Nokian Renkaat Q1/12 tulosennakko

Kirjoitin maaliskuussa positiivisista havainnoistani Nokian Renkaiden ydinmarkkinoilla. Yhtiön liiketoimintaa tukeva trendi on mielestäni jatkunut erinomaisena ja odotan yhtiöltä selvästi ennakko-odotukset ylittävää osavuosikatsausta keskiviikkona.

Perustelut konsensusta selvästi optimistisemmalle näkemykselleni löytyvät pääosin maaliskuun “väliaikakatsauksesta”. Lisäisin tuolloisiin havaintoihin vielä sen, että talvi tuli Nokian Renkaiden ydinmarkkinoille viime syksynä hieman myöhässä mutta sittenkin melko lumisena. Tämän vuoksi merkittävä osa hyväkatteisista talvirengastoimituksista siirtyi tilikauden 2011 viimeiseltä neljännekseltä keskiviikkona raportoitavalle Q1/12-osavuosikatsaukselle. Myös rupla säilyi verrattain vahvana Q1/12 loppuun asti, mikä voimistaa selvässä kasvuvauhdissa olevan rengasmyynnin euromääräistä tuloutusta Venäjältä.

On myös mielestäni merkittävää, että yhtiön valmistuskapasiteetti on kasvanut yksistään Venäjällä vuodentakaisesta noin 20%. Tilikauden 2011 analyytikkopuhelussa toimitusjohtaja Gran vahvisti, että kaikki tuotantolinjat paahtavat tällä hetkellä yötä päivää maanantaista sunnuntaihin, joten on kaikki syyt olettaa kapasiteetin noston näkyvän myös myyntimäärissä eli liikevaihdossa voimakkaana kasvuna. Samaisessa sijoittajapuhelussa Gran myös kertoi, että yhtiön tilauskanta ylitti maaliskuun 2012 alussa Venäjällä koko vuoden 2011 tilausten tason, mikä tarkoittaa monikymmenprosenttisia kasvulukemia osavuosikatsaukseen Venäjän kohdalle.

Huomionarvoista on myös se, että valmistuksen ja myynnin kasvusta valtaosa muodostuu juurikin Venäjältä, joka on paitsi kustannusrakenteeltaan yhtiöllä paras mahdollinen, myös myyntituloiltaan erinomaista katetta tuottava sijaintikohde. Mielestäni tulosennustetta arvioitaessa on syytä olettaa, että Venäjän veroedut näkyvät suhteellista kannattavuutta entisestään parantavana tekijänä, kun markkina-alueen osuus yhtiön toiminnasta kasvaa jälleen merkittävästi.

Pohjustan omaa tulosarviotani seuraavien taustatietojen ja vertailun kautta. Mielestäni konsensus odottaa yhtiöltä aivan liian varovaista tulosparannusta. Ehkä syy on siinä, että johdon (minun mielestäni totaalisen ylivarovaista) ohjeistusta on kuunneltu ilman kritiikkiä?

Ajanjakso     Q1/2011 (toteutunut)   Q1/2012 (ennuste*)

Liikevaihto      289,2 mEUR                      369 mEUR

Liikevoitto       72,3 mEUR                       81,0 mEUR

Tulos/osake     0,49 EUR                          0,50 EUR

* Inderes

Laitan siis omat luvut pöytään seuraavasti:

Liikevaihto ylittää 375 mEUR.

Liikevoitto ylittää 85 mEUR.

Osakekohtainen tulos on vähintään 0,55 EUR.

Olen siis huomattavasti optimistisempi sekä myynnin että kannattavuuden suhteen. Ja olen edelleen sitä mieltä, että tulosnäkymiä on syytä muokata muotoon ”kasvattaa selvästi”.

Jos omat ennusteeni toteutuvat, pidän melko merkillisenä sitä, että yhtiö ei ole viestinyt markkinoille mitään erillisellä tiedotteella ennen tulosjulkaisua (sikäli kun näkymät ovat suurella todennäköisyydellä edelleen hyvät). Joku voisi miettiä, liittyykö ”tulosohjauksen varovaisuus” yhtiön 2010C-optiosarjan merkintähinnoitteluun. Optiosarja kytkeytyy aiheeseen (toivottavasti hyvin löyhästi) siltä osin, että optio-oikeuden merkintähinta muodostuu Nokian Renkaiden osakkeen vaihdolla painotetun keskikurssin mukaan ajanjaksolla 1.4.2012 – 30.4.2012. Johdolle optiot ovat siis sitä arvokkaampia, mitä alhaisemmalla tasolla yhtiön osakekurssi kyseisenä aikana kyntää. En tietenkään itse lähde yhtiön johtoa siitä julkisesti ristiinnaulitsemaan, sillä syytös tarkoittaisi epäilyä johdon syyllistymisestä arvopaperimarkkinalain rikkomiseen.

Olemme toivottavasti viisaampia yhtiön tammi-maaliskuun tuloskatsauksen jälkeen. Kyseinen osavuosikatsaus julkaistaan keskiviikkona 9.5.2012 klo 8:00.

Kirjoittaja ei omista kirjoitushetkellä Nokian Renkaiden osakkeita. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä ota kantaa Nokian Renkaiden osakkeen tuleviin kurssiliikkeisiin. Nokian Renkaat kuuluu kirjoittajan potentiaalisten ostokohteiden listalle. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

TT8 Toukokuu, 2012Nokian Renkaat on Koneen kanssa selvästi muita Helsingin pörssin yrityksiä laadukkaampia. Harmi vain, että myös sen osakkeita on yhtä vaikea saada sopivaan hintaan. Eiköhän kyseisen yrityksen tulos taas yllätä positiivisesti. Näkymät ja yleinen markkinatunnelma taitavat kuitenkin ratkaista NR:n lähitulevaisuuden liikkeet.

Jukka Oksaharju9 Toukokuu, 2012Toteutuma: Liikevaihto 384,3 mEUR, Liikevoitto 105 mEUR ja EPS 0,67 EUR.

Pari huomiota Kreikan kaatumista varten | Nordnet Blogi15 Toukokuu, 2012[…] erinomaisessa kunnossa (vrt. tulovirraltaan hyvin hajautettu Sampo tai lähes nettovelaton Nokian Renkaat). Siis sellaisia yhtiöitä, jotka kykenevät myös itse rahoittamaan toimintaansa muiden […]

Nokian Renkaat ja uuden tehtaan sijainti | Nordnet Blogi21 Toukokuu, 2012[…] liittyen Nokian Renkaiden tuleviin kasvusuunnitelmiin. Olen käsitellyt yhtiötä myös kaksi viikkoa sitten Q1/12-tulosjulkistuksen alla, maaliskuussa kesken alkaneen kalenterivuoden ensimmäisen kvartaalin […]

Nokian Renkaat Q2/12 tulosennakko | Nordnet Blogi22 Heinäkuu, 2012[…] yksilöä OMXH:n parhaista yhtiöistä. Merkintä on jatkoa Q1-tulosennakolle, josta kirjoitin toukokuun alussa. Tuolloin yhtiön myynti ja tulos kehittyivät odotuksieni kanssa samansuuntaisesti, mutta […]

Vuoden 2012 hyvät ja huonot osakkeet | Nordnet Blogi3 Elokuu, 2012[…] Nokian Renkaiden osalta kurssinousu on ollut toistaiseksi reipasta mutta silti vaisua suhteessa yhtiön liiketoiminnan ja tuloksen kasvuun. Ensi viikon keskiviikko (8. elokuuta) tuo selkeyttä yhtiön loppuvuoden näkymiin. Tämä saattaa olla positiivinen katalyytti, joka poistaisi käsijarrun railakkaan kurssinousun tieltä. Myös vahvistuvat tiedot uudesta tuotantolaitoksesta Serbiaan tuntunevat ensin kurssikehityksen positiivisten ajureiden puolella. Tarkkaavaisimmat osakekurssin seuraajat huomaavat, että yhtiön markkina-arvo on tällä hetkellä lähes 20 prosenttia alhaisemmalla tasolla kuin toukokuun alussa, jolloin yhtiö julkisti Q1/12-osavuosituloksensa. […]

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit