Nordea Blues

Huomenna Q2 tuloksensa julkaisevaa pankkikonserni Nordeaa on lyöty kuin vierasta sikaa säkissä viimeisen vuoden aikana. Vielä vuoden 2015 toukokuun lopun CMD-presentaatiossa edellinen toimitusjohtaja Christian Clausen lupaili peräti >10% osingon kasvua. Tuloskehitys näytti myönteiseltä ja osakkeella käytiin kauppaa yli 11 euron. Osakkeesta maksettiin reilu preemio suhteessa tasearvoon. Nyt reilu vuosi myöhemmin osake on käynyt alle tasearvonsa 7 eurossa. Vuoden kurssikehitys on -28%. Vaikka kurssikehityksen epätasaisuus on normaalia suurillakin yrityksillä, on Helsingin pörssi laskenut samalla ajanjaksolla ”vain” -6%. Moni sijoittaja kysyy varmasti mielessään, mitä on tapahtunut?

 

Osingon kasvun hidastuminen

Aiemmin keväällä Nordea nosti osinkoa 0,64 euroon edellisen vuoden 0,62 eurosta. Uusi toimitusjohtaja Casper von Koskull joutui jarruttamaan edeltäjänsä asettamaa kunnianhimoista osinkopolitiikkaa ja uusi tavoite on nostaa osinkoa vuosittain pankin pääomatilanteen asettamissa rajoissa. Aritmeettisesti ajatellen Nordea olisi 10% osingon kasvuvauhdilla maksanut vuonna 2018 jo 0,83 euron osingon. Tämä olisi edellyttänyt yli euron osakekohtaista tulosta mikä taas vaatisi kahdeksankin euron kirja-arvolle 12,5% tuoton mikä tässä korkoympäristössä saattaa tuntua kunnianhimoiselta ilman merkittäviä kulujen lisäleikkauksia. Kirja-arvo oli vuoden 2015 lopulla 7,69 euroa per osake. Nordea ei ole kuitenkaan ”sitruuna” jota voi puristaa loputtomiin ilman vahinkoa pakollisille investoinneille pankin digitransformaatiossa.

 

Digitalisaation haasteet

Pankkialan perusidea ottaa sisään talletuksia, lainata ulos lainoja ja pitää korkoerotus talolla ei ole muuttunut satoihin vuosiin. Mikä alaa nyt kuitenkin muuttaa perustavanlaatuisesti on digitalisaation tuoma haaste ja mahdollisuus. Vanhojen pankkien on muututtava kuluttajapreferenssien mukana internetin aikakaudelle. Pankkiasioinnin tulisi onnistua miltä tahansa älylaitteelta, missä ja milloin vain. Esimerkiksi Yhdysvaltalainen pieni mutta nopeasti kasvava puhdas nettipankki First Internet Bank julkaisi juuri älykelloihin pankkisovelluksensa.

Nordea on vastannut muutokseen merkittävillä panostuksilla digitalisoitumiseen sekä suuren konttoriverkoston supistamisella vastaamaan muuttuvaa pelikenttää. Pohjoismaisen pankkialan laadussaan kiistaton kruununjalokivi Handelsbanken on ottanut omanlaisensa lähestymistavan ja kasvattanut verkostoa edelleen, nähden digitaalisen pankkitoiminnan komplementaarisena perinteiselle kivijalkapankille. Oli kumpi lähestymistapa tahansa parempi, alan toimijoiden on muututtava pysyäkseen relevantteina asiakkailleen. Lähes pelkästään netin kautta toimivat digilainaajat kuten ruotsalainen Collector Bank Ab tai norjalainen Skandiabanken pystyvät omilla nichesegmenteillään tarjoamaan kustannustehokkaita ja nopeita ratkaisuja asiakkailleen  automatisoiduilla järjestelmillään. Pankit ovat nykyään teknologia- ja finanssialan hybridiyhtiöitä. Alati paisuva raskas regulaatio jonka hyväntahtoinen tarkoitus on estää uusi finanssikriisi, vaikeuttaa pankkien toimintaa entisestään kun compliance ja lisääntyvät pääomavaateet nielevät suuria summia.

Nordean oma tavoite on vuosien 2016 – 2018 aikana transformoitua uusien järjestelmien myötä digitaalisemmaksi ja relevantimmaksi pankiksi. Nordean 11 miljoonaa asiakasta ja suuri koko Pohjoismaissa tekee pankista myös houkuttelevan kumppanin monille fintech -yrityksille, joten muutos ei ole ainoastaan uhka vaan myös mahdollisuus pankille.

 

Korkokäyrä rokottaa lainaustoiminnan tuottoja

Nolla- ja negatiivisten korkojen ympäristössä pankkien korkomarginaali on paineessa. Euroopassa yhä useamman maan velkakirjoista jopa joutuu maksamaan sillä niiden korko on negatiivinen. Koska kaikkien lainojen korot painuvat kohti ”riskittömien” eli valtionlainojen korkoja, saa pankit yhä vähemmän tuottoja lainoilleen. Vaikka pankit eivät maksa tallettajille tällä hetkellä paljoa korkoa litistyy korkomarginaali ellei tallettajilta aleta vaatimaan myös negatiivisia korkoja mikä ainakin toistaiseksi ollut poissa vaihtoehtojen pöydältä. Nordean nettokorkotuotot ovat laskeneet viimeisenä viitenä vuotena:

Miljardia eur 2011 2012 2013 2014 2015
NII  5 456  5 563  5 525  5 482  5 110
Lainat  337 203  346 251  342 251  348 085  340 920
Tuotto 1,62 % 1,61 % 1,61 % 1,57 % 1,50 %

Lähde: Nordean vuosikertomus 2015.

 

Viimeisen vuoden aikana maailmantalouden epävarmuus on lisääntynyt painaen korkoja alas ja negatiivisiksi. Tällä hetkellä on vaikea nähdä koronnostoja ainakaan Euroopassa vielä vuosiin, joten pankkien on yksinkertaisesti sopeuduttava tilanteeseen.

Kuten taulukosta näkyy, Nordean lainakanta ei ole juurikaan kasvanut.  Nordean markkina-alue Pohjoismaat ovat kansantalouksina hyvin velkaantuneita. Tanskalaiset saattavat olla maailman onnellisimpia mutta ainakin he ovat maailman toiseksi velkaisimpia.  Norja kärsii öljyn hinnan laskusta ja Ruotsissa asuntojen hinnat ovat ilmeisessä kuplassa. Suomi on ajautunut menetettyyn vuosikymmeneen. Täten Nordean on vaikea luoda lainaa jo kovin velkaisiin kansantalouksiin.

 

Julkisuusskandaalit: Panama ja pääomatarpeet?

Nordea on saanut median vihamielistä huomiota niskaansa. Nordeaa on viimeksi keväällä höykyttänyt Panama-skandaali sen enemmän tai vähemmän ollessa mukana asiakkaittensa veroparatiisisuunnittelussa mikä näyttää pahalta, vaikka olisikin laillista. Kohun jälkeen alkanut tutkinta näyttää seuraako skandaalista tosiasiassa mitään materiaalista. Q2 tulosjulkistuksen yhteydessä pankin on tarkoitus kommentoida sisäisen tutkinnan tuloksia enemmän.

Kun Panama-myrsky (vesilasissa?) hieman laantui, väitti Svenska Dagbladet että Nordea tarvitsee jopa 9,4 miljardia euroa lisää pääomia vähäteltyjen yrityslainariskien vuoksi. Von Koskull vakuuttelee kuitenkin Bloombergin haastattelussa että Nordean pääomatarpeet omat huomattavasti alhaisemmat ja osinkopolitiikkaan ei ole tulossa muutoksia. Vaikka lehden väite ammuttiin alas melko nopeasti monella rintamalla, lisää se pankin ympärillä vellovaa hämmennystä. Koska pankkibisnes on viime kädessä luottamusbisnes, pienikin epäilys pankin rehellisyydestä tai kyvystä suoriutua velvoitteistaan voi aiheuttaa merkittävää vahinkoa liiketoiminnalle. Siinä mielessä myös lehden syytökset olivat vastuuttomia kun niille ei tukevaa faktapohjaa löytynyt.

 

Uhka etelästä

Kirjoituksen lopuksi on vielä hyvä mainita, että Eurooppalaisen pankkisektorin kunto on noussut jälleen otsikoihin. Erityisesti globaali jättiläinen, saksalainen Deutsche Bank jonka derivatiivipositioista ja taseesta ei ota kukaan selvää, on aiheuttanut huolia. Pankki pyörii tappiolla ja tarvitsee lisää pääomaa regulatiivisten määräysten täyttämiseksi. Eurokriisi, EKP:n toimet ja sääntely on sitonut ironisesti europankkien kohtalon vahvasti kiinni euromaiden kohtaloon. Kun koko EU projekti on tällä hetkellä tulilinjalla, epävarmuus on laskenut pankkiosakkeiden hintoja laajalla rintamalla. Esimerkiksi yllä mainittu DB on laskenut yli 40% yksin tänä vuonna.  Nordean osakkeeseen on varmasti vaikuttanut myös nämä huolet, sillä pankkikriiseillä on tapa levitä yli rajojen myös vahvoihin pankkeihin mitä Nordea kiistatta on.

 

Onko kurssilasku ylilyönti?

Nordeaa on Wahlroosin aikakautena ohjattu määrätietoisesti tulostehokkaampaan suuntaan. Pankki on hyvin vainunnut digiajan haasteet. Pankki nosti lisäpääomia finanssikriisissä proaktiivisesti mutta ei ollut missään vaiheessa itse varsinaisessa kriisissä. Vaikka osakkeen hinnasta on hävinnyt yli neljännes, pyörii pankin bisnes edelleen hyvin. Nordean varainhoitobisnes kasvaa ja valtaa alaa Euroopassa. Niin laadukas pankki ei kuitenkaan ole mitä annetaan ymmärtää, mikäli vertaa oman pääoman tuottoja muihin pohjoismaihin pankkeihin. Nordean ROE on vakaa, mutta se ei ole alansa parhaita:

Screen Shot 2016-07-19 at 08.30.32

Nordea ja kilpailijat, ROE% 2007 – 2015. Lähde: Morningstar, pankkien omat raportit.

 

Esimerkiksi norjalainen jätti DNB ja ruotsalainen verrokki Handelsbanken ovat saaneet parempaa tuottoa pääomilleen. Vertailu on kieltämättä mutkia oikova, sillä pankeilla on erilaiset pääomarakenteet sekä geograafinen painotus. Silti omistajien on kohtuullista vaatia alansa parhaita tuottoja ja Nordealla on tuolla saralla töitä. Oman pääoman tuoton tasaisuus ja pankin selkeä visio tulevaisuudesta sekä verrokkien huomattavasti lievemmät kurssilaskut saavat miettimään, että Nordean osaketta on poljettu kohtuuttoman paljon alas. Huominen tulosjulkistus valottaa taas enemmän mitä tuleman pitää ja ovatko markkinat hinnoitelleet pankkia oikein.

 

Omistan tekstissä mainituissa osakkeista Nordeaa ja First Internet Bancorpia. Teksti ei ole sijoitussuositus ja jokaisen on hyvä tehdä kotiläksynsä.

 

/Verneri Pulkkinen

 

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
2 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
19.07.2016 10:32

Kuten artikkelissa jo mainittiinkin niin suosittelen kaikkia sijoittamaan Nordean sijaan yhteen maailman laadukkaimmista ja turvallisimmista pankeista eli Handelsbankeniin. Yhtiön kilpailuetu on erittäin kova ja sitä eivät kilpailijat helposti pysty murtamaan. Jokainen Handelsbankenin konttorissa käynyt ymmärtää nopeasti eron Nordeaan.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
19.07.2016 22:36

Entä jos ei käy konttorissa? Siitähän tässä pankkisektorin murroksessa on kyse. Kuka pystyy parhaiten tuomaan palvelut käyttäjille.