksen lisäämiseksi.

Oliko eilispäivän (27.10.2011) kurssiralli perusteltu? Mikäli oletamme, että kurssinousu johtui pelkästään edellä mainituista toimenpide-ehdotuksista, sijoittajat ylireagoivat mielestämme jälleen kerran uutisiin. Kreikka on edelleen kriisimaa ja maalla on jatkossakin vaikeuksia selvitä velkakuormastaan. Rajut talousuudistukset rasittavat taloutta ja alentavat BKT:tä. Maa olisi todella vahvan kasvun tarpeessa velkarasituksen hoitamiseksi, mutta maan pääelinkeinojen maatalouden ja turismin kasvu on hidasta.

Emme ole pelänneet, että pankkeja päästettäisiin kaatumaan EU:n sisällä. Kukaan poliitikko ei uskaltaisi sallia sitä Lehman Brothersin konkurssin traumaattisten kokemusten jälkeen. Tämän ei siis pitäisi selittää kurssireaktiota. Pankkien pääomittaminen ei tietenkään ole huono asia, ja sen pitäisi lähinnä heijastua pankkiosakkeiden kursseihin. Pankkisektorin häiriöt voivat heijastua koko talouteen, mutta silti emme pidä kurssireaktiota ymmärrettävänä tämän perusteella.

Mitä Italiaan tulee, mikään ei ole muuttunut. Berlusconin tapa hoitaa taloutta ja toteuttaa taloudellisia ja rakenteellisia uudistuksia on kaikkea muuta kuin vakuuttavaa. On pelkkää sanahelinää, että muut EU-maat vaativat Italian tekemään rakennemuutoksia. Tällaisia vaatimuksia on esitetty kauan, mutta pääasiassa ilman tulosta Italiassa. On helppo esittää mielipiteitä, mutta ratkaisevaa on toteutus. Mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, EU-maat alkavat kohta pohtia mistä oikein sovittiin.

Kurssiralli ei ollut perusteltu, mikäli lähdetään siitä, että EU:n toimenpide-ehdotukset velkakriisin pysäyttämiseksi oli ainoa uutinen. Tätä ei kuitenkaan tulisi tulkita siten, että osakkeet olisivat meidän mielestämme yliarvostettuja. Osakkeet ovat ylihinnoiteltuja ainoastaan siinä tapauksessa, että arvostus oli kohdallaan keskiviikkona. Tuskin näin oli.

Tom Lindström

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:
 
J.M. 28 Lokakuu, 2011

Mitä mieltä olette tämän uuden suunnitelman vaikutuksista luottoriskinvaihtosopimuksiin? Eikö tässä joku taho ainakin tule ottamaan aika pahasti takkiinsa?

Osakesijoittaminen 31 Lokakuu, 2011On kyllä kiinnostavaa seurata miten osakesijoittaminen ja varmuus markkinoilla palautuvat tässä tilanteessa ja kuinka juuri esimerkiksi Italia onnistuu huolehtimaan valtiontaloudestaan.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit