Siirry pääsisältöön

Nordnetin kysely: Nokia on pörssin ikämiesluokan todennäköisin seuraava julkisen ostotarjouksen kohde

Alkavan syyskuun aikana Nokialla, Fiskarsilla, Wärtsilällä ja UPM-Kymmenellä tulee täyteen sata vuotta pörssitaivalta. Nettipankki Nordnet teetti kyselytutkimuksen, jossa kartoitettiin suomalaisten arviota todennäköisimmästä seuraavasta julkisen ostotarjouksen kohteesta satavuotiaiden viitekehyksessä.

Kaikkien kyselyyn vastanneiden keskuudessa Nokian mainitsi todennäköisimmäksi seuraavaksi Helsingin pörssistä lähtijäksi selvästi yli kolmannes. Fiskarsin ja Wärtsilän nimesi kauppatavaraksi harvempi kuin joka neljäs vastaaja. Miesten keskuudessa yhtiöitä piti seuraavana ostotarjouksen kohteena yhtä moni vastaaja. UPM-Kymmene jäi yrityskauppakohteena kiinnostavuudeltaan selvästi kyselyn vaisuimmaksi.

Nykyhallituksensa johdolla Nokia on tehnyt 2010-luvun parhaat suomalaiset yritysjärjestelyt. Viimeisten kolmen vuoden aikana Nokian yritysrakenne on muuttunut dramaattisesti, ja kauppasummilla mitattuna transaktioiden volyymi yltää jo noin 25 miljardiin euroon. Lukuun sisältyy NSN-kauppa Siemensin kanssa, matkaviestinten myynti Microsoftille, Alcatel–Lucent-järjestely ja Here-myynti. Tällaisen aktiviteetin jälkeen ei ole ihme, että suomalaiset pitävät koko Nokian myyntiä realismina.

Itse asiassa Nokian omistajan kannalta tuore Alcatel–Lucent-kauppa on jo esimakua ja hyvä harjoitus koko yrityksen myynnille, sillä järjestelyn maksutapana käytettävässä osakevaihdossa osa Nokiasta käytännössä myydään Alcatel–Lucentin liiketoimintojen hankinnassa, ja Alcatel–Lucentin omistajat saavat osan Nokiasta luovuttaessaan yritysomaisuutensa.

Nuoret näkevät Nokian omistuksen lipuvan ulkomaille

Ikäluokittain tarkasteltuna Nokiaan kohdistuvaan julkiseen ostotarjoukseen uskoo eniten 40 prosenttia nuorista vastaajista (korkeintaan 35-vuotiaat).

Huomionarvoista on, että vain joka kuudes nuori vastaaja uskoo UPM-Kymmenen päätyvän yritysostajan haaviin satavuotiaista ensimmäisenä. Vastausten jakauma vahvistaa olettaman siitä, että nuori sijoittajasukupolvi näkee metsäteollisuuden auringonlaskun alana. Sen sijaan it-sektori koetaan nuorten vastaajien keskuudessa kiinnostavaksi ja nopealiikkeiseksi.

Alleviivaamisen arvoista on, että yli 35-vuotiaiden vastaajien joukossa Wärtsilä nousee Nokian perään toiseksi todennäköisimmäksi yrityskauppakohteeksi. Viime vuonna yritysostospekulaatioilla otsikkoihin noussut yhtiö sai silti kaikkien vastaajien keskuudessa yllättävän vähän ääniä huomioiden sitä kohtaan osoitettu kiinnostus tosielämässä.

Naiset pitävät metsäteollisuutta houkuttelevana yrityskauppakohteena

Naisvastaajilla eri yhtiöiden kannatus seuraavaksi julkisen ostotarjouksen kohteeksi jakautui miesvastaajia tasaisemmin. Jokainen yhtiö sai ääniä useammalta kuin joka viidenneltä naiselta. Suhteellisesti tarkasteltuna erityisesti UPM-Kymmene sai naisvastaajilta roimasti ymmärrystä yrityskauppamarkkinoilla.

Kaikkiaan yhtiön sijoitus kyselyn viimeiseksi asettuu reaalimaailman kanssa oikeisiin mittasuhteisiin, sillä etenkin Euroopassa toimialalla pelin henki on yrityskaupoilla kasvamisen sijaan pääasiassa kannattamattoman kapasiteetin sulkeminen. Toki tätäkin voi toteuttaa yritysostoin poikkeustapauksissa.

Seuraavassa esitetään yhteenvetona kyselytutkimuksen vastaukset.

Mikä seuraavista yhtiöistä on arviosi mukaan todennäköisin seuraava julkisen ostotarjouksen kohde?

Nokia: 35,5 %
Fiskars: 23,6 %
Wärtsilä: 23,0 %
UPM-Kymmene: 17,9 %

**

Seuraavassa on esitetty myös muiden samoilta vastaajilta kysyttyjen kysymysten vastaukset. Nämä kysymykset on uutisoinut tänään 1.9. ensimmäisenä Lännen Media.

Kuinka kauan on kulunut Nokian, Fiskarsin, Wärtsilän ja UPM-Kymmenen pörssilistautumisesta?

En tiedä: 46,7 %
25 vuotta: 24,0 %
50 vuotta: 17,6 %
75 vuotta: 6,5 %
100 vuotta: 5,2 %

(Oikea vastaus on 100 vuotta.)

Minkä seuraavista yhtiöistä uskoisit olevan paras sijoituskohde seuraavien 100 vuoden aikana?

Fiskars: 37,5 %
UPM-Kymmene: 22,6 %
Nokia: 20,0 %
Wärtsilä 19,9 %

Mikä seuraavista yhtiöistä kuvaa mielestäsi parhaiten suomalaisuutta?

Fiskars: 43,7 %
Nokia: 26,3 %
UPM-Kymmene: 17,9 %
Wärtsilä: 12,1 %

Minkä seuraavista yhtiöistä uskoisit todennäköisimmin menettävän kilpailuetunsa seuraavien 100 vuoden aikana?

Nokia: 52,8 %
UPM-Kymmene: 22,2 %
Wärtsilä: 14,8 %
Fiskars: 10,2 %

Kirjoittajan sijoituskirjoja Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen (2012, 233 s.) ja Hajauta tai hajoa (2013, 311 s.) voi tilata signeerattuna ja/tai omistuskirjoituksella.

https://www.nordnet.fi/palvelut-ja-tuotteet/sijoittamisen-tukena/sijoituskirja.html

Kirjoittaja lähipiireineen ei omista tekstissä mainittuja yhtiöitä kirjoitushetkellä. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: State Records NSW / Foter / No known copyright restrictions

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
3 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
01.09.2015 10:06

Kysyttiinkös tässä kyselyssä sitä mikä yritys olisi Nokian ostaja? Se on kuitenkin globaalisti alallaan aika iso toimija, joten ei ole ihan helppo nähdä kuka kaupasta hyötyisi.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
07.09.2015 15:21

Todennäköisesti ostajia olisivat kyselyyn vastanneet itse. Muutoinhan kyselyn tulosten julkistamiselle ei oikeastaan olisi perusteita. Hmm…

Nimetön
Nimetön
04.09.2015 14:56

Kysely tuottaa vastauksia ja otos tuo viihdehumppaa lukijoille.