Norjalaiset öljyosakkeet dominoivat yhä ulkomaista osakekauppaa

Helmikuussa 2015 suomalaiset piensijoittajat kävivät Nordnetin kautta osakekauppaa ulkomaille selvällä netto-ostomoodilla. Oslon pörssiin listatut öljysidonnaiset yhtiöt dominoivat yhä sekä vaihdetuimpien ulkomaisten osakkeiden että netto-ostetuimpien ulkomaisten osakkeiden listausta. Luettelen tässä merkinnässä molempien edellä mainittujen listausten tuoreen kärkikymmenikön päättyneeltä helmikuulta.

Nyt mennään suoraan asiaan.

Kymmenen eri salkkujen lukumäärällä mitattuna vaihdetuimman ulkomaisen osakkeen lista näyttää päättyneen helmikuun osalta seuraavalta:

1. Seadrill
2. Statoil
3. Fred. Olsen Energy
4. Apple
5. Alibaba
6. Coca-Cola
7. Johnson & Johnson
8. Tesla Motors
9. Novo Nordisk
10. IBM

Kuten kerroin kuukausi sitten, öljyn hintaromahdus on saanut norjalaiset energiasektorille liitännäiset osakkeet roimaan kurssipudotukseen. Tämä on houkutellut suomalaisia piensijoittajia sankoin joukoin norjalaisosakkeiden ostolaidalle, koska kurssiromahtajat ovat profiloituneet historiallisesti erinomaisiksi osingonmaksajiksi.

Huomionarvoista on, että edeltävän listauksen norjalainen kärkikolmikko edustaa yhä jopa 18,8 prosenttia kaikesta suomalaisten piensijoittajien helmikuun aikana käymästä ulkomaisten osakkeiden kaupasta. Tämä osuus kasvoi tammikuun 15,8 prosentista.

Apple ja Alibaba ovat mediaseksikkyytensä ja viimeaikaisten nopeiden kurssiliikkeidensä johdosta pysytelleet jo useiden kuukausien ajan vaihdetuimpien ulkomaisten osakkeiden kärkikahinoissa. Mainittakoon kuitenkin, että Alibaba on laskenut viime syksyn listautumisensa jälkeen nähdyistä kurssihuipuistaan jo noin 30 prosenttia. Tämä johtunee pitkälti siitä, että yhtiön kasvuvauhti hiipui odotuksia enemmän viime vuoden lopussa.

Applella sen sijaan näyttää sujuvan edelleen erinomaisesti. Yhtiö kirjasi jouluneljännekseltä liikevoiton, joka on tietääkseni suurempi kuin yhdenkään pörssiyhtiön tässä maailmanhistoriassa koskaan aiemmin raportoima kvartaalitulos. Jotain mittakaavaa yhtiön suuruudesta antaa nettokassa, joka on karkeasti arvioiden kolme kertaa Suomen valtion vuosimenojen kokoinen. Yhtiön osake on luonnollisesti huipussaan, maksaen koko osakekannalla ilmaistuna 750 miljardia dollaria. Tähän vielä 250 miljardia dollaria lisää markkina-arvoa, niin mikä sitten tulee, ziljoonako?

Johnson & Johnson ja Coca-Cola lukeutuvat yhdysvaltalaisiin osinkoaristokraatteihin, jotka ovat nostaneet osakekohtaista osinkoaan katkeamattomasti joka vuosi pidempään kuin olen elänyt. Jälkimmäisestä yhtiöstä kirjoitin tarkemmin pari viikkoa sitten. Nämä ovat perusvarmoja pitkän salkun valintoja Atlantin takaa, ja moni sijoittaja on valinnut ne nimenomaan tuttuuden ja track recordin vuoksi.

Vaihdetuimpien listauksen kahdeksantena on Tesla Motors, joka valmistaa sähköautoja. Yhtiön osake on laskenut viime kuukausina öljyn hinnan vanavedessä, kun sijoittajat ovat pelänneet kysyntänäkymien tilapäistä heikentymistä bensapumpun mittarihinnan laskiessa. Moni sijoittaja on tarttunut tässä kohdassa kuitenkin ostovaihteeseen, uskoen pitkän aikavälin kasvunäkymään sähköautoissa.

Lisättäköön vielä, että vaihdetuimpien ulkomaisten osakkeiden kymmenennellä sijalla majaileva IBM kuuluu myös Warren Buffettin suosikkiosakkeisiin. Itse asiassa se on hänen johtamansa sijoitusyhtiö Berkshire Hathawayn salkun tämän hetken viidenneksi suurin omistus. Tarkastelin IBM:n yhtiökohtaista tilannetta edellisen kerran viime syksynä. Tuoreen tilinpäätöstiedotteen mukaan Berkshire Hathawayn omistusosuus kasvoi IBM:ssä jouluneljänneksellä, joten Buffett uskoo yhtiöön yhä kuin vuoreen.

Seuraavassa ovat vielä kymmenen euromääräisesti netto-ostetuinta ulkomaista osaketta helmikuussa:

1. Fred Olsen Energy
2. Seadrill
3. Bufab Holding
4. Apple
5. Volkswagen
6. Exxon Mobil
7. XXL
8. Delta Air Lines
9. Continental
10. Boeing

Koska Warren Buffettin nimi toistui edellä useaan kertaan, mainittakoon detaljina, että hänen johtamansa sijoitusyhtiö Berkshire Hathaway nousi helmikuussa suomalaisten piensijoittajien 12. netto-ostetuimmaksi ulkomaiseksi osakkeeksi.

Kirjoittajan sijoituskirjoja Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen (2012, 233 s.) ja Hajauta tai hajoa (2013, 311 s.) voi tilata signeerattuna ja/tai omistuskirjoituksella.

https://www.nordnet.fi/palvelut-ja-tuotteet/sijoittamisen-tukena/sijoituskirja.html

Kirjoittaja lähipiireineen omistaa tekstissä mainituista yhtiöistä IBM:n ja The Coca-Cola Companyn osakkeita kirjoitushetkellä. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: Ѕolo / Foter / CC BY-NC-SA

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
03.03.2015 08:32

Varakkaita piensijoittajia täytyy olla kun Berkshire Hathaway maksaa 220 000 dollaria. Mulla ei rahat riitä edes yhteen osakkeeseen. No onhan se b-osakekin kyllä.