Nokian yhtiökokouksessa luvassa poikkeuksellisen paljon draamaa

Nokia järjestää ylimääräisen yhtiökokouksensa huomenna Helsingissä. Yhtiökokouksesta on tulossa osallistujamäärältään varmasti suurin koskaan Suomessa järjestetty yhtiökokous. Yhtiökokous ei viralliselta osuudeltaan tule tarjoamaan mitään suurempaa dramatiikkaa ja Nokian puhelinliiketoiminnan myynti Microsoftille tullaan hyväksymään. Yhtiökokouksen dramaattisin ja samalla mielenkiintoisin anti onkin kokouksen muu osuus, kun tuhannet kauppaan pettyneet sijoittajat esittävät yksi toisensa jälkeen tyytymättömyytensä. Itse minun on vaikea ymmärtää tätä tyytymättömyyttä, sillä jäljellä olevista vaihtoehdoista kauppa oli mielestäni selvästi paras. Toki tähän johtaneet päätökset ovat hyvin kyseenalaisia ja niiden osalta sijoittajien on syytä vaatia johdolta selityksiä. Mielestäni kotimainen media käsittelee aihetta edelleen erittäin naiivisti ja sinivalkoisten lasien läpi ja näin ollen haluan antaa oman mielipiteeni yleisimpiin väitteisiin liittyen Nokian puhelinliiketoiminnan kauppaan.

Ohessa linkit kahteen edelliseen Nokia kirjoitukseeni joiden lukemista suosittelen myös:

https://www.nordnet.fi/blogi/ei-savua-ilman-tulta-case-nokia/28/06/2013/

https://www.nordnet.fi/blogi/ajatuksia-nokiasta/03/09/2013/

Nokia myy puhelinliiketoimintansa halvalla. Puhelin liiketoiminnan edullisuutta on perusteltu monella eri tavalla ja usealta eri taholta. Joku on verrannut myyntihintaa Navteqin ostohintaan, toinen huippuvuosien tuloksiin ja kolmas Googlen Motorola kauppaan. Joku on jopa verrannut myyntihintaa Nokian kuplavuosien osakekurssiin. Mielestäni edellä mainitut tavat ovat pitkälti virheellisiä, eivätkö ne sovellu kyseisen liiketoiminnan arvottamiseen. Navteqista maksettiin liikaa, huippuvuosien tuloksiin ei ole paluuta, kuten ei myöskään kuplavuosien osakekursseihin. Itse pidän kauppaa onnistuneena, sillä matkapuhelin liiketoiminta oli yksinkertaisesti ajautunut tilanteeseen jossa sillä ei enää ollut ulospääsyä omin voimin. Älypuhelinten tappiot uhkasivat jo koko Nokian tasetta, markkinaosuuksien romahdettua Nokia uhkasi jäädä liian pieneksi peluriksi markkinalla jossa mittakaava ja resurssit ratkaisevat entistä enemmän. Hyvänä esimerkkinä on Nokian älypuhelinten bruttomarginaali joka oli Q3:lla 16%. Jokainen laskentatoimea edes hieman tunteva varmasti ymmärtää, että tämänkaltaisen liiketoiminnan kannattava pyörittäminen ei ole mahdollista kyseisellä marginaalitasolla. On hyvä muistaa, että Nokian älypuhelimet ovat tehneet alkuvuoden aikana annualisoituna noin 800m tappiot ja näin ollen on mielestäni väärin väittää, että 5,5miljardin kauppahinta tästä liiketoiminnasta on liian vähän. Myös osakemarkkinat liputtavat vahvasti kaupan onnistumisen puolesta, sillä osakekurssi on noussut yli 70% ilmoituksen jälkeen, kun tappiolliselle omaisuuserälle on saatu käypä arvo.

