Nokian Renkaat Q2/12 tulosennakko

Tarkastelen jälleen yhtiötasolla kirkkaimman paikan ansaitsevaa yksilöä OMXH:n parhaista yhtiöistä. Merkintä on jatkoa Q1-tulosennakolle, josta kirjoitin toukokuun alussa. Tuolloin yhtiön myynti ja tulos kehittyivät odotuksieni kanssa samansuuntaisesti, mutta raportoidut toteumat olivat osin jopa huomattavasti parempia kuin kukaan oli osannut odottaa.

Etenen tällä kertaa poikkeuksellisen suoraan itse asiaan: odotan Nokian Renkailta todella vahvaa Q2-osavuositulosta. Listaan seuraavassa tulosparannukseen keskeisimmin vaikuttavat avaintekijät.

Uusien länsimaisten autojen myynti on tärkein kasvumoottori premium-renkaiden markkinakasvulle Venäjällä, joka on Nokian Renkaiden suurin yksittäinen markkina-alue. Tähän liittyen on rohkaisevaa havaita, että Venäjän automarkkinoiden kehitys on ollut alkuvuonna suotuisaa. Vuonna 2012 kuukausitason uusien autojen myynti on kehittynyt markkina-alueella seuraavasti suhteessa vastaavaan ajanjaksoon vuonna 2011.

1/2012 +20%
2/2012 +25%
3/2012 +13%
4/2012 +14%
5/2012 +11%
6/2012 +10%
H1/2012 +14%

Huomionarvoista on se, että vuonna 2012 Venäjän automarkkina kasvaa uusien autojen myyntimäärällä tarkasteltuna kaikkien aikojen korkeimmalle tasolleen, eli yli vuoden 2008 myyntilukujen. Tästä viimeisimpänä osoituksena on päättynyt kesäkuu, joka oli Venäjällä paras yksittäinen uusien autojen myyntikuukausi lähes viiteen vuoteen.

Aivan erityisellä mielenkiinnolla odotan yhtiön johdolta lisätietoja uuden tehtaan rakentamisesta. Perustelin aiemmin tänä vuonna, miksi uskon sijaintipaikan olevan Serbia. Slovenia on mielestäni huhupuheissa todennäköisesti vain siksi, että lopullisista ehdoista ollaan käymässä edelleen vääntöä Serbian viranomaisten kanssa. Näin ollen pelimiehen taktiikkana prosessin vauhdittamiseksi on tietysti se, että yhtiö vihjaa “puskaradion kautta” toisestakin potentiaalisesta maantieteellisestä sijoitusvaihtoehdosta uudelle tuotantolaitokselleen.

Q1/12-analyytikkopuhelussa tj. Kim Gran mainitsi, että yhtiö oli jättänyt toistaiseksi Q4/12-tuotannon raaka-ainehankintoja avoimiksi. Kysymys kuuluukin nyt seuraavasti: kun öljyn ja muiden keskeisten raaka-aineiden maailmanmarkkinahinnat putosivat radikaalisti toukokuun aikana, saiko yhtiö lukittua loppuvuoden raaka-ainekustannuksensa “alhaisiksi”? Tämä parantaisi osaltaan yhtiön tulosnäkymää talvirengassesongille.

Nokian Renkaat myös vahvisti alkukesästä kuuluvansa hyvin johdettuihin yhtiöihin. Tämä liittyy siihen, että yhtiö ilmoitti työvoiman vähentämisestä Nokialla, mikä tarkoittaa käytännössä henkilöstön siirtämistä kasvavassa määrin Venäjälle. Tämä tuo tuloslaskelmaan tuntuvia tuottavuushyötyjä, jotka hyödyttävät viime kädessä erityisesti yhtiön osakkeenomistajia.

(Selvään) tulosparannukseen vuonna 2012 vaikuttavat tekijät ovat siis seuraavat.

a) Kysynnän kasvu ydinmarkkinoilla (myynnistä 45% Venäjältä, jossa talouskasvu 4% p.a.)
b) Markkinaosuuksien kasvu ydinmarkkinoilla (myynnin kasvu on markkinakasvua nopeampaa)
c) Uusien tuotteiden lanseeraus ja testivoitot (korkea hintataso ja laatumielikuva säilyvät)
d) Valmistuksen suhteellisen osuuden kasvu Venäjällä (parhaimman tuottavuuden kapasiteetti)
e) Myynnin suhteellisen osuuden kasvu Venäjällä (parhaimman katetason markkina ydintuotteille)
f) Työvoiman suhteellisen osuuden kasvu Venäjällä (alhaisemmat yksikkötyökustannukset)
g) Tuotantovolyymien kasvu (korkeammat valmistusmäärät eivät nosta juurikaan kiinteitä kuluja)
h) Vianorin tulos siirtyi kesäsesongin viivästymisenä Q2/12:lle (plussaa Q2-tulokseen)
i) Onnistunut raaka-ainehankinta (nostaa tulosta yhdistettynä tuotteiden hintakehitykseen)

Kun katsotaan esimerkiksi Inderesin FY12 tulosennustetta Nokian Renkaille (EPS 2,99 EUR) ja verrataan sitä yhtiön FY11 toteumaan (2,39 EUR), on ero mielestäni toteutuessaan “selvä” (+25% vs. FY11). Vastaavasti Nokian Renkaiden IR:n kokoama kaikkien analyytikkojen konsensus odottaa yhtiöltä EPSiä jopa 3,13 euroa (+31% vs. FY11). Näin ollen en näe mitään syytä, miksi yhtiö ei nostaisi tulosnäkymiään (nyt muodossa tulos kasvaa, mutta ei selvästi) tulevassa raportissa, jos tulos on vähintäänkin odotetun vahva. Näkemystäni ei ainakaan heikennä se, että yhtiö paransi kuluvan vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana tulostaan peräti 38%.

Pidän myös uuden tuotantolaitoksen julkistamista odotettuna uutisena, sillä yhtiö tarvitsee lisäkapasiteettia tulevina vuosina huomattavasti. Minun skenaariossani Itä-Eurooppa ja Balkan muodostavat Nokian Renkaille “kolmannen ja hyvin kannattavan tukijalan” Pohjoismaiden ja Venäjän rinnalle. Näkemykseni osoittautuminen oikeaksi tai vääräksi ilmenee kuitenkin vasta aikaisintaan muutamien vuosien päästä, sillä oman valmistuskapasiteetin lisääminen toteutetaan uskoakseni täysin orgaanisella investoinnilla uuteen laitokseen, minkä pystyttäminen ja tuotannon ylösajo kestävät ainakin vuoteen 2014.

Lopuksi jätän oman rivini samaan tapaan kuin Q1-tuloskatsauksen alla.

Ajanjakso * Q2/11 (tot.) * (Q2/12 oma arvio)

Liikevaihto * 339 mEUR *** ~ 425 mEUR

Liikevoitto * 93,3 mEUR *** ~ 126 mEUR

Tulos/osake * 0,57 EUR *** ~ 0,78 EUR

Olemme em. yksityiskohtien osalta hieman viisaampia yhtiön tammi-kesäkuun tuloskatsauksen jälkeen. Kyseinen osavuosikatsaus julkaistaan keskiviikkona 8.8.2012 noin klo 8:00.

Kirjoittaja omistaa kirjoitushetkellä lähipiiri mukaan lukien Nokian Renkaiden osakkeita. Kirjoittaja on itse valmistautunut ostamaan yhtiötä merkittävästi velkarahoituksella, jos osake laskee arvostustasolle P/BV 2. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Koeramies23 Heinäkuu, 2012Milläs kirja-arvolla tällä hetkellä ostaisit Nokian Renkaita jos ostaisit ei velkarahalla? Kiitos taas mielenkiintoisesta merkinnästä.

Jukka Oksaharju23 Heinäkuu, 2012Koeramies: Kysymys on melko hypoteettinen. Yksittäiset sijoitukseni riippuvat aina koko portfolion allokaatiosta ja rahoitustilanteesta. Nokian Renkaista voisin suostua maksamaan vallitsevassa markkinatilanteessa mielelläni, sillä yhtiö tuo hajautusta todellisille kasvumarkkinoille eli pois “synkän kasvunäkymän Keski-Euroopasta”. Yleisellä tasolla sanoisin, että yli P/BV 3 tasolla en lähtisi ostamaan omalla rahalla (esimerkiksi anopin varoilla vaatimuksesta voidaan kuitenkin joustaa). Sen sijaan pankista lainatuilla pääomilla, jotka paitsi luovat lisätuottomahdollisuuksia myös vaarantavat muiden omistusteni kohtaloa, vaadin korkeampaa tuotto-odotusta. Kaikkien perheenjäsentemme NRE-omistukset ovat hankitut selvästi alle 30 euron kurssitasolla (eli nykyiseen BV-arvoon verrattuna alle kolmen suhdeluvulla).

kommentti23 Heinäkuu, 2012Hyvä kirjoitus, mutta:

Muutama keskeinen huomio omasta näkökulmastani:

1. Tekstissä NRE EPS haarukointi on suoritettu tulosennusteen kautta. Vuotta on vielä puolet jäljellä, joten epävarmuus on ilmeinen.

2. Vaikka edellä mainittu tulosennuste toteutuisi, edustaa se joka tapauksessa vain yhden vuoden tulosta.

3. Käyttäisin EPS arvion yhteydessä sijoituksen turvamarginaalia lisäävää syklin yli ulottuvaa tarkastelua.

TT23 Heinäkuu, 2012Nokian Renkaiden tulevaisuuden näkymät ovat kyllä mielenkiintoiset. Ainakin Savonlinnasta on kaverin laivalta hävinneet kaikki venäläisturistit, joten vaikka Q2 onkin varmasti erinomainen niin saa nähdä mitä näkymistä sanotaan. Yksi heikko signaali ei vielä tietysti paljoa kerro, joten katsotaan mitä tuleman pitää. Itse voisin harkita sijoittamista alle 25€:n Itse yritys on kyllä Helsingin pörssin paras Koneen kanssa.

Jukka Oksaharju23 Heinäkuu, 2012Kommentti: Ihan hyvä yritys käyttää lainausta, mutta konteksti on tällä kertaa huono. Itse ennakoin tekstissä jo päättynyttä toista vuosineljännestä. Arvioin siis mennyttä kehitystä, kun toiset ottavat kantaa tulevaan. Tulevaisuutta koskevat ennusteet ovat tekstissä Inderesin ja konsensuksen, kuten olen myös viitannut. En myöskään ota sanallakaan kantaa osakkeen arvostukseen lukuun ottamatta oman ostotasoni mainitsemista. Tunnuslukujen perusteella olisin toki voinut sortua siihen: onhan liukuva 30% ROE ja niukasti kaksinumeroiseksi konsensuksen toimesta ennustettu tulostuotto (eli alle 10 P/E) äärimmäisen houkutteleva yhdistelmä – näin olisi etenkin silloin, jos yhtiön kannattavuus ei olisi nykyisissä ATH-lukemissa.

kommentti23 Heinäkuu, 2012Nousi vain mieleen ajatus, että olisiko NRE tapauksessa myös hyvä katsoa yritystä syklin yli. Mielenkiintoinen tämä yksi neljänneskin tietysti on.

Jukka Oksaharju23 Heinäkuu, 2012Kommentti: Aina on syytä katsoa yhtiötä syklin yli, vaikka omistusta ei suunnittelisikaan ikuiseksi. NRE:n osalta olen tehnyt ko. tarkastelua täällä:

http://nordnetblogi.fi/omxhn-parhaat-yhtiot-osa-1/

Yhtiön track record on aivan eri maata kuin 99%:lla muista yhtiöistä. Myös yhtiön nykyisen kannattavuuden (vrt. edellinen kommenttini) voi asettaa tuohon historialliseen viitekehykseen.

hojo23 Heinäkuu, 2012Kyllä. Noin voi olla. Mutta entäpä jos paniikki iskee markkinaan. Silloin ei mittareita katsota. En tule mukaan tältä tasolta.

anna25 Heinäkuu, 2012Kiitos jälleen, asiantuntemuksesi käy selvästi ilmi tästäkin kirjoituksestasi. Muualta ei löydy vastaavaa.

Mattias26 Heinäkuu, 2012AMEN – Annan kommentille.

kinski27 Heinäkuu, 2012Kiitos selkeästä ja hyvin perustellusta merkinnästä tälläkin kertaa. Blogisi alkaa olla suomenkielisen sijoituskirjoittamisen kirkkaimpia helmiä.

Jatka samaan malliin!

Pekka27 Heinäkuu, 2012Älähän Jukka vain ylpisty liikaa näistä kehuista vaan jatka samaan malliin… :)

Toinen mielenkiintoinen “tulosennakon” kohde olisi tietenkin Sampo. Mitä tuumaat?

Jukka Oksaharju27 Heinäkuu, 2012Pekka: Yritetään pitää jalat tukevasti maassa mutta salkun tuottokäyrä kohti taivasta. Tänään oma portfolio saavutti edellisen ATH:n, joten nyt tuotto muodostuu myös “high water markista” laskettuna. Realismia ja varovaisuutta tarvitaan jatkossa siis paitsi blogimerkintöihin, myös omaan salkunhoitoon.

Sitten Sampoon: Nordea täräytti selvästi odotuksiani – ja myös markkinoiden – paremman tuloksen, josta 21,3% valuu Sampon laariin. Q2/2012 aikana Nordea tulouttaa Sampolle ennätyksellisen tulovirran, kun asiaa tarkastellaan Sampon Nordea-omistajuuden ajalta. Aivan yhtä tärkeä on kuitenkin myös Sampon vahinkovakuutus eli If. Tämän osalta en murehtisi lainkaan, sillä yhtiön pääkilpailija Gjensidige löi pöytään mielettömän hyvät luvut Norjassa. Samoin Topdanmarkin johto on vakuutellut markkinoiden jatkuvan P&C:lle suotuisana. Mandatum Life on (onneksi) merkitykseltään Sampon tulokseen vähäisin, sillä heidän osaltaan en ihmettelisi edes tuloksen hienoista laskua edellisvuoteen nähden. Odotan siis Sampolta todella hyvää toteumaa Q2:lta ja myös H2/12:lta. 0,60 euron kvartaalit eivät ole lainkaan mahdottomuuksia (ennustamatta kuitenkaan tämän enempää). Sampo on nyt vahvempi kuin koskaan.

Vuoden 2012 hyvät ja huonot osakkeet | Nordnet Blogi3 Elokuu, 2012[…] +46.15% Nordea Bank +30.54% Nokian Renkaat +27.01% Kone +26.31% Tieto +24.64% Pohjola Pankki A +22.44% Stockmann B +21.04% YIT +19.95% Sampo A […]

Jorma6 Elokuu, 2012Kysymysmerkkinä on Pohjoismaiden rengasmyynti. Autokauppahan hiljeni ainakin Suomessa Q2:lla merkittävästi, joten uusiin autoihin ei ole renkaita myyty entiseen malliin.

Nokian Renkaat jarruttaa, mutta ei hyydy | Nordnet Blogi8 Elokuu, 2012[…] Palautetaan kuitenkin mieleen myös se, mitä kirjoitin yhtiöstä heinäkuussa. […]

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit