Siirry pääsisältöön

Nyt on verta kaduilla

Vanha sijoitusviisaus sanoo, että “the time to buy is when there’s blood in the streets.” Eli oston aika on silloin, kun kaduilla on verta. Vähän kevyemmin saman asian ilmaisee toinen sijoitusviisaus, “be fearful when others are greedy, and be greedy when others are fearful.” Eli ole peloissasi muiden ollessa ahneita ja ole ahne muiden pelätessä. Valitettavasti nyt elämme maailmalla aikoja, jotka vastaavat enemmän ensimmäistä sijoitusviisautta – eikä vain kuvainnollisesti!

Koronavirus ei ole ainoastaan sekoittanut maailmantaloutta ja pörssejä, vaan aiheuttanut lisäksi epätietoisuutta, pelkoa, kauhua ja jopa paniikkia ihmisten keskuudessa joka puolella maailmaa. Saamme päivittäin lukea huonoja uutisia kasvavista tartuntamääristä ja kuolleista. Maat ovat sulkeneet poikkeuksetta rajojaan, erityislait ovat tulleet voimaan, ihmisten perusoikeuksia on rajoitettu voimallisesti ja matkustaminen on loppunut lähes tykkänään.

Mikä ahdistavinta, kukaan ei tiedä, koska pandemia on ohi. Kaikki pandemiat häviävät tavalla tai toisella aikanaan, mutta nyt sen tarkka ennustaminen on mahdotonta lääkintäalan ammattilaisillekin. Voimme vain toivoa, että pohjoisella pallonpuoliskolla ilmojen lämpiäminen kesän lähestyessä auttaisi. Sitä ennen pandemian vaikutukset koko yhteiskuntaan tulevat olemaan valtavat – ja mahdollisesti pitkäkestoisetkin. Suurin osa yritystoiminnasta on vaikeuksissa tavalla tai toisella. Taloudet ympäri maailmaa ovat syöksymässä taantumaan kovalla vauhdilla. Täytyy kuitenkin muistaa, että kovakaan taantuma ei ole maailmanloppu. Itse asiassa se on yksi luonnollinen osa talouden jatkuvaa kiertokulkua. Ja taantuman jälkeen seuraa aina uusi nousukausi.

Vaikka koronavirus ja pandemia aiheuttavat paljon epävarmuutta, pelkoa ja ahdistusta, niin se on vain väliaikaista. Huonot uutiset ja raflaavat otsikot tuskin jättävät meitä rauhaan vielä vähään aikaan, mutta kaikki tasaantuu aikanaan. Suuren inhimillisen kärsimyksen ja taloudellisten menetysten jälkeen alkavat myös paremmat ajat. Historian valossa juuri huonoina aikoina tehdään osakemarkkinoilla parhaat ostokset. Usko tai älä, mutta mahdollisuus tehdä parhaimmat tuotot on juuri taantuman aikana; et vain tule huomanneeksi sitä juuri silloin.

“Historian valossa juuri huonoina aikoina tehdään osakemarkkinoilla parhaat ostokset.”

Muista, että osakemarkkinat palkitsevat pitkäjänteistä ja kärsivällistä sijoittajaa, joka ei juokse lauman perässä. Kannattaa muistella tunnelmia finanssikriisin aikoihin vuonna 2008. Jälkiviisaana vuoden 2009 alkupuoli oli loistavaa aikaa ostaa halpoja osakkeita. Silloin kriisin keskellä ei kuitenkaan ollut helppo olla ostaja. Peruutuspeiliin katsomalla on vaivatonta nähdä valtavat tuotto-odotukset. Vuoden 2009 alkupuolella vielä lähes kaikki uutiset olivat pessimistisiä. Sijoittajalle välittyi voimakas viesti: ”älä osta, vaan myy vielä kun voit.” Useat ”viisaat” asiantuntijat neuvoivat silloin odottamaan, kunnes pöly on laskeutunut ja markkinatilanne selkiintynyt ennen ostojen aloittamista. Voit olla kuitenkin varma, että epävarmuuden poistuttua osakkeiden alennusmyyntikin on ohi!

Sijoittajana menestyäksemme meidän pitää hallita mahdollisimman hyvin tunteitamme – ahneutta ja pelkoa – pysyäksemme rationaalisina. Myös silloinkin, kun maailma ympärillämme ei vaikuta pyörivän kovin järjellisesti. On mielenkiintoista seurata miten tunteet vaikuttavat sijoittajien aikahorisonttiin. Nousumarkkinoiden aikana odotamme tulosten ja tuottojen kasvavan vähintään 5–10 vuoden aikajänteellä – joskus jopa loputtomiin. Laskumarkkinoilla sen sijaan sijoittajien aikajänne lyhenee helposti ensin kuukausiin ja paniikin ollessa pahimmillaan viikkoihin. Järkeväähän olisi ajatella suurin piirtein toisin päin.

Yleisesti mitä rauhallisempina ja järkevämpinä pysymme, sitä parempia päätöksiä teemme. Pitkän tähtäimen suunnitelman ja siihen liittyvien sijoitusprosessien noudattaminen on avain tuloksiin. Meillä olisi hyvä olla olemassa seurantalista yrityksistä, joita haluaisimme omistaa oikealla hinnalla – näissä tilanteissahan se voi tulla nopeastikin mahdolliseksi. Aivan normaalisti analysoimme yrityksiä, jotka täyttävät sijoituskriteerimme. Arvioimme yrityksen todellisen arvon, sen riskiprofiilin ja millaisen turvamarginaalin vaadimme ostaaksemme. Kun seurantalistamme yrityksen hinta putoaa hyväksytylle tasolle, alamme ostaa.

Tällaisessa epävarmassa markkinatilanteessa on viisasta aloittaa ostaminen pienemmissä erissä. Sen sijaan että hankkisi kerralla koko potin, on parempi ostaa ajallisesti hajauttaen useampia pienempiä eriä. Koronaviruksen kokonaisvaikutukseen liittyvä epävarmuus johtaa suurempaan volatiliteettiin pörsseissä ja voi antaa meille näin vielä tulevaisuudessa nykyistäkin edullisempia hintoja. Kukaan kun ei tiedä etukäteen varmasti, koska markkinoiden pohjat saavutetaan.

Taloudessa ja vapailla markkinoilla käy aina niin, että jotkut yritykset eivät selviä taantumasta, mutta toiset tulevat siitä ulos entistä vahvempina. Yritykset, joilla on heikko tase ilman kilpailuetua toimialallaan ja paljon velkaa kärsivät helpommin. Sen sijaan yrityksillä, joilla on hyvät varallisuuspuskurit taseessaan, pysyvä kilpailuetu ja mahdollinen velka hallinnassa pitäisi olla hyvät lähtökohdat selviytyä myrskyisten aikojen läpi.

Sijoittajien epävarmuus ja eriävät mielipiteet tilanteesta luovat monesti parhaat ostotilaisuudet. Nytkin jotkut näkevät tämän ostomahdollisuutena, toisten mielestä on viimeinen hetki myydä ja monet haluavat vain odottaa. Näiden tulkintaerojen takia osakkeiden väärinhinnoittelun mahdollisuus lisääntyy. On varma, että lyhyellä aikavälillä saamme kuulla tulosvaroituksista ja tulosennusteiden korjaamisista. Näiden tapahtumien aiheuttama pelko ja epävarmuus ruokkivat helposti itse itseään. On vaikeaa olla ajautumatta paniikkiin, kun kauppojen hyllyjä hamstrataan tyhjiksi, ihmisten vapaa liikkuvuus on rajoitettua ja uutiset kuulostavat päivä päivältä pahemmilta.

Eteenpäin suunnistavan sijoittajan on hyväksyttävä markkinoiden epätäydellisyys, oltava valmis sijoittamaan pitkällä tähtäimellä ja muistettava, että todellinen riski ei ole markkinoiden heilunta, vaan pääoman pysyvä menetys. Nyt on oltava rationaalinen ja rohkea – sekä valmis hyödyntämään ehkä tämän vuosikymmenen parhainta osakkeiden ostotilaisuutta.

Elämäähän voidaan todella ymmärtää vain taaksepäin katsoen, mutta meidän kaikkien täytyy kuitenkin elää sitä eteenpäin tuntemattomaan tulevaisuuteen!

Mikään yllä esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälineitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Sijoittajan tulee myös ymmärtää, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit