Siirry pääsisältöön

Nyt kuplii Helsingissäkin

Oi nollakorkojen autuutta! Kurssit nousevat ja sijoittajat rikastuvat. Vai olisiko sopiva analogia sellainen, että keskuspankit pakottavat aseella uhaten sijoittajat kasinolle pelaamaan?

 

Volatiliteettia luvassa

Nollakorot eivät tuo minkäänlaista pääomaturvaa osakesalkuille. Päin vastoin — nollakorkoympäristössä kurssinousut ovat tavanomaista rajumpia, mikä altistaa markkinat myös kurssiromahduksille.

Vuonna 2011 kurssit laskivat Helsingissä hetkessä 30 %, vaikka korot olivat nollassa. Kun sijoittajat panikoivat ja päättävät, että osakemarkkinat ovat vaaralliset, silloin käteinen on kuningas. Siinä tilanteessa on samantekevää, saako käteiselle mitään tuottoa. Kaikki haluavat laskea osakepainoaan samaan aikaan.

 

Laumasielut

Sijoittajat tömisyttävät tannerta laumana ja muuttavat useammankin kerran vuodessa mieltään siitä, minkä tekijöiden perusteella osakkeet pitäisi arvostaa. Tämä edesauttaa rajuja kurssinousuja ja -laskuja.

Jos katsotaan tätä viimeisten viiden vuoden nollakorkoperiodia, huomataan että:

– joskus sijoittajat ovat huolissaan vaisuista tulosnäkymistä, mutta toisinaan niillä ei näytä olevan mitään väliä

– toisinaan makrotalouden oletettua huonommat luvut pelästyttävät — toisinaan taas iloitaan siitä, että makrotalouspettymykset turvaavat nollakorkolinjan jatkumista

– ajoittain geopoliittiset uhat painavat kursseja reilustikin, mutta ajoittain eivät lainkaan, vaikka uhat eivät olisi olennaisesti muuttuneet

– vaikka korkoympäristö pysyy ennallaan, yhdellä kertaa (syksy 2011) 6 % osinkotuotto ei tahdo kelvata sijoittajille, kun taas toisessa tilanteessa (kevät 2015) kuolataan 3 % tai 4 % osinkotuottoa

Nollakorkoympäristöstä tekee vaarallisen se, että osakkeiden tuotto-odotuksia ei voida vertailla korkoihin normaalilla tavalla. Jos tulevia kassavirtoja diskontataan ja diskonttauskorko lähestyy nollaa, osakkeille voidaan perustella melkein mikä arvostus tahansa. Samaten historiallisessa vertailussa vaatimaton osinkotuotto näyttääkin nollakorkoympäristössä hyvältä.

Pörssiyhtiöiden käyvät arvot eivät kuitenkaan pitkällä aikavälillä voi nousta nopeammin kuin mikä on kansantalouksien kasvutrendi. Tämä tosiasia ei muutu miksikään siitä, että keskuspankit ovat painaneet korot nollaan.

 

Kalliilta vaikuttavia yhtiöitä Helsingissä

Vielä viime lokakuussa Helsingin pörssissä oli useita kohtuullisesti arvostettuja yhtiöitä. Lokakuun pohjien jälkeen OMXH Cap -indeksi on noussut 28 %. Nykyisellä kurssitasolla en enää löydä kevään osinkorahoille kotia suomalaisten pörssiyhtiöiden osakkeista.

Alla on poimintoja mielestäni oudon korkealle arvostetuista yhtiöistä. Kommentit ovat tervetulleita. Onko minulta jäänyt jotain olennaista huomaamatta?

 

Neste Oil: Kurssilla 23,47 markkina-arvo on 6064 Me. Korollinen nettovelka on 1621 Me. P/e-luku on 14,8. Osinkotuotto on 2,7 %. Tulos ei ole kasvussa tänä vuonna.

Neste on vaihtelevien markkinaolosuhteiden — ja “bio” / (sademetsientuhoamis)panostustensa myötä myös poliitikkojen — armoilla. Sillä ei ole näyttöä pitkäaikaisesta vakaasta tuloksenteko- ja osingonmaksukyvystä. Viimeisten viiden vuoden keskiarvotuloksella laskettu p/e on 22,7.

 

Stora Enso: Kurssilla 8,70 markkina-arvo on 6924 Me. Korollinen nettovelka on 3448 Me. P/e-luku on 22,0. Viimeisten viiden vuoden keskiarvotuloksella laskettu p/e on hieman alempi, eli 17,3. Osinkotuotto on 3,4 %.

Toimiala on vaikea, vaikka kasvua yritetään hakea. Liikevaihto kasvaa vain miljardi-investoinneilla. Tase ei ole erityisen vahva. Arvostus näyttää kovalta.