Itse kauppahinnan sijaan mielestäni olisi paljon tärkeämpää selvittää, yrittikö Nokia kaupitella yksikköä kenellekään muulle kun Microsoftille? Ulkopuolelta toimintaa seuranneena Nokia näytti monilla päätöksillään ajavan liiketoimintaa tilanteeseen jossa vain Microsoft pystyi sen ostamaan. Mikäli tilanne oli näin nostaa se esiin kysymyksiä, sillä omistaja-arvon maksimoinnin kannalta on tärkeää testata markkinaa myös muiden ostajien osalta.

Elop on Troijan hevonen. Mielestäni tämä väite on hyvin naiivi ja jossain määrin lapsellinen. Jo ajatuskin siitä, että Elop olisi tullut Nokiaan, ajanut sen ehdoin tahdoin polvilleen ja myynyt sitten Microsoftille on täysin absurdi. Mielestäni kyse on puhtaasti siitä, että Elop tuli Nokialle talosta (Microsoft) jossa uskotaan erittäin vahvasti omaan (Microsoftin) ylivertaisuuteen. Näin ollen Elop on sokeasti uskonut Windowsin mahdollisuuksiin älypuhelinmarkkinoilla. Jälkeenpäin katsottuna tämä on ollut räikeä virhearvio. Elop on myös tehnyt useita kardinaaliluokan johtamisvirheitä, joista tunnetuimpana ”Burning platform” muistio. Tämäkään ei tee Elopista Troijan hevosta, vaan ennemminkin huonon johtajan.

Windows puhelimet ovat juuri lähtemässä lentoon ja Nokia myy ne! Lumian volyymit ovat kasvaneet ihan mukavaa vauhtia viimeisen parin kvartaalin aikana. Ongelmana on se, että myynti on painottunut halvempiin malleihin ja Lumioiden absoluuttinen liikevaihto on itse asiassa polkenut paikallaan koko kuluvan vuoden. Tämä heijastuu myös kannattavuusluvuissa ja Q3 kannattavuus älypuhelimissa oli edelleen hyvin heikkoa. Älypuhelimet seuraavat uhkaavasti samaa polkua kuin pc-markkina 2000-luvun alussa ja nyt aletaan olla pisteessä jossa ala bulkkiutuu ja ainoa keino erottua kilpailijoista on hinta. Älypuhelimissa on jo nyt massiivista hintasotaa ja on helppo uskoa tämän kilpailun kiristyvän entisestään. Kyseisessä ympäristössä on erittäin vaikea nähdä pienen pelurin pärjäävän isoja gorilloita vastaan.

Nokian hallitus teki jättimäisen virheen valitessaan Windowsin. Kyllä. Nokian hallitus teki äärimmäisen ison virheen valitessaan Windowsin. Mielestäni Nokialla ei kuitenkaan enää tässä vaiheessa ollut jäljellä kuin huonoja mahdollisuuksia. Symbian oli jo tuhoon tuomittu ja liiketoiminta olisi sulanut alta ilman liiketoiminnan alasajoakin. Talossa sisällä ei uskottu riittävästi Meegon kilpailukykyyn johon oli varmasti myös omat syynsä. Android-leiri oli jo tässä vaiheessa ylikilpailtu ja Nokia olisi ollut yksi bulkkivalmistaja muiden joukossa. Lisäksi Android ekosysteemillä oli jo omat kartat ja tämä olisi johtanut tilanteeseen missä Navteqin rooli olisi ollut hyvin kyseenalainen. Näin ollen Windows todennäköisesti näytti tässä vaiheessa vähiten huonolta vaihtoehdolta. Tämä ei tietenkään poista sitä faktaa, että Windows oli kuitenkin lopulta jäljellä olevistakin vaihtoehdoista huonoin.

Windows strategiaan liittyen haluaisin itse tietää miksi Nokian hallitus suostui Windows strategian yhteydessä niin edulliseen sopimukseen Microsoftin kannalta? Jälkeenpäin esille tulleiden seikkojen valossa on helppo todeta, että sopimus oli MSFT:lle edullinen ja ottaen huomioon Nokian silloinen neuvotteluasema, voidaan tätä pitää outona. Toki on hyvä muistaa, että sopimuksen tarkkoja yksityiskohtia saadaan tuskin koskaan selville.

Nokian yhtiökokouksesta tulee varmasti monella tapaa ikimuistoinen ja suosittelen kaikkia seuraamaan sitä median välityksellä jo pelkän viihdearvon takia. Ainakin edellisissä yhtiökokouksissa mm. Talouselämä on pitänyt jonkinasteista liveblogia josta tapahtumaa on päässyt seuraamaan.

Palaan loppuviikosta viimeistelemään blogisarjani ”Kuinkan kauan musiikki soi”.

Omistan Nokian osakkeita. En omista Microsoftin tai Googlen osakkeita. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä tekstiä pidä tulkita sijoitussuositukseksi. Näkemykset ovat puhtaasti kirjoittajan omia.

Photo credit: Zatomas / Foter.com / CC BY-NC-ND

 

/One Up on OMXH

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
5 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
18.11.2013 18:47

Hyvä analyysi. Mutta entä kirjoittaja? Hän esittelee jopa sidonnaisuutensa, mikä on erittäin läpinäkyvää. Mutta toisin kuin muut blogistit, ei sitten kerrokaan nimeään?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
19.11.2013 05:19

Jos täällä bloggaisin, tuskin itsekään omalla nimelläni kertoisin julkisuuteen kaikkien luettavaksi, että omistan näitä ja näitä osakkeita esim. sadoilla tuhansilla euroilla. Saa kai sijoittaja säilyttää hieman yksityisyyttäkin, ei pankkitilin saldoa täällä tarvitse julkaista… vai mitä? Nimetön kirjoittaminen siitä syystä ihan OK.

Nimetön
Nimetön
19.11.2013 05:44

Hyvä analyysi. Nokiasta ei järjestetty asiallista tarjouskilpailua. Hallituksen olisi pitänyt päättää kauppa eikä paeta vastuutaan yhtiökokouksen selän taakse. Osakkeen omistajille ei ole kerrottu faktoja joihin päätös voisi perustua! Kaupasta saadut rahat pitää palauttaa osakkaille. Nykyinen hallitus ei osaa rahoja käsitellä!!

Nimetön
Nimetön
19.11.2013 10:23

”Burning platform” on muutoshallinnan (change leadership) perustyökaluja, jonka avulla on tarkoitus herätellä henkilöstöä siihen että nykyisen toiminnan on muututtava. En tiedä mitä Nokian sisällä on todellisuudessa tapahtunut, mutta näin sivusta seuranneena on tullut sellainen kuva että paremminkin olisi muutosprosessi voitu hoitaa.

Nimetön
Nimetön
07.02.2014 12:53

Tämä Troijan hevonen- teoria vaan kuulostaa räväkältä ja helpolta piikiltä ja siksi sitä viljellään. Ja vaikka se olisikin ollut jossain käytäväkeskusteluissa yksi optio, ei tätä strategiaa voi pitää MS kannalta onnistuneena. Senhän näkee ihan kaikista tunnusluvuista mitä keissiin liittyy. Sen sijaan sitä en ehkä itsekään olisi aavistanut, että Elopilla oli hyvinkin nopeasti aikomuksena kuopata Symbian ja siirtyä Windows Phoneen. Äärimmäisen rohkea ratkaisu ylipäätään kuopata lypsylehmä käyttis, joka oli vielä 2011 alussa markkinan ykkönen ja pipelinessa oli kaksikin erittäin hyvää isoa päivitystä (Anna ja Belle), jotka paransivat käyttökokemusta ja toivat plättistä entistä lähemmäksi androidmaisuutta. Siinä mielessä on harmi, että valinta osui… Lue lisää >>