Monissa kehittyvissä maissa on valtava nuorisotyöttömyys myös korkeasti koulutettujen keskuudessa. Vaikka ideoita ja halua tehdä olisi, ei monikaan asia nollabudjetilla etene, minkä vuoksi tarvitaan ulkopuolista rahoitusta. On hienoa kuulla näistä asioita paikallisen suusta ja näkökulmasta, onnistumisista ja haasteista – eikä niin, että joku länsimaalainen kertoo Afrikasta.
Maailmassa on paikkoja, jossa ei ole toimivaa pörssiä tai sijoittamisen esteenä on heikot internet-yhteydet. Tavallisten yksityissijoittajien voi olla vaikeaa päästä pörssikaupankäyntiin mukaan, eikä ole olemassa mitään rahastoja, joihin olisi helppo sijoittaa.
Matkustamisessa minua on aina kiehtonut tutustua uusiin ja todella eri taustoista oleviin ihmisiin. Tällöin omat näkemykset ja maailmankuva tulevat väkisinkin kyseenalaistetuiksi ja saa valtavasti inspiraatiota ja uusia ideoita. Siksi olikin ilo olla mukana, kun nuoria sijoittajia monelta mantereelta kokoontui Pariisissa yhteen emojärjestönsä vuosikokouksen yhteydessä järjestettyyn World Federation of Young Investorsin vuosikokouksen.
Sijoittajat rakentavat yhteiskuntaa
Tiesitkö, että yksityissijoittajilla on ollut merkittävä rooli esim. Suezin kanavan rahoituksessa? En minä ennen tätä reissua ainakaan. Yksityissijoittajien rooli merkittävien projektien läpiviennissä on myös nykypäivää. Startupit, enkelisijoittajat ja yksityishenkilöiden sijoittaminen eivät ole vain länsimaistuneen yhteiskunnan juttu. Kun yhteiskunnan perusinfrastruktuuria ollaan vasta luomassa, sijoittamisen asema yhteiskunnan rakentamisessa ja yritystoiminnan tukijalkana myös korostuu.
Mielenkiintoisinta antia oli esittely EIC Corporationista, järjestöstä, joka tukee kestävää rahoitusta Afrikassa ja Aasiassa. Maatalous sekä finanssi- ja teknologia-ala on ollut avainkohderyhmänä, ja tähän saakka on paitsi kerätty rahoitusta paikallisille yrityksille, myös järjestetty koulutusta ja laadittu mm. vastuullisen sijoittamisen periaatteet.
Nuorten talousosaaminen on keino ehkäistä syrjäytymistä – ja sijoittajajärjestöt monille mielekäs harrastus
Miten saada nuoria kiinnostumaan taloudellisesta hyvinvoinnista ja sijoittamisesta? Tämä tuntuu olevan kestokysymys niin Suomessa kuin maailmallakin. Ruotsissa Nuoria Osakesäästäjiä vastaavaa toimintaa on suunnattu nuorille jo 70-luvun loppupuolella ja oma järjestö Unga Aktiespararna on perustettu 90-luvun alussa. Unga Aktiespararneilla on useampia palkattuja työntekijöitä, podcast, leirejä, koulutusohjelmia ja paljon muuta.
Nuoret Osakesäästäjät on perustettu Osakesäästäjien Keskusliittoon kuuluvana omana verkostonaan vuonna 2017, joten ei voi kuin todeta, että parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Ilman kumppaneilta saatua taloudellista tukea ja yhteistyökanavia sekä kaikkien vapaaehtoisten aktiivien yhteisen asian hyväksi tekemiä tunteja, ei tätäkään olisi. Valtava kiitos kaikille niille, jotka tavalla tai toisella ovat toiminnassamme mukana.
Pariisissakin nousi keskustelunaiheeksi nuorten kovat paineet opintojen suorittamisessa ja talousosaamisen polarisoituminen. Nuorten sijoittajajärjestöjen tarkoitus ei ole olla mikään kauppisopiskelijoiden ylimääräinen harrastuskerho, vaan pikemminkin ruohonjuuritason nuorisotyötä, jonka tarkoituksena on myös syrjäytymisen ehkäiseminen. Siksi on tärkeää tavoittaa myös ne, joille ei missään muualla näistä asioista puhuta, joilla ei ole edellytyksiä ottaa itse selvää ja joille on epäselvää, miksi talousasioista huolehtiminen on ylipäätään tarpeen. Näin voidaan estää ylivelkaantumista – siksi tähän tullaankin panostamaan toiminnassamme entistä enemmän.
Nuorten sijoittajajärjestöjen tarkoitus ei ole olla mikään kauppisopiskelijoiden ylimääräinen harrastuskerho, vaan pikemminkin ruohonjuuritason nuorisotyötä, jonka tarkoituksena on myös syrjäytymisen ehkäiseminen.
Monissa maissa paineet saada huippuarvosanoja ja pysyä opintojen tahdissa on niin kova, ettei aikaa ja energiaa esimerkiksi järjestöaktiivisuudelle ole. Myös Suomessa opiskelutahtia halutaan joidenkin päättäjien taholta kiristää. Siksi en yhtään ihmettele, että monilta jäävät paitsi järjestötoiminnan tuomat elämykset, onnistumiset ja ystävät, myös moni elämässä tärkeä taito ja kokemus saamatta – alkaen projektinhallinnasta, diplomatiasta ja esiintymisestä.
Nuorten Osakesäästäjien ensimmäinen toimintavuosi on saatu päätökseen ja katse on vankasti tulevaisuudessa. Haluatko mukaan Nuorten Osakesäästäjien toimintaan joko yhteistyökumppanina tai jäsenenä? Oleppa kuulolla: nuoret@osakeliitto.fi
Katja Flittner
Nuoret Osakesäästäjät
Liikuntaa ja matkailua rakastava finanssijuristi
Kiinnostus saataisiin ylös jos poliitikot tukisivat sijoittamista. Yhteiskunta kuitenkin kriminalisoi ja halveksii yksityistä pääomaa, koska siihen leimataan vain rikkaat ihmiset.