 

UPM Kymmene: Kurssilla 16,91 markkina-arvo on 9095 Me. Korollinen nettovelka on 2401 Me. P/e-luku on 14,6. Viimeisten viiden vuoden keskiarvotuloksella laskettu p/e on 18,0. Osinkotuotto on 4,1 %.

Tunnusluvut ovat paremmat kuin StoraEnsolla. Mutta miksi ihmeessä sijoittajat kokivat kaksi vuotta sitten, että UPM:lle oikea kurssi oli 8 euroa ja nyt se onkin 17 euroa? Miksi samalta pääomavaltaiselta perusteollisuusyritykseltä vaadittiin kaksi vuotta sitten samassa korkoympäristössä 8 % osinkotuottoa, mutta nyt 4 % riittääkin? Dollarin vahvistuminen ei UPM:n tulosnäkymiä mullista.

 

Huhtamäki: Kurssilla 26,54 markkina-arvo on 2882 Me. Korollinen nettovelka on 295 Me. P/e-luku on 20,8. Viimeisten viiden vuoden keskiarvotuloksella laskettu p/e on 24,9. Osinkotuotto on 2,2 %.

Tase on kunnossa, mutta Huhtamäki on sama bulkkifirma kuin aikaisemminkin. Arvostuskertoimet ovat laadukkaan kasvuyhtiön kertoimia, mutta Huhtamäellä on yhtä surkea hinnoitteluvoima kuin ennenkin. Sijoittajat ovat innostuneet dollarista ja öljyn hinnanlaskusta aivan liikaa.

 

Konecranes: Kurssilla 31,27 markkina-arvo on 1961 Me. Korollinen nettovelka on 150 Me. P/e-luku on 23,4. Osinkotuotto on 3,4 %. Tulos kasvanee tänä vuonna.

Konecranes on laadukas yhtiö, mutta miksi sijoittajat päättivät yhtäkkiä, että sopiva p/e-luku onkin 23 eikä 15?

 

Valmet: Kurssilla 11,59 markkina-arvo on 1752 Me. Korollinen nettovelka on -152 Me. P/e-luku on 31,5. Viimeisten viiden vuoden keskiarvotuloksella laskettu p/e on 28,5. Osinkotuotto on 2,1 %.

Tase on vahva, mutta Valmet ei ole kasvuyhtiö. Kuka selittää minulle nykyiset arvostuskertoimet?

 

Amer Sports: Kurssilla 19,54 markkina-arvo on 2299 Me. Korollinen nettovelka on 419 Me. P/e-luku on 23,7. Viimeisten viiden vuoden keskiarvotuloksella laskettu p/e on 28,2. Osinkotuotto on 2,3 %.

Amer Sportsin kasvunäkymät eivät millään tavalla vastaa nykyisiä arvostuskertoimia.

 

Kesko: Kurssilla 34,61 markkina-arvo on 3411 Me. Korollinen nettovelka on -99 Me. P/e-luku on 21,1. Osinkotuotto on 4,3 %.

P/e-luku 21 on kova Keskon kaltaiselle Suomen kituvan talouden kanssa naimisissa olevalle yhtiölle. En sijoittaisi pelkän vahvan taseen ja kelvollisen osinkotuoton houkuttelemina.

 

Elisa: Kurssilla 24,04 markkina-arvo on 4016 Me. Korollinen nettovelka on 1030 Me. P/e-luku on 17,0. Osinkotuotto on 5,5 %.

Elisankin kohdalla sijoittajat ovat parin viime vuoden aikana muuttaneet kovasti näkemystään siitä, paljonko osinkotuottoa pitää vaatia yhtiöstä, jossa ei ole muuta houkuttelevaa kuin nykyinen osingonmaksukyky.

 

Nokia: Kurssilla 7,12 markkina-arvo 26 089 Me. Korollinen nettovelka 5024 Me. P/e-luku 23,7.

Viime vuosi oli verkkobisnekselle hyvä. Nokia ei ole kasvuyhtiö, eikä verkkoala ole keskivertovuonna kovin hehkeä toimiala. Niinpä nykyinen p/e-arvostus on Nokialle korkea. En ole myöskään vakuuttunut siitä, että kassa käytetään omistajien kannalta optimaalisella tavalla.

 

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
11 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
28.02.2015 17:59

Neste – ‘Sillä ei ole näyttöä pitkäaikaisesta vakaasta tuloksenteko- ja osingonmaksukyvystä.’

Ei tosiaan, taisi 70-luvulla tuottanut ensimmäisen ja viimeisen kerran tappiota. Ja perusbines on aika hyvin ennakoitavissa, jos viitsii tutustua…

Nimetön
Nimetön
26.02.2015 18:27

Hinnat ovat lähteneet käsistä joten olen myynyt kotimaisia yhtiöitä. Esim.laadukkaana pitämäni fiskarsin arvostukset 22.17P/E eivät kerro kuin että yhtiöltä joka ei ole kasvu yritys odotettaan yli 15% kasvua joka on tälle yhtiölle täysin mahdoton, mutta näyttää siltä ettei rahastot tunnu välittävän tämän hetkisestä hinnasta. Tai välittävät mutta kun niiden on pakko ostaa kun ihmiset työntävä tuottamatonta rahaa pankista niihin joka taas synnyttää uutta kuplaa. Esim. Nokian renkaita tankkasin joulukuuna suhteelisen hyvään 20€ hintaan. (Se olikin ainoa löytöni nousevasta suomen pörssistä, mutta uskon että tästäkin voidaan tulla alaspäin seuraavan huonon tuloksen siivittämänä mutta koska olen huono ennustamaan en rupea ennustamaan vaan… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
26.02.2015 13:51

Totta, eipä näillä hinnoilla paljoa kannata ostaa.

Nimetön
Nimetön
25.02.2015 21:04

Hieno kirjoitus. Monet sijoittajat eivät tunnu ymmärtävän kuinka paljon riskiä sijoitukseen liittyy, kun arvostukset pohjautuvat tulevaan kasvuun, joka ilmenee siis korkeina arvostuksina. Otetaan esimerkki: Yhtiö A:lla menee kehnosti Arvostetaan ilman kasvuodotuksia. Kasvua odotetaan korkeintaan inflaation verran. Yhtiö B:llä menee erittäin hyvin. Arvostetaan kasvuyhtiöksi Kasvua odotettavissa reippaasti markkinoita enemmän Kerron mitä näille yrityksille keskimäärin tapahtuu (empiirisesti tutkittu): Yhtiö A:n tulos kasvaa enemmän kuin odotetaan Yhtiö B:n tulos kasvaa vähemmän kuin odotetaan. Miksi? Tämä johtuu siitä, että yrityksillä ja niiden tuloksilla kuten monilla muilla asioilla, on tilastollisesti tapana palata kohti keskiarvoa (Mean reversion). Tämä tarkoittaa, että A:n huono putki katkeaa ja yhtiö… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
25.02.2015 19:37

Valmetista:
Valmetilla on ollut paljon tilauksia, ilmeisesti hyvä maine jne. Voisiko Valmetin tasoa sellittää osaltaan se, että saa samalla huoltosopimukset laitteisiinsa? Näin tuloja tulee myös sitä kautta.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
26.02.2015 00:41

Valmetin pitäisi nostaa tuloksensa aivan uudelle tasolle, jotta nykykurssi olisi oikeutettu. Miten onnistunee?

Nimetön
Nimetön
25.02.2015 19:03

Oikein hyvä, että näitä varoituksiakin tulee.
Olen hirvitellyt jatkuvasti nousevia osakehintoja, kun niin lähellä mielessä ovat vielä viime syksyn ankeat lamahinnat. Ne opettivat olemaan varovainen ja toimimaan niin, että aina on käteistä aika paljon, jotta tilaisuuden tullen voi tehdä järkevän tuntuisia ostoksia.

Nimetön
Nimetön
25.02.2015 17:36

Nokia ensimmäiseksi. Päästiin irti vaikeasta matkapuhelinten valmistuksesta. Networks jatkaa kasvu-uralla ja Heressä + Technologiessä riittää potentiaalia. Nokia ei kokonaisuudessaan ole kasvuyhtiö, mutta yksi sen kolmesta toimialasta voi kasvaa paljon ja toisessa on pienet riskit, mutta tasainen tuottomahdollisuus. Perusteluita 20-25 P/E-luvulle voi siis löytää helposti, eri asia on että onko se tällä hetkellä hyvä sijoitus. UPM:llä on kulukuuri tehonnut hyvin ja se jatkuu vielä, lisäksi biohankkeet yms. Kyllä perusteluita nykyiselle kurssille löytyy. Itseasiassa en jaksa oikein enempää kommentoida. Tuntuu että sinua vituttaa se että osakkeet ovat aika korkeissa hinnoissa, eli pikavoiton mahdollisuus on pieni. Haluaisit ostaa halvalla (niinkuin kaikki muutkin) ja… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
26.02.2015 00:39

Nokian liikevaihdosta tuli viime vuonna 88 % verkkoliiketoiminnasta. Toimiala on ollut enimmäkseen hankala ja kovasti kilpailtu. Mikä on muuttunut?

Amer ja Huhtamäki tosiaan nostanevat osinkoaan ensi vuonna. Mutta kuinka monta vuotta pitää odottaa sitä, että nykykurssiin tehdylle sijoitukselle saa esim. 4 % osinkotuoton?

Nimetön
Nimetön
25.02.2015 16:48

Oliko kirjoittajalla Orionia ja Sampoa salkussa, kun näitä ei mainittu?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
26.02.2015 00:28

Totta — Orion ja Sampo ovat myös korkealle arvostettuja.