Nokian Renkaiden osake aliarvostettu

Emme ymmärrä Nokian Renkaiden osakkeen arvostustasoa ja mielestämme kolmannen neljänneksen osavuosikatsauksen aiheuttama markkinareaktio oli virheellinen. Riippumatta siitä mitkä markkinoiden odotukset ovat, on osake mielestämme liian halpa.

Emme tiedä milloin Nokian Renkaiden verkkosivuilla esitetyt konsensusodotukset on päivitetty. Mikäli odotukset vastaavat sijoittajien odotuksia koko vuoden tuloksesta, on mahdollista, että sijoittajat joutuvat pettymään, kun viimeinen osavuosikatsaus julkistetaan. Analyytikot odottavat, että viimeisen neljänneksen liikevaihto laskee viidellä prosentilla vertailujakson liikevaihdosta. Liikevaihto on laskenut yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana keskimäärin yhdeksällä prosentilla, vaikka Ukrainan kriisi ja ruplan romahdus olivat vasta alkutekijöissä alkuvuonna. Tämän huomioiden oletamme, että liikevaihto laskee enemmän kuin viisi prosenttia viimeisellä neljänneksellä.

Samanaikaisesti kun analyytikot odottavan liikevaihdon laskevan viimeisellä neljänneksellä vähemmän kuin aiempina neljänneksinä, odottavat he, että tuotantokustannukset laskevat. Nokian Renkaat ilmoitti osavuosikatsauksen yhteydessä, että koko vuoden liiketulos tulee olemaan 300 ja 320 miljoonan euron välillä. Analyytikkojen konsensusodotus on 313 miljoonaa euroa, mikä sijoittuu hieman yhtiön ilmoittaman vaihteluvälin keskiarvon yläpuolelle. Odotamme kylmästi, että tuotantokustannukset ovat samalla tasolla kuin kolmannella neljänneksellä, jolloin liiketulos jää vaihteluvälin alarajalle. Rupla on lyönyt uusia pohjia, venäläiset ostavat halvempia matalamman katteen renkaita ja näin ollen emme laske sen varaan, että tuotantokustannukset laskisivat.

Kahdentoista kuukauden rullaava tulos on 222 miljoonaa euro, jos viime vuoden viimeisen neljänneksen veromätkyjen vaikutus eliminoidaan. Analyytikkojen koko vuoden konsensustulos on 222 miljoonaa euroa, vaikka he odottavatkin liikevaihdon laskevan viime vuoden viimeiseen neljännekseen verrattuna. Meidän varovaisemmilla oletuksilla kokonaistulos jää 207 miljoonaan euroon, eli osakekohtainen tulos olisi 1,55 euroa konsensusodotuksien 1,70 euroon verrattuna.

Itse asiassa meille on yhdentekevää ovatko analyytikkojen vai meidän odotukset oikeansuuntaisia siitä huolimatta, että markkinareaktio saattaakin olla kielteinen, kun koko vuoden tulos julkistetaan. Tärkeintä meille on, ettei osinko ole vaarassa edes varovaisemmilla ennusteillamme. Osinkotuotto tämän päivän kurssilla on 6,6 prosenttia, mikä on historiallisesti erittäin korkea. Tämän pitäisi tarjota suojaa siltä, että kurssi jatkaisi voimakasta laskuaan. Ukrainan kriisi on kaikkea muuta kuin ohi, mutta tästä huolimatta emme usko osingon olevan vaarassa. Emme pelkää osingon laskua edes lähivuosina.

Mielestämme osakekurssi on matala, mitä voi havainnollistaa yksinkertaisella diskontatulla osinkomallilla. Lähdemme liikkeelle kevään osingosta. Markkinoiden oman pääoman tuottovaatimuksen voi puolestaan laskea markkinahinnoista. Ainoa tuntematon osatekijä on osingon vuotuinen kasvuvauhti. Tämän päivän kurssilla markkinat odottavat osingon kasvavan vähemmän kuin prosentin vuodessa hamaan tulevaisuuteen. Kun tiedämme, että EKP:n tavoiteinflaatio on kaksi prosenttia, tarkoittaa se samalla, että Nokian Renkaiden reaalinen osinko laskee ajan myötä. Osakekurssin pitäisi olla selvästi yli 26 euroa jopa sillä perin varovaisella oletuksella, että osinko kasvaisi samaa vauhtia kuin tavoiteinflaatio. Tällöin ei ole lainkaan otettu huomioon, että Nokian Renkaiden osingon kasvuvauhti on toistaiseksi ollut pitkällä aikavälillä poikkeuksellisen nopea.

Omistamme Nokian Renkaiden osakkeita.

Tom Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
5 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
05.11.2014 11:21

Miksi lyhyeksimyyjät eivät ole purkaneet positioitaan (8,1%) näillä alehinnoilla? Odottavatko he Ukrainan kriisin kiristymistä, Venäjän talouden romahtamista vai yleistä korjausliikettä pörssikursseissa?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
05.11.2014 20:01

Kokemuksesta voin sanoa, että jotkut suuret lyheksimyyjät eivät katso makrotaloutta/laadullisia ominaisuuksia vaan hyvin paljon teknisiä indikaattoreita. Positiot suljetaan monesti vasta, kun indikaattorit sanovat niin.

Nimetön
Nimetön
08.11.2014 07:54

Oksaharju mainosti tätä osaketta jo silloin kun kurssi huiteli 30 eurossa. Totuus on että näin laaduton yhtiö on yliarvostettu yli 20 euron hinnalla, vielä ei kannata ostaa.

Nimetön
Nimetön
11.11.2014 20:07

Välttäkää näiden nordnetin lapsimeklareiden ja lindbummien perheiden suosituksia… Ja randomvalkkereiden analyysejä… Tervesin jjk joka jo viime kesänä kritisoi nordneti meklareiden suosituksia ja lisäksi voin kertoa että renkaiden uudella tj:llä ei todellakaan ole venäjän kauppa hallussa

Nimetön
Nimetön
12.11.2014 01:12

Houkuttelevasti pudonnut osakekurssi. Mielessä painaa vain vuoden 2009 kurssitaso ~ 8 euroa. Jos Venäjän touhut kriisiytyvät, laskuvaraa voi olla vielä.