Nokian tilanteesta ja osto-ohjelmista

Nokian kehitys on ollut koko Suomen talouden kannalta hyvin masentavaa viimeisen kahden vuoden ajan. Yhtiön liiketoiminta on ollut lähes vapaassa pudotuksessa ja johdon karmaisevat virheet ovat ajaneet yhtiön tilaan jossa sen liiketoiminnan jatkuvuus on vaakalaudalla. Kuka olisi uskonut jos joku olisi 5 vuotta sitten sanonut, että ”Nokia huojuu lähes konkurssin partaalla viiden vuoden päästä”?

Aluksi on pakko todeta, että Nokian osien summa on selvästi korkeampi kuin sen tämänhetkinen markkina-arvo. Tämä on hyvin yksinkertainen fakta. Yhtiön markkina-arvo on tällä hetkellä noin 8 miljardia. Nettokassaa löytyy noin 4 miljardia, Navteqin arvo on luultavasti jossain 2-4 miljardin välillä. Kun tähän lisätään patenttisalkku jonka arvo on luultavasti jossain 5-10 mrd euron välillä, nousee kokonaissumma selvästi yli nykyisen markkina-arvon. NSN:lle en antaisi juuri mitään arvoa, johtuen sen surkeasta tuloskunnosta ja kumppanuussuhteesta Siemensin kanssa, joka rajoittaa Nokian mahdollisuuksia päästä yhtiöstä eroon. Peruspuhelin liiketoiminnan arvo on myös lähes mahdoton määrittää, mutta heittäisin lonkalta 3-6 miljardia (korostan, että tämä on lähinnä arvaus). Älypuhelin liiketoiminnan arvoa on tällä hetkellä käytännössä mahdoton määrittää, kaikki riippuu WP8 menestyksestä, tällä hetkellä odotusarvot vaikuttavat melko heikoilta. Tämän hetkisen tilanteen perusteella älypuhelin liiketoiminnan arvo on negatiivinen (se tuhoaa pääomaa). Älypuhelinten arvo ei kuitenkaan ole niin paljoa negatiivinen, etteikö yhtiön osien summa ylittäisi nykyistä markkina-arvoa.

Nokian tapauksessa sum of parts laskelma kuitenkin toimii todella huonosti, sillä yhtiön ydinliiketoiminta on tällä hetkellä vapaassa pudotuksessa ja tappiollista. Arvon purkautuminen vaatisi yhtiön aggressiivista pilkkomista jota pidän tällä hetkellä hyvin epätodennäköisenä. Ainut mahdollinen pilkkoja olisi näkemykseni mukaan Private Equity talo, mutta en usko kenenkään olevan kiinnostunut Nokiasta, johtuen NSN ja MSFT avioliitoista.

En myöskään usko, että kukaan toimialan sisällä oleva taho olisi ostamassa Nokiaa. Nokia lahjoittaa tällä hetkellä markkinaosuutensa käytännössä ilmaiseksi ja heikkenevän kassatilanteen vuoksi patenttisalkun sisältöä tulee myyntiin jatkuvasti enemmän.

En pidä osakeantia tällä hetkellä todennäköisenä. Näkemykseni mukaan se olisi johdolta lähinnä viesti siitä, että he odottavat myös Q4:n olevan katastrofaalisen huono (kuten Q3 kaikella todennäköisyydellä tulee olemaan). Pidän paljon todennäköisempänä, että Nokia jatkaa patenttisalkkunsa realisoimista ja pidän suurempia diilejä mahdollisena, ehkä jopa todennäköisenä.

Nokian kohtalonhetket tulevat näillä näkymin eteen Q4:llä, kun yhtiö alkaa tuoda markkinoille WP8 puhelimia. Mikäli tämä järjestelmäuudistus ei kykene saamaan käyttöjärjestelmän markkinaosuutta lentoon, alkaa Nokian tilanne vaikuttaa hyvin heikolta. Kassa on tässä vaiheessa lähes syöty ja Android siirtymiseen ei ole enää aikaa ja rahaa. Minun on vaikea uskoa Nokian johtoa, kun he sanovat Nokialla olevan varuilla B suunnitelma, mikäli nykyinen strategia epäonnistuu. Uskon, että suunnitelma-B on lähinnä mereen hyppääminen pelastusrenkaalla palavalta öljylautalta.

Ohessa vielä vanhoja kirjoituksiani liittyen Nokiaan:

https://www.nordnet.fi/blogi/mika-on-nokian-fair-value-ja-joko-sita-kannattaa-ostaa/

http://oneup.blogit.kauppalehti.fi/blog/15530

Osto-ohjelmista

Edelliseen blogikirjoitukseeni tuli hyvä kysymys siitä kuinka alas osto-ohjelmia kannattaa jatkaa. Kysymys on hyvä ja hyvin oleellinen etenkin Nokian kohdalla.

Näkemykseni mukaan osto-ohjelmia kannattaa jatkaa niin kauan kurssin laskiessa, mikäli seuraavat seikat täyttyvät:

1)     Yhtiön FV on mahdollista määrittää

2)     Yhtiön FV ei ole muuttunut kurssilaskun aikana

Otetaan muutamia esimerkkejä:

Wal-Martin FV on melko selkeä määrittää johtuen sen super vahvasta kilpailuedusta, sekä yksinkertaisesta liiketoiminnasta. Näin ollen WMT tapauksessa osto-ohjelmaa kannattaa näkemykseni mukaan jatkaa niin kauan kun kurssi laskee. Mikään yksittäinen tekijä ei ole riittävän suuri laskemaan WMT:n FV:tä merkittävästi lyhyessä ajassa.

Yhtiö X FV on määritetty olevan 10 EUR. Kurssi romahtaa -20 % johtuen suuren asiakkaan menetyksestä. Nyt sijoittajan on tärkeä analysoida, että kuinka paljon suuren asiakkaan menetys vaikuttaa yhtiön FV:hen. Esimerkiksi PKC:lle Volvon ja Scanian menetys tarkoittaisi FV:n merkittävää laskua, sillä korvaavia saman mittakaavan asiakkaita ei yksinkertaisesti ole tarjolla.

Kaikkein vaikeimmaksi osto-ohjelman käyttö menee yhtiöllä jonka FV:tä ei voi määrittää. Näissä tapauksissa sijoittaja ei koskaan tiedä ostaako hän liiketoimintaa halvalla vai kallillla, kurssikehityksestä riippumatta.

Nokian tapauksessa kohta 1 ei missään nimessä täyty (http://oneup.blogit.kauppalehti.fi/blog/15516). Tiivistettynä:

-Toimiala on äärimmäisen dynaaminen ja kestäviä kilpailuetuja ei ole

-Tulevaisuuden ansaintalogiikat ovat hämärän peitossa

-Tulevaisuuden laitteet ovat hämärän peitossa

-Brändin merkitys on vähäinen

-Peräpeili analyysistä ei ole mitään hyötyä

Myös kohta 2 ei Nokian tapauksessa täyty, sillä yhtiön FV on laskenut rajusti viimeisen parin vuoden aikana. Yhtiön markkina-osuus älypuhelimissa on laskenut yli 30 % tasolta alle 3 % tasolle, kassa on supistunut, ydinliiketoiminta on ajautunut tappiolle yms. Näin ollen sijoittajien on tärkeä ymmärtää, että Nokia ei välttämättä ole muuttunut yhtään halvemmaksi, vaikka sen kurssi on laskenut -50 %.

Korostan, että en tässä tekstissä halua ottaa kantaa Nokian nykyhintaan tai arvostustasoon. Itse en edelleenkään uskaltaisi yhtiöön sijoittaa, sillä minulla ei ole aavistustakaan Nokian FV:stä ja yhtiön riskiprofiili alkaa olla kiusallisen korkea. Lisäksi pidän ostotarjousta epätodennäköisenä joka laskee osien summa potentiaalia.

Mikäli jostain syystä kuitenkin haluaisin sijoittaa Nokiaan, sijoittaisin Nokian optioihin. Tämä yksinkertaisesti siksi, että Nokia on make it or break it tilanteessa. Mikäli WP8 breikkaa, yhtiön osakekurssi nousee selvästi nykytasolta ja samalla myös optioiden kautta saatava vipuvaikutus on huomattavasti suurempi kuin osakkeessa. Vastaavasti jos WP8 ei breikkaa, ajautuu Nokia luultavasti omistajien kukkarolle/rahoituskriisiin ja tässä vaiheessa kurssitaso on nykyisestä huomattavasti matalampi ja dilutaatio vanhoille omistajille suuri. Optiot ovat toki myös arvottomia tässä vaiheessa, mutta myös vanhat osakkeet ovat menettäneet valtaosan arvostaan.

Olisi mukava kuulla Nokia omistajien mietteitä ja näkemyksiä yhtiön nykytilanteesta!

Kirjoittaja ei omista Nokian osakkeita, eikä blogi sisällä sijoitussuosituksia.

 

/One Up on OMXH

 

Kommentteja vanhasta Nordnet Blogista:

jalmari20 Elokuu, 2012

Hei,

Oletetaan, että ollaan noususuhdanteessa, mitään edullista ostettavaa ei löydy ja kurssit lähenevät myyntiohjelmatasoja. Pidätkö siis mielelläsi rahat käteisenä noususuhdanteen yli vai minkä verran vaikuttaa päätökseen muunmuassa se, että jos pörssistä löytyy muuta edullista ostettavaa?

Tätä kysymystä olen pohtinut siinä mielessä, että osinkoa jakava yhtiö tuottaa kuitenkin ollessaan ylihintainen rahavirtaa sijoitetulle pääomalle, mutta vaikka kykenenkin määrittämään yhtiön FV ja tätä myötä myyntitasot karmii mielessä tilanne missä rahat joutuu pitämään käteisenä kun ei edullista ostettavaa löydy.

laakari20 Elokuu, 2012Itse omistan Nokiaa 3 kpl.

Omassa lähipiirissä on pari Nokian insinööriä ja heidän kauttaan on välittynyt kuva, että Elop on ainakin henkilöstön suuntaan vakuuttava ja kohtuu karismaattinen.

On Nokian onni, että sen myynti koostuu muustakin kuin High End -luokan malleista, joilla kuitenkin on paksuimmat voittomarginaalit. Kisa Samsungin kanssa kehittyvien maiden osuuksista on toki kovaa, mutta sillä kentällä on yhden Applen verran vähemmän kilpailijoita.

En aio tulevaisuudessakaan ostaa Nokiaa.

Kärtsy20 Elokuu, 2012Hei, tässä vähän palautetta ja toiveita:

Hyvä teksti jälleen, vaikka Nokia ei itseäni sijoituskohteena kiinnosta laisinkaan. FV:n määrittämisestä sellaiselle yhtiölle, jolle se on mahdollista, olisi avartavaa lukea lisää. Ja Vestas-analyysi kiinnostaisi, samoin kuin Seadrill. Muutoinkin tiukasti eri yrityksiin pureutuvat tekstisisi ovat aina olleet opettavaa luettavaa, vaikka juuri kyseiset yhtiöt eivät itseä kiinnostaisikaan.

Hienoa, että olet taas löytänyt aikaa kirjoittamiselle, jatkoa odotellaan innolla.

TT20 Elokuu, 2012En itsekään näe mitään järkeä sijoittaa Nokiaan enkä omista yrityksen osakkeita. Pidän Nokian vaikeuksia itseasiassa vähemmän vahingollisina Suomen taloudelle pitkällä tähtäimellä, sillä on selkeästi merkkejä luovan tuhon posiviisista vaikutuksista Suomen ICT-alaan ja uusia laatuyrityksiä on alkanut kasvaa nopeammin kuin mitä ennen Nokian vaikeuksia. Aika näyttää tosin miten asiat todellisuudessa menevät.

One Up on OMXH20 Elokuu, 2012jalmari,

Pörssin yleinen arvostustaso ei ole mikään syy holdata ylihintaisia osakkeita. Yleensä aina tarjolla on jotain mielenkiintoisia kohteita, mutta jos jostain syystä oltaisiin hyvin räikessä kuplassa (vrt 2007) pitää sijoittajan pyrkiä olemaan kärsivällinen ja odottaa parempia ostopaikkoja.

Ajatellaan tilanne, että yhtiön A FV on vaikkapa 50 ja se jakaa 2 rahaa osinkoa. Nyt kurssi on 70 rahaa. Saat osinkoa vajaa 3 % vuodessa, mutta vastaavasti on huomattava riski sille, että yhtiön kurssi laskee takaisin FV tuntumaan. Tässä skenaariossa menetät 20e eli noin 7v osingot. Vaikeaksi case muodostuu siinä vaiheessa jos yhtiö on äärimmäisen laadukas ja sen FV nousee joka vuosi. Tässä casessa luopuminen ylihintaisestakin osakkeesta voi olla todella haastavaa (vertaa Wal-Mart/Coca-Cola).

Korostan kuitenkin edelleen kärsivällisyyttä. Buffetin yksi tärkeimpiä oppeja on kärsivällisyys. Mikäli ostettavaa ei ole, kannattaa odottaa. Inflaatiota on sinänsä turha pelätä, sillä harvoin on tilanteita joissa osakkeet olisivat kautta linjan kuplassa useita vuosia putkeen. Monessa tapauksessa alle 6kk odotus riittää.

One Up on OMXH20 Elokuu, 2012Kärsty,

Kiitos kiitos. Pyrin kirjoittamaan Vestasista kun ehdin, Seadrillia voisin käsitellä öljynporaaja kirjoituksessa.

One Up on OMXH20 Elokuu, 2012laakari,

Ongelmana on se, että älypuhelinten ja halpapuhelinten raja hämärtyy jatkuvasti ja superhalpapuhelimissa missä Nokialla toki on hyvä asema, on vaikea tehdä kunnon tulosta.

One Up on OMXH20 Elokuu, 2012TT,

Toivotaan, että Nokian tuho johtaa uusiin kukoistaviin pieniin menestystarinoihin. Niitä Suomen talous ja meidän kaikkien veroprosentit tarvitsevat.

jolo21 Elokuu, 2012Hyvä kirjoitus, vaikkakin vähän kulunut aihe.

Tämänhetkinen näkemyksesi öljynporaajista/öljypalveluista (etenkin RIG vs. SDRL) olisi varsin mielenkiintoista luettavaa. Harvoin näistä tulee suomenkielellä luettua mitään järkevää analyysiä. Ei sillä, että Talvivaaran tai Vestasin analyysit olisivat jotenkin vähemmän kiinnostavia.

Edellisten kommentoijien tapaan jään innolla odottelemaan jatkoa!

Adreno26 Syyskuu, 2012Kysymys osto-ohjelmista: Eikö yksittäisen osakkeen painotus salkussa paisu älyttömäksi, jos sitä tankataan salkkuun useamman kerran kurssin laskiessa? Tai jos osaketta on alun perin ostettu hyvin pieni määrä (suhteessa optimaaliseen allokaatioon), eikö ole iso riski siihen, että kurssi nousee ennen kuin osaketta saadaan järkevä määrä salkkuun?

One Up on OMXH26 Syyskuu, 2012Adreno,

Paino nousee korkeaksi, mutta tämän ei pitäisi olla ongelma jos sijoittaja pystyy määrittämään ostamansa kohteen FV:n, sillä jokainen osto on tuotto-odotukseltaan edellistä parempi. Toki riski on huomattava jos sijoittaa osto-ohjelmalla yhtiöön jota ei ymmärrä (case Nokia).

Kurssinousun riski on aina olemassa, tässä tulee kuvaan sijoittajan kärsivällisyys.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit