Siirry pääsisältöön

Nuori: omistusasunnosta vetoapua vapauteen

Kulutusluotto on pahasta. Nykyhetken hampurilaisateriat, bailauskulut ja matkat, saattavat synnyttää elinikäisen jarruvarjon talouteesi. Einsteinin sanoin, “Korkoa korolle ilmiö on maailman kahdeksas ihme. Joka sitä ymmärtää, tienaa sen; joka ei ymmärrä, maksaa sitä”.

No, minä en ymmärtänyt ja näin oma taloudellinen riippumattomuuteni joutui maksamaan siitä kovan hinnan. Kysymys ei ole siitä, että pitäisi ryhtyä kitupiikiksi, vaan siitä, että sentti venyy yllättävän pitkälle terveen talouskurin avulla.

Asumiskulut ovat yleensä taloutemme suurin yksittäinen meno. Kanavoimalla ne mahdollisimman pian toisin, saat vetoapua taloudelliseen vapautumiseesi. Tuottava velka on hyvä renki.

Omaisuudet asunnoissa

EKP:n eilen julkaisemasta raportista käy ilmi, että vaikka omistusasunnon osuus asumisesta vaihtelee euromaiden kesken, se on kaikkialla merkittävin varallisuuslaji. Suurin osa kotitalouksien omaisuudesta on asunnoissa. Omistusasunto on toisin sanoen yleisin tapa vaurastua euro-alueella.

Köyhä Suomi

Suomi on vertailussa köyhä maa. Keskimääräinen kotitalouksien varallisuus on 128 tuhatta euroa, kun se EU-maiden kesken on 180 tuhatta euroa. Vain Kreikassa, Portugalissa, Sloveniassa ja Slovakiassa kotitaloudet ovat köyhempiä kuin Suomessa.

Suomalaiset säästävät asuntoihin

Tästä huolimatta Suomessa 69,2 prosenttia kotitalouksista omistaa pääasiallisen kotinsa (pienemmällä tai suuremmalla velkavivulla, mutta kuitenkin). Vastaava luku EU:ssa on 60,1 prosenttia, vaihdellen Saksan 44,2 prosentista Slovakian 89,9 prosenttiin. Merkillepantavaa on, että Suomen köyhimmästä viidenneksestä jopa 22,5 prosenttia omistaa asuntonsa, kun vastaava luku EU-maissa on vain 4,8 prosenttia.

Suomalaiset uurastavat siis varallisuutensa eteen jo varhaisessa vaiheessa, asuntosäästämisen muodossa.

Perintövero

Kotitalouksien varallisuus kertyy sukupolven aikana ensisijaisesti omistusasunnon kautta. Perintövero tuhoaa tätä aikaansaatua arvoa ja seuraava, muutaman lapsen sukupolvi, joutuu käytännössä aloittamaan asuntosäästämisen alusta.

Asu sijoituksessasi

Asunto on tietenkin suosittu säästökohde siksi, että jossain on asuttava. Jos asut vuokralla, itselle ei jää mitään käteen. Asumiskustannusten yleinen nousu vaikuttaa siten vuokralla asuvan tulevaan talouteen negatiivisemmin kuin omistusasunnossa asuvan talouteen.

Varsinkin nykyisestä alhaisesta korkotasosta johtuen omistusasunnon ja vuokralla asumisen kuukausittaiset kulut kallistuvat omistusasunnon eduksi. Nyt on halvempaa asua omistusasunnossa. Tämän lisäksi on täysin mahdollista, kasvukeskuksissa jopa todennäköistä, että omistusasuntosi arvo nousee.

Asunnon tuotto-odotus

Asuntosijoituksen tuotto-odotus voi lisäksi olla täysin verrattavissa osakemarkkinoiden tuottoon. Mihinkään muuhun sijoituskohteeseen kun ei saa yhtä paljon lainaa kuin asunnon ostoon. Mikäli asuntosi arvo nousee 5 prosentin vuosivauhtia ja sinulla on velkaa 2/3 asunnon arvosta, asuntosijoituksesi tuottaa nykyisellä korkotasolla osakemarkkinoiden tavoin, eli noin 9 prosenttia vuodessa. Lisäksi voit asua sijoituksessasi edullisesti, yhtiövastiketta vastaan.

Ja jos työkalut pysyvät käsissäsi, eikä niiden aiheuttama jälki sinun kohtelussasi ole pahimmasta päästä, voit konkreettisella tavalla remontoida itsellesi arvonnousua.

Apua vanhemmilta?

Mikäli vanhemmilla on siihen mahdollisuus, nuoria olisi hyvä auttaa ensimmäiseen omistusasuntoon, esimerkiksi asuntolainaa takaamalla. Näin säästäminen alkaa mahdollisimman pian, talouskuri iskostuu luonnollisella tavalla ja nuori saa vetoapua vaurastumiseen. Kyse ei ole niinkään siitä, että pitäisi rikastua, vaan siitä, ettei tarvitsisi elää velkaveitsi kurkulla läpi koko elämänsä.

Ajoissa aloitettu säästäminen on ylivoimaisesti tärkein oman talouden tulevaisuuteen vaikuttava tekijä (katso: 35 vuoden säästöt 10 vuodessa).

Muista riskit

Muista kuitenkin, että korot ovat nyt historiallisen matalat. Vertailun vuoksi korot 80–90-luvun taitteessa olivat yli 15 prosenttia, Helsingin keskustan asuntojen hinnat tippuivat keskimäärin 50 prosenttia (juppiasunnot sitäkin enemmän) ja pörssi 70 prosenttia. Voit toki myydä asuntosi korkojen noustessa, mutta muutkin voivat silloin olla samalla asialla, jolloin voi olla, että et saa rahojasi takaisin.

Joten…

Osta viihtyisä remontoitava asunto, joka on pienempi kuin mihin sinulla olisi varaa. Remontoi siitä mieleisesi. Lähde siitä, ettet koskaan myy asuntoasi. Sen voi myöhemmin laittaa vuokralle, jolloin saat vielä enemmän vetoapua talouteesi. Voit myös vuokrata asuntosi ulkomailla asumisen ajaksi. Varaudu myös ainakin 7 prosentin korkotasoon, jotta voit nukkua yösi levollisin mielin.

Jos rahaa on, sitä menee. Omistusasunnolla varmistat määrätietoisen säästämisen.

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Dollar Photo Club

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
34 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
09.04.2017 19:48

“Joten…

Osta viihtyisä remontoitava asunto, joka on pienempi kuin mihin sinulla olisi varaa. Remontoi siitä mieleisesi. Lähde siitä, ettet koskaan myy asuntoasi. Sen voi myöhemmin laittaa vuokralle, jolloin saat vielä enemmän vetoapua talouteesi. Voit myös vuokrata asuntosi ulkomailla asumisen ajaksi. Varaudu myös ainakin 7 prosentin korkotasoon, jotta voit nukkua yösi levollisin mielin.”

Mistäs Paasi meinasit tuommoisen asunnon ostaa? Monet tuommoista remonttia kaipaavat asunnot ovat purkukuntoisia 20 vuoden päästä. Sillä oletuksella siis, että saat sen edes halvemmalla kun remontoit itse.

Nimetön
Nimetön
29.08.2014 11:18

Huomatkaa kuitenkin että korot eivät heilahtele osakekurssien tavoin. Korkotasoista puhuttaessa kuvaavaa onkin, että vallitseva korkotaso usein säilyy pitkään. Muutokset tulevat lyhyehkössä ajassa, jonka jälkeen uusi taso taas säilyy aikansa.

Katso suomen pankin kuvaaja euribor koron kehityksestä: http://bit.ly/VUEf6q

Tai Yhdysvaltalaisten reaalikorkojen kehitys (varsinkin periodilta 1930-1980): http://bit.ly/1tJjnwi

Nimetön
Nimetön
25.08.2014 06:50

Muutan pois Suomesta osittain juuri siksi, että täällä ollaan hurahdettu sosialismiin, joka estää tehokkaasti kansalaisten vaurastumista.

Yksinkertainen päätelmäni on, että kannattaa asua siellä, missä kotitaloudet ovat tyypillisesti vauraita. Silloin itsellänikin on parempi mahdollisuus vaurastua, eikö vain?

Jaloillaan ja rahoillaan äänestäminen on parasta äänestämistä. Viedään rahat pois Suomesta, niin josko se meno kohta alkaisi muuttumaan täälläkin järkevämmäksi.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
25.08.2014 11:22

Tuskin. Sosialistien logiikka näyttäisi aina olleen se, että kunhan kaikille annetaan kaikkea, kaikilla on hyvin.

Ainoa ongelma tuossa vauraiden kotitalouksien maissa tai kaupungeissa on se, että asuminen siellä on usein todella kallista (esim Sveitsi, Lontoo, NYC). Toisaalta palkat ovat vastaavalla tavalla yleensä korkeammat.

Nimetön
Nimetön
21.08.2014 22:18

Mielenkiintoinen artikkeli ja asia, josta nykyään kovasti puhutaan joka suunnalla, meillä ja maailmalla. Alla muutamia pointteja, jotka keskustelusta mielestäni usein jäävät uupumaan tai ymmärretään väärin. Ensinnäkin, vuokralla asumisessa ja oman asunnon omistamisessa on kumpaisessakin sekä positiivisia että negatiivisia aineettomia “ominaisuuksia”. Muutamia mainitakseni, vuokralla asuessa sinun ei tarvitse kenties huolehtia niin monesta asiasta kuin omistusasujana, esimerkkinä asioiden rikkoutuminen (tahattomasti). Etenkin vähemmän likvidien asuntojen kohdalla vuokralainen myös välttyy potentiaaliselta stressiltä sen suhteen jos asunto pitäisi saada myytyä, mutta tilanne markkinoilla on huono. Vuokralaisena olet ainakin aavistuksen vapaampi liikkumaan minne haluat. Omistusasujana taas voit saada enemmän nautintoa täydestä vapaudesta muokata asuntoa, ja jollekin… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
21.08.2014 23:33

Minusta tuo ylen laskuri oli aika hyvä: http://bit.ly/1yYMpaW

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
22.08.2014 06:54

En tiedä sanoisinko Ylen laskuria välttämättä kovin hyväksi. Toki se kertoo selkeästi, kuinka kulupuoli yhtälöstä toimii huomioiden korot, vastikkeet ja vuokrat, jättäen siis huomiotta esim. korjauskulut, jotka varsinki pitkällä aikavälillä ovat huomattava erä. On ymmärrettävää, ettei esimerkiksi erilaisia korjauskustannuksia ole yritetty laskea yhtälöön mukaan, mutta voisi näistä aina edes mainita. Mitä Ylen laskuri eikä kirjoitus huomioi on se tuotto/sijoituspuoli. Kuten varmasti ymmärrät, varsinkin jos puhutaan 20-30 vuodesta niin sijoituksen tuoton merkitys tulee todella suureksi. On siis mielestäni harhaanjohtavaa katsoa kuluja ja todeta, ettei vuokralla asuminen pidemmällä aikavälillä ole ikinä taloudellisesti järkevää. Voi asia näin useassa tapauksessa tietenkin olla, mutta toivoisi… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
22.08.2014 07:33

No joo, mutta aika korkeat nuo korjauskulut saavat olla, lähes asunnon hankinnan kokoiset, ennenkuin (noin hehtaarin tarkkuudella) vuokralla asumisesta tulee kannattavampaa, eikö vain?

Ja niin kuin itse sanoit, yhtälöstä puuttuu omistusasunnon mahdollinen arvonnousu.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
22.08.2014 07:57

En toki tarkoita asunnon korjauskuluilla sitä, että ne olisivat missään nimeessä asunnon hankinnan kokoiset. Koska korjauskulut ovat omistusasujan kuluja, niin ne on tottakai lisättävä kulupuolelle, jossa omistusasujalla ennestään on korot sekä vastikkeet. Vuokra-asujalla on vuokra. Kysymys kulupuolella on siitä, onko vuokra >, < vai = korot + vastikkeet + korjauskulut.

Vielä kerran tulopuoli. Kyllä, sieltä puuttuu omistusasunnon arvonnousu. Mutta sieltä puuttuu myös yhtälailla vuokra-asujan saama tuotto esimerkiksi osakemarkkinoilta, kun hän sijoittaa käsirahan ja kuukausittaisen lainanlyhennyksen (jos vuokra on suurempi kuin omistusasujan kulupuoli niin erotuksella vähennettynä).

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
22.08.2014 10:41

Ihan hyvä pointti. Vuokraaja voi tosiaan saada tuottoa omistusasunnon ostossa tarvittaville käteisvaroille.

Nimetön
Nimetön
21.08.2014 22:05

“asuntolainaa takaamalla”, huh huh. Ihan hyvä, mutta joskus tämä oli ihan yleistä (siis ennen sitä suurta lamaa). Mutta sitten kun ei enää pystytty lyhentämään lainaa eikä muutenkaan hoitamaan sitä, niin maksut meni takaajalle, jolla myöskään ei ollut rahaa mutta oli se asunto/talo. Ei muuta kuin asunto/talo myyntiin pilkkahinnalla (koska oli lama), ja siihen se oma asunto/talo meni. Tämä on vain varoitus, eihän tätä enää tapahdu.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
22.08.2014 12:15

Jos tänään kokisimme 90-luvun alun asuntomarkkinoilla uudestaan, syntyisi varmasti taloudellisia kotitalousruumiita vähän siellä sun täällä. Siksi halusinkin “Muista riskit” osiossa laajentaa tämän hetkistä, ehkä vähän laimeata riskikäsitystä, 90-luvun pippurisemalla esimerkillä.

Nimetön
Nimetön
21.08.2014 21:45

No miksei sitten ostaisi samalla logiikalla autoa velalla ja alkaisi vuokraamaan autoa? Mikä siinä on tuotto-odotus? Kuplahintaisissa asunnoissa tuotto tulee Kelan luukulta ja sitä tuottoa tulee niin kauan kuin kaupungit ja valtiot saavat lainarahaa. Autoa vuokrattaessa Kela ei sitä maksa, joten siinä ero. Molemmat ovat rapistuvia kulutushyödykkeitä, joita voi ostaa velalla ja laittaa vuokralle. Se onko tämä oikea kultakaivos jää jokaisen sijoittajan harkittavaksi.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
21.08.2014 23:30

En ole kuullut autosta jonka arvo nousisi. Auto ei ole vältämätön.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
22.08.2014 11:17

Kerron sinulle nyt paikan, jossa autohen hinnat ovat kohonnet pilviin: Kuuba. Logiikka kuubalaisten autojen hintojen nousuun on täsmälleen sama kuin Suomen asuntojen: keinotekoinen tarjonnan rajoittaminen. Kuuban kauppasaarto esti autojen tuonnin ja siksi niiden arvo nousi. Suomessa rajoitetaan kaavoitusta, jotta kunnan, kaupungit ja valtiot saavat rahaa myymällä arvotonta maata korkeaan hintaan. Suomi on harvaan asuttua maata, jossa tontteja riittää. Kuitenkin keinotekoisella tarjonnan rajoituksilla asuntojen hinnoista puolet on veroa. Onko asunnon hinnassa oleva vero-osuus mielestäsi kestävällä pohjalla. Ostaisitko velalla tuota keinotekoista hintaa? Mitä jos Suomessa työttömyys nousee ja sisäistä devalvaatiota tehdään palkkoja alentamalla. Tällöin myöskin asuntojen verotusta tulee alentaa. Keinotekoiset hinnat laskeutuvat… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
21.08.2014 16:51

Muistan joskus kun aloin kiinnostumaan sijoittamisesta lukeneeni kirjasta Rich Dad Poor Dad, argumentteja asunnon omistamista vastaan. Olin jonkin aikaa samaa mieltä, mutta en loppujen lopuksi tajunnut ollenkaan hänen argumentointia. Siinä kustannukset nousivat asunnon kanssa (?), huonekalujen yms muodossa (?). Pari vuotta sitten, kun oli muutto edessä mietin, että vuokralle vai oma asunto. Tein laskelmia. Päädyin, että voin maksaa vuokraa 550-650€/kk tai voin maksaa vastiketta + lainan korkoja noin 150-200 e kuussa ja lyhentää lainaa 400€ kuukaudessa. Kassavirta vaikutus olisi lyhyellä aikajänteellä lähes sama, mutta vuoden lopussa minulla olisi omistamalla asuntovarallisuutta noin 4500 -5000 euroa enemmän (tama vielä melkoisella velkavivulla!). Vaikka… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
21.08.2014 17:11

Juuri näin. Molemmat vaihtoehdot on huomioitava kokonaisuudessaan, kannanottoja ja valintoja tehdessä.

