Nokian Renkaat uutena salkkupaperina

Meillä on jonkin aikaa ollut Nordnetin eksperttisalkussamme kohtuullisen suuri kassa, joka tänään puoliintuu Nokian Renkaiden osakkeiden oston jälkeen. Hankimme 350 osaketta 28,88 euron kappalehinnalla. Koneen ohella rengasyhtiö on ollut 2000-luvulla Helsingin pörssin ehdottomia tähtiosakkeita, jonka taival on kuitenkin kuluvana vuonna ollut vähintäänkin tahmea. Uskomme vakaasti yhtiön tulevaisuuteen ja edullisuuteen pitkän aikavälin sijoituksena. Näin ollen koemme osakkeen nykyistä alennustilaa tavallista mielenkiintoisempana mahdollisuutena päästä osalliseksi yhtiön tulevaan menestykseen.

Vielä viime syksynä osakkeesta maksettiin yli 38 euroa. Yhtiöllä on suuri tehdas Pietarin lähellä, joten Venäjän toiminta ensin Krimin niemimaalla ja myöhemmin Itä-Ukrainassa on säikäyttänyt sijoittajia perusteellisesti. Yhtiön koko myynnistä noin kolmannes suuntautuu Venäjälle, missä se on Pohjoismaiden ohella hinta- ja markkinajohtaja. Luonnollisesti Venäjän heikentyneet talousnäkymät ja ruplan epäedullinen kurssikehitys heijastuvat yhtiön kehitykseen. Sen sijaan on helppoa uskoa yhtiön erinomaisiksi tiedettyjen tuotteiden kasvuun tulevaisuudessakin.

Osakkeen vuoden pohjahinta, runsaat 26 euroa, saavutettiin huhtikuun puolivälissä kuukauden alkupäivinä annetun tulosvaroituksen seurauksena. Toukokuussa osakekurssi näytti jo toipuvan, kunnes uusi alamäki alkoi kesäkuussa. Syynä saattaa olla tulossa oleva puolivuotiskatsaus ja sijoittajien mahdollisesti pelkäämä uusi tulosvaroitus. Olemme tietoisia tulosvaroituksen mahdollisuudesta, mutta riski kannatti mielestämme ottaa, kun saa pörssin parhaimpiin laatupapereihin lukeutuva osake näin edulliseen hintaan.

Nokian Renkaiden tulos- ja osinkohistoria on jo monta vuotta ollut komea. Ensimmäinen kunnon töyssy tuli viime vuoden puolella, kun verottaja keksi varsin kyseenalaisin perustein vaatia yhtiöltä 100 miljoonan euron lisäveroja vuosilta 2007-2010. Kuvaavaa yhtiön kovalle tuloksentekokyvylle on, että koko tämä yllättävä menoerä kirjattiin kuluksi vuoden 2013 tilinpäätökseen ja osinko pystyttiin pitämään ennallaan 1,45 eurossa.

Lisävero mukaanluettuna viime vuoden tulos osaketta kohti oli 1,39 euroa. Kun tätä kertaluonteista erää ei oteta huomioon, tulos heikkeni vain jonkin verran vuoden 2012 ennätystulokseen verrattuna. Arvopaperilehdessä julkaistun analyytikkojen konsensusennusteen mukaan osakekohtainen tulos olisi kuluvana vuonna kahden euron paikkeilla kevään poikkeuksellisista tapahtumista huolimatta.

Nykykurssilla Nokian Renkaiden osakkeen tunnusluvut ovat poikkeuksellisen mielenkiintoisia. Siitä huolimatta, että vuoden 2014 heikohkoa tulosta tuskin voi pitää kovin edustavana pitkän aikavälin kehitystä ajatellen, voittokerroin (P/E-luku) asettuu varsin maltilliselle 14 tasolle. Vielä ihmeellisempi on osinkotuotto, joka vanhallakin osingolla asettuu viiden prosentin tasolle. Näin korkea osinkotuotto on tuskin koskaan aikaisemmin ollut Nokian Renkaiden pörssihistoriassa, kun finanssikriisin paniikkimyyntien vaikutusta kurssiin ei oteta huomioon. Kirjanpidollista omaa pääomaa osaketta kohti yhtiöllä oli maaliskuun lopussa yli 10 euroa, joten P/B-lukukin on alhainen tämän kaltaiselle laatuyhtiölle. Nokian Renkaiden tase on erittäin vahva, sillä yhtiö on nettovelaton.

Nokian Renkaiden suurin omistaja noin 15 prosentin omistusosuudella on japanilainen rengasjätti Bridgestone. On mielenkiintoista pohtia, kuinka kauan japanilaiset tyytyvät nykyiseen omistukseensa.

Omistamme myös henkilökohtaisesti Nokian Renkaiden osakkeita.

Kim Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
2 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
28.06.2014 00:14

Millä perusteella katsot verottajan siirtohintaoikaisua kyseenalaiseksi? Kyseessähän on ollut poikkeama materiaalien ja immateriaalioikeuksien siirtohinnoittelun markkinaehtoisuudesta sekä tulon allokointi maiden välillä asiassa, jota ei oltu hallinnon toimesta tutkittu aikaisempina vuosina ollenkaan ja yhtiö on ollut siitä tietoinen. Asiasta ei ole kokonaisuudessaan julkaistua päätöstä, jonka pohjalta siirtohinnoittelun markkinaehtoisuutta voisi ulkopuolinen edes arvioida, joten olisin kiinnostunut kuulemaan perustelut tälle näkemyksellesi joka poikkeaa siirtohinnoittelutapausten parissa vuosikymmeniä toimineiden ihmisten tekemästä päätöksestä.

Nimetön
Nimetön
04.07.2014 11:47

Edelliselle kommentoijalle aiheeseen liittyvä hesarin uutinen:

http://www.hs.fi/talous/Verottajan+tulkinta+siirtohinnoittelusta+on+laiton/a1404359505926