Siirry pääsisältöön

Nordnetin asiakkaat eivät ole pelästyneet koronakriisiä

Viimeisten viikkojen aikana Helsingin pörssissä on kirjoitettu historiaa uudelleen – tosin hieman ikävällä tavalla. Nyt nähty pörssiromahdus on monella tapaa poikkeuksellinen. Koskaan aikaisemmin osakekurssit eivät ole tippuneet karhumarkkinaan (-20 %) niin nopeasti kuin tällä kertaa. Helmikuun huipuista viime viikon maanantain pohjakosketukseen Helsingin pörssin kasvuindeksi laski peräti 37,5 %.

Emme kuitenkaan näe asiakkaidemme keskuudessa suurta huolta nykytilanteesta, sillä keskimääräinen sijoitusaste on tippunut vain noin 4 prosenttiyksikköä vuodenvaihteesta.

Kuinka koronavirus vaikuttaa osakemarkkinoihin?

Yksi kysytyimmistä kysymyksistä tällä hetkellä on, kuinka kauan koronavirus piinaa pörssejä ja millaisia taloudellisia vaikutuksia sillä on? Tähän kysymykseen eivät voi antaa selkeää ja varmaa vastausta finanssialan ammattilaiset, lääkärit, poliitikot eivätkä edes kaikkitietävät Twitter-epidemiologit.

Ymmärtääksemme käynnissä olevaa kriisiä ja mitä se voi tarkoittaa osakemarkkinoiden kehitykselle lähitulevaisuudessa, kannattaa tarkastella aiempia kriisejä sekä laskumarkkinoita. Vaikka kyseessä onkin täysin poikkeuksellinen tilanne, on hyvä muistaa osakemarkkinoiden selviytyneen maailmansodista, lamoista ja muista vaikeista ajoista, nousten aina takaisin uusiin huippuihin. Tyypillinen karhumarkkina on historiassa kestänyt 1–2 vuotta ja kurssilaskua on kertynyt keskimäärin alle 40 %. Toinen näistä keskiarvoista on siis jo saavutettu, mutta ajallisesti ollaan vielä hyvin kaukana normaalista kestosta. Historiassa näin suuri kurssilasku on ollut ostopaikka, mutta historia ei ole aina tae tulevasta.

Se minkä voimme varmuudella kertoa, on kuinka asiakkaamme ovat tähän mennessä reagoineet koronakriisiin.

Sijoitusaste laskenut – osakkeiden osuus salkusta nousussa

Helsingin pörssi teki huippunsa viikolla 7. Sen jälkeen pörssikurssit ovat olleet laskutrendissä, samoin kuin Nordnetin asiakkaiden sijoitusaste. Alla olevasta graafista nähdään kuinka sijoitusaste on muuttunut, ts. kuinka suuri osa salkuissa on käteisenä vs. sijoitettuna.

Suomessa sijoitusaste on tippunut vain 4 prosenttiyksikköä, 76 prosentista 72 prosenttiin.

Keskimäärin asiakkaidemme sijoitukset jakautuvat tällä hetkellä osakkeisiin (55 %), rahastoihin (34 %), ETF:iin (10 %) ja viputuotteisiin (1 %). Laskun myötä rahastoja on lunastettu ja osakepainoa nostettu. Tämä on ymmärrettävää, sillä tiettyjen yritysten osakkeissa on poikkeuksellisen hyviä ostopaikkoja, kun niiden hinta on painunut yleisen myyntipaineen seurauksena.

Pohjoismaisten ETF:ien suosio kasvussa

Handelsbankenin suosittu XACT-tuoteperhe on kasvattanut suosiotaan pohjoismaisten pörssien laskiessa. XACT Norden sijoittaa pohjoismaiden 30 vaihdetuimpaan yritykseen. Maakohtaisesti oma ETF löytyy myös Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan.

ETF:t ilman vipua

ETFKohdeindeksiKehitys YTD*Long/shortOmistajamäärän muutos*
XACT Norden🇸🇪 🇫🇮 🇩🇰 🇳🇴– 18 %Long+ 115 %
XACT OMXS30🇸🇪– 23 %Long+ 86 %
XACT OBX🇳🇴 – 27 %Long+ 7 %
XACT OMXC25🇩🇰– 18 %Long+ 87 %

* Kehitys tarkastelujaksolla 1.1.2020–15.3.2020

XACT-tuoteperheestä löytyy myös vivutettuja sekä markkinoiden laskusta hyötyviä ETF:iä, jotka seuraavat Tukholman ja Oslon pörssi-indeksien kehitystä. Omistajamäärän kehityksen perusteella short-ETF:t ovat kasvattaneet suosiotaan eniten. Näillä voit suojata salkkuasi ja pyrkiä hyötymään myös laskevista kursseista.

Short- ja vivutetut ETF:t

ETFIndeksiKehitys YTD*Long/shortPäivittäinen vipukerroinOmistajamäärän muutos*
XACT BULL🇸🇪– 34 %Long1,5+ 13 %
XACT BULL 2🇸🇪– 44 %Long2+ 15 %
XACT BEAR🇸🇪+ 29 %Short1,5+ 22 %
XACT BEAR 2🇸🇪+ 54 %Short2+ 23 %
XACT OBX Bull🇳🇴– 48 %Long2+ 15 %
XACT OBX Bear🇳🇴+ 66 %Short2+ 20 %

* Kehitys tarkastelujaksolla 1.1.2020 –15.3.2020

Nordnet Markets – enemmän vipua lyhyeen kauppaan

Nordnet Markets -valikoiman viputuotteilla käyt kauppaa ilman välityspalkkioita*. Hyödynnä markkinoiden heilunta tai suojaa salkkuasi ja käy kauppaa indekseillä (esim. S&P 500, Nasdaq, DAX, OMX Tukholma), raaka-aineilla (esim. kulta ja öljy) tai yksittäisillä osakkeilla. Saat sijoittamallesi pääomalle jopa X20-vivun.

*Välityspalkkiottomuus koskee yli 100 euron toimeksiantoja.

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
2 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
27.03.2020 14:30

Moi! Jos ostaa XACTia ETF-kuukausisäästön kautta, niin siinä voi kait jotenkin hyödyntää valuuttatiliä ja ehkä säästää valuutanvaihtokuluissa? ETF-säästösopimus on tehty salkkuun, missä on myös Ruotsin kruunuinen valuuttatili auki. Pitääkö minun vaihtaa eurot kruunuiksi sinne valmiiksi ennen kuukausisäästön toteutuspäivää? Neuvoa kaivataan, kiitos!

Nimetön
Nimetön
31.03.2020 20:37

Kiitos mielenkiintoisesta tekstistä.
Miten Nordnetin asiakkaiden sijoitusaste on kehittynyt Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa?
Onko Nordnetilla jakaa tätä dataa pidemmällä ajalta?