Nimetön
Nimetön
21.08.2014 16:31

Ihan hyvä ja kannatettava toimintamalli kunhan ei satu omalle kohdalle täydellä hinnalla ostettu, viattomaksi kuntotarkastettu talo jonka joutuu myymään täysin remontoitavana myyjän kieltäydyttyä kaupanpurkamisesta tai korjauskustannuksiin osallistumisesta ennen kuin muutaman vuoden oikeudenkäyntien ja kalliksi käyneiden asiantuntijalausuntojen jälkeen. Tai juuri siitä jotenkuten selvittyäsi ostat osakehuoneiston joka yllättäen päättääkin uusia kaikki tontilla kulkevat kaukolämpö- ja käyttövesiputket. Tai kolmannessa tapauksessa hetki osakehuoneiston hankinnan ja muuttosi jäkeen taloyhtiö päättää uusia kaikki ikkunat. Tai jäljellä oleviin voimiisi ja varoihisi luottaen tulet hankkineesi perheellesi ikääntyvän talon jota huomaat rakentavasi uudelleen pala palalta vuosien mittaan. Kaiken tämän kokeneena en ole ihan varma mitä asumismuotoa lapsilleni tulen suosittelemaan… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
21.08.2014 16:57

Sinä jos kukaan osaat nevuoa heitä välttämään karikot, kun niin monella tapaa niihin olet osunut. Lectiones didici.

Nimetön
Nimetön
21.08.2014 16:03

Entä jos asuntojen hinnat laskevatkin? Mielestäni ei voi enää lähteä oletuksesta että asuntojen hintojen nousu on ikuista. Minä en asuntoihin nyt ainakaan sijoita.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
21.08.2014 16:21

Kuten tuossa “Muista riskit” osiossa painotin, näin voi toki käydä. Tarpeeksi pitkällä aikavälillä asunnon väliaikainen halpeneminen ei kuitenkaan ole ongelma.

Vastuullinen asuntosäästäminen on samanlaista kuin osakesäästäminen: pitkäjänteistä puuhaa.

Siksi asunnon hankinta on tehtävä huolella (konservatiivisesti omaan tulevaan velankatokykyyn nähden), jotta asuntoa ei tarvitse myydä.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
22.09.2014 00:04

“Kuten tuossa “Muista riskit” osiossa painotin, näin voi toki käydä. Tarpeeksi pitkällä aikavälillä asunnon väliaikainen halpeneminen ei kuitenkaan ole ongelma.” Mutta entä jos tapauksesta riippuen puhutaan kohteesta, jossa tällaista “väliaikaista halpenemista” ei ole tiedossa vaan se on pysyvää? Tällaisia voisi olettaa syntyvän yhä enemmän lähitulevaisuudessa. Viime aikoina on paljon puhuttu sekä taajamien kerrostalokohteista, joiden korjaus- ja remonttikustannukset ylittävät asuntojen arvon ja pohditaan, että kannattaisiko niitä enää edes korjata, ja että myös sellaiset kohteet, omakotitalot ja rivitalot, jotka sijaitsevat niin muuttotappioalueilla, ettei niitä millään saa kaupaksi edes kunnon tappiolla. Ja kyse on yleensä rakenteellisista muutoksista, joissa muuttotappioalueille ei ole nähtävissä arvonnousua… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
21.08.2014 15:54

Eikö olisi rehellisempää kuitenkin ajatella, että oma asunto on kulutustavara (kesto-sellainen) ja sen ostoa varten otettu asuntolaina on jättimäinen kulutusluotto?

Mielestäni on kyseenalaista ajatella omaa asuntoa sijoituksena, sillä sijoitusvarallisuuden ominaispiirre on, että se tuottaa koko ajan rahaa omistajansa taskuihin – ja mitä arvokkaampi sijoitus, sitä enemmän. Asunnon tapauksessa asetelma on päinvastainen: se vie koko ajan rahaa vastikkeiden, laskujen ym. muodossa ja vieläpä tyypillisesti sitä enemmän, mitä arvokkaammasta ja isommasta asunnosta on kysymys.

(Niin, Kiyosakin kirja on luettu, sen myönnän!)

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
21.08.2014 15:59

Eikö tappiota tuottava (osake-, korko-, raaka-aine-, johdannais-, yms-)sijoitus ole sijoitus?

Ei sen puoleen. Ei kutsuta asuntoa sijoitukseksi. Mutta kotitaloutesi kannalta asunnon omistaminen kannattaa.

Nimetön
Nimetön
21.08.2014 15:11

Tuossa 80-90luvun taitteen korkeissa koroissa kannattaa muistaa että ne olivat nimelliskorkoja, eli kun markan arvo tippui nopeasti niin markkamääräinen korko oli korkea. Jäljellejäävän velan arvo tippui myös nopeasti.
Toki siltikin huono tilanne velalliselle.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
21.08.2014 15:24

Eikö vain. Lisäksi tuosta puuttuu pankkien marginaalit.

Nimetön
Nimetön
21.08.2014 14:48

Millä mielessä oma asunto on sijoitus? Siitä ei tule kassavirtaa, vaan kuluja vastikkeiden muodossa. Arvonnoususta hyötyyvasta sitten kun asunnon myy, mutta missäs sitten asuu? Oma asunto ei ole sijoitus, korkeintaan tapa kerryttää varallisuuttaan.

Talousvalmentaja vielä, eikä tätä ymmärrä…

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
21.08.2014 14:50

Korkeamman vaihtoehtoiskustannuksen välttäminen + arvonnousu = sijoitus? Toki saat olla toista mieltä.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
24.08.2014 22:39

Nykyään kannattaa huomioida myös menneeseen aikaan verrattuna huomattavasti kasvanut riski, että perheen toinen tai jopa molemmat palkansaajat joutuvat työttömäksi 20v laina-aikana. Tämä tapahtuu tod.näk. Juuri silloin kun on lama ja joudut myymään asuntosi huonolla hinnalla, sossu kun ei tue omistusasumista. Voipi jäädä vain 100k€ velkaa ja tuulen huuhtoma pylly.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
25.08.2014 11:28

Ilman muuta. Avustin kerran tällaisen tapauksen uhria, kun pankki ensin oli kehottanut ottamaan miljoonan lainan, ja kun lama tuli, pankki myi kodin jalkojen alta, arvopaperisalkun pilkkahintaan ja ajoi henkilökohtaiseen konkurssiin. Näin on valitettavasti käynyt ja näin voi myös jatkossakin käydä.

Lähes kaikessa toiminassa on riskinsä. Kukin meistä on valittava ne riskit ja “tuotto-odotukset” mitkä haluaa kantaa.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
09.10.2014 22:25

Kylläpä melkoisen moni vääntää ja junkaa, miten asunnon omistaminen (velkarahalla) on huonompi vaihtoehto kuin vuokralla asuminen. Ihan varmasti on keskimäärin niin, että asumiskuluihin menee määrä x rahaa kuukaudessa, ja jos olet 20 vuotta maksanut tämän määrän omaa asuntoa, olet varakkaampi, kuin jos olet samalla summalla lihottanut asuntosijoittajan tiliä… Asuminen ei käytännössä ole vapaaehtoista – jossakin on kertakaikkiaan asuttava, ellei sitten veneen alla. Toki sillä tavalla tulee halvemmaksi ja tuotot mahdollisesti suuremmaksi, että sijoittaa veneen alla asuessaan säästyvät lainanmaksu/vuokrarahat paremmaksi katsomaansa sijoitusmuotoon. Eläkkeellä siitä kiittänee sitten, että maksoi omaa asuntoaan. On hyvä katsoa sinne asti, missä ei enää velkaa lyhennetä. Omaa… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
21.08.2014 14:56

No, millä tavalla kulta tai hopea on sijoitus? Nekin vain makaavat jossain, ja niistä syntyy säilytyskuluja, kunnes omistaja myy ne. Kuitenkaan harva väittää, että kulta ei olisi sijoitus…

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
21.08.2014 15:03

Mielestäni on hyödyllistä ajatella niin että oman asunnon omistaminen on sijoitus, siinä asuminen kulu. Kulun määrä on menetetyt vuokratulot verovaikutuksineen.
Tällöin voi nopeasti päätellä että kalliissa asunnossa asuminen on kallista vaikka sen omistaisi, mutta kun asunnon kerran on valinnut se kannattanee yleensä omistaa itse.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
21.08.2014 15:17

Sinun on kuitenkin asuttava jossain.

Asumalla vuokralla, häviät vuokrakulut varmasti.

Omistamalla asuntosi, voit minimoida siitä syntyvät juoksevat kulut + saada tuottoa hankinnallesi.