Nokian osinkosarja vuodelta 1871 katkeaa

Nokian tulos tuli tänään (24.1.2013). Se oli odotetun heikko, joskin viime vuoden viimeinen neljännes sujui paremmin kuin vastaava neljännes vuonna 2011 lähinnä Nokia Siemens Networkin tulosparannuksen ansiosta. Tarkat tulosluvut löytyvät Nokian nettisivuilta. Kylmä suihku oli kuitenkin hallituksen esitys osingonjaosta luopumisesta. Se indikoi, ettei Nokian tilanne todellisuudessa oli aivan niin rohkaiseva kuin mitä Stephen Elop ehkä halusi viestittää tänään. Nokia on näet jakanut osinkoa yhtäjaksoisesti vuodesta 1871 alkaen. Tämän päivän Nokia on tosin hyvin erinäköinen kuin Fredrik Idestamin vuonna 1865 perustama Tampereen puuhiomo, mistä Nokia sai alkunsa. Upea yli 140-vuotinen osinkosarja katkeaa keväällä.

Nokian ensimmäinen suuri muutos tapahtui vuonna 1966, kun Suomen Kumitehdas ja Suomen Kaapelitehdas sulautuivat puunjalostusyritys Nokiaan. Parikymmentä vuotta sitten Nokia päätti keskittää voimansa matkapuhelimiin ja matkapuhelinverkkoihin. ”Rönsyt” myytiin pois. Niihin kuuluivat myös kolme tulevaa pörssiyhtiötä (Nokian Renkaat, PKC Group ja Nordic Aluminium).

Nokian nettokassa oli vuoden lopussa 4,4 miljardia euroa. Se kasvoi vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä peräti 800 miljoonalla eurolla. Vuosi sitten osinko puolittui. Hallitus ei nähtävästi halunnut edes harkita osingon uutta puolittamista, vaikka sen tuloksena yhtiön taloudellinen liikkumatila tuskin olisi ollut vaarassa ainakaan julkisuudessa olevien tietojen mukaan. Näin ollen esitys nollaosingoksi on tulkittava varsin kielteisenä viestinä markkinoille. Tilanne on ehkä tukalampi kuin mitä yhtiön johto haluaa tunnustaa. Näin markkinatkin ovat ajatelleet, sillä Nokian päätöskurssi aleni eilisestä kuusi prosenttia.

Nokian osinko on sivujuonteena synnyttänyt aivan uskomattoman määrän disinformaatiota. Hurjin väite oli tänään Iltalehden nettisivuilla, jonka mukaan Nokia jätti omistajansa osingotta viimeksi vuonna 1989. Olen kaiketikin todella etuoikeutettu, sillä tarkka kirjanpitoni paljastaa, ettei Nokia ole koskaan jättänyt minua ilman osinkoja sen jälkeen kun 1970-luvun alussa tulin yhtiön osakkeenomistajaksi.

Suuret uutistoimistokaan eivät näytä olevan juurikaan Iltalehteä parempia. Reuters ilmoitti, että Nokia on ensimmäistä kertaa yli 20 vuoteen päättänyt olla jakamatta osinkoa. Reutersin puolustukseksi voi kuitenkin tunnustaa, että ajoittuihan vuosi 1870 sentään yli 20 vuotta sitten. Ovatkohan toimittajat niin vastikään aikuistuneet, että oma tietoisuus pääomamarkkinoista ulottuu vain lähivuosiin? Toimittajienkin ulottuvilla on useita lähteitä Nokian osingonjaosta 1950-luvusta lähtien. Aikaisemmat vuosikymmenet vaativat enemmän vaivannäköä, mutta oivana apuvälineenä toimii esimerkiksi Nokian vuonna 1965 julkaistu 100-vuotishistoriikki.

Omistamme osakkeita Nokiassa.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit