Nokian pelikenttä uusiksi

Googlen yllättävä Motorola-ostos sekoittaa taas matkapuhelinmarkkinoiden tilannetta. Nokialle kaupassa on uhkia ja iloja.


Mobiilimaailmassa tapahtuu. Hakukoneyhtiönä tunnettu mutta matkaviestintäpuolella Android-käyttöjärjestelmästään tunnettu Google kertoi ostavansa Motorolan vaikeuksissa olleet kännykkätoiminnot. Kauppahinta on 12,5 miljardia Yhdysvaltain dollaria eli pyöreästi yhdeksän miljardia euroa.

Google maksaa kaupassa yli 60 prosentin preemion Motorola Mobilityn viimeperjantaiseen päätösnoteeraukseen verrattuna.

Nokian osakekurssi lähti jyrkkään nousuun kauppauutisen tultua julki. Yksi ensimmäisistä spekulaatioista oli vanhan uudelleenlämmitys: ostaisiko Microsoft vastaavasti yhteistyökumppaninsa Nokian tuntuvalla preemiolla nykykurssiin nähden, kun kerran käyttöjärjestelmävalmistajat ryhtyvät ostamaan rautavalmistajia?

Se on mahdollista, mutta en pidä sitä todennäköisenä. Itse asiassa Googlen Motorola-kaupan jälkeen Microsoftilla on yksi hyvä syy enemmän olla ostamatta Nokiaa, ja siinä piilee myös tämänpäiväisen kaupan mahdollisuus Nokian kannalta.

Kun Google ostaa Motorolan, se varmasti panee nykyisin Androidia käyttävät matkapuhelinvalmistajat miettimään strategiaansa uudelleen. Androidin suosio voi laskea muiden valmistajien keskuudessa – miksi suosia käyttöjärjestelmää, jonka valmistaja on samalla suora kilpailija matkapuhelinvalmistuksessa? Voi olla, että Google hamuaa Motorola-ostoksellaan jättiloikkaa Applen iPhonen haastajaksi. Mitä vahvemmaksi Motorola- tai Google-puhelimen asema kasvaa, sitä tiukemmin muut valmistajat hierovat ohimoitaan. Se voi vahvistaa Windows Phoneen nojaavan MicrosoftNokia-ekosysteemin asemaa.

Tällöin voi käydä niin, että matkapuhelinpuolella toistuu sama kuin PC-valmistuksessa aikoinaan: toisaalla ovat suljetut järjestelmät (Apple ja Google), toisaalla Microsoftin käyttöjärjestelmää käyttävät muut valmistajat. Jollei Nokia todella saa erityisasemaa tässä osassa ekosysteemiä, sen asema on sama kuin IBM:n aikoinaan. Voi olla, että Nokian helmikuinen yhteistyösopimus Microsoftin kanssa tarjoaa sille poikkeuksellisen hyvän aseman ekosysteemissä.

Googlen Motorola-oston myötä Stephen Elopin termistössään käyttämä ekosysteemien sota tuntuu entistä osuvammalta kielikuvalta. Ja Nokian puolesta pitää pitää kahta peukkua: ensin toivoa Windows Phone -käyttöjärjestelmän menestyvän ja toiseksi tsempata Nokia pitämään vahva asemansa sitä tukevana päätelaitevalmistajana.

Omistan myös itse Nokiaa. En omista Googlea, Motorolaa, Microsoftia enkä Applea.

Karo Hämäläinen

 

Photo credit: danxoneil / Foter / CC BY

 

/Karo Hämäläinen

